|

Bayezid'in gözüyle Osmanlı

Yıldırım Bayezid'in hayatı, yazdığı tarihi romanlarla ilgi uyandıran yazar Okay Tiryakioğlu'nun kaleminden çıktı. Tahta geçtikten sonra çoğunlukla Haçlılarla karşı karşıya gelen Bayezid'in romanı tam da tarih kitapları okumayı sevenler için.

.
00:00 - 16/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 14:21 - 16/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Bayezid'in gözüyle Osmanlı
Bayezid'in gözüyle Osmanlı

Alparslan, Mevlana, Kuşatma 1453, Yavuz, Kanuni, Sultan, IV. Murad, Süleyman Han, Kumandan, Abdülhamid… Okay Tiryakioğlu gerek aldığı ödüllerle, gerekse tarih ile kurguyu başarıyla harmanlaması sebebiyle, tarihi roman denince akla ilk gelen isimlerden biri şüphesiz. Tarihi gerçekliği farklı yazım teknikleriyle, kurgu karakterle, hareketli bir zemin üzerinde yürüten yazarın, okurlar tarafından kabul görmüş olması ve onları yeni kitap beklentisi içinde görmek sürpriz olmasa gerek. Nitekim tarihi kurgu romanlarının 10. kitabı olan Yıldırım Bayezid de kitapçı raflarından okurlara selam verirken bunu kanıtlıyor.

Murat'ın Kosova Savaşı'nda şehid edilmesi sonrasında tahta geçen Yıldırım Bayezid, parlak zekâsı, çelik gibi iradesi ve kuvvetli bileğiyle Osmanlı Devleti'ni yenilmez bir imparatorluk haline getirme sinyalleri vermektedir. Ancak bu durum, özellikle Haçlıları çileden çıkarır ve kalabalık ordularla Yıldırım'ı yenilgiye uğratmaya çabalarlar. Öte yandan Anadolu ve Uç beyleri kendi emniyetlerinin tehlikeye düştüğünü hissedip homurdanmaya başlarlar. Bir yandan da Kadı Burhaneddin kendi devletinin salahiyeti adına türlü komplolarla Bayezid'i alt etmeye çalışır… Peki, Yıldırım Bayezid bu kumpasları fark edecek ve devletin salâhiyetini sürdürebilecek midir?

HAÇLILARIN KORKULU RÜYASI

Bayezid tahta geçtikten sonra çoğunlukla Haçlılarla karşı karşıya gelir ve Haçlıların korkulu rüyası haline gelir. Bu arada uç beylerinin ve beyliklerin zaman zaman homurdanması, Kadı Burhaneddin ve Timur belaları ile uğraşır. Haçlı cephesinden başlamak üzere çeşitli ittifaklarla Bayezid'in yani Osmalı'nın bu amansız ilerleyişine nasıl son verileceğinin hesapları yapılmaya başlanır. Bu arada Timur da yavaş yavaş sahnede görünmektedir. Soluk soluğa gelişen entrika çemberi ve harp tasvirleri ile ilerleyen roman, Bayezid'in en büyük zaferi diyebileceğimiz Niğbolu Zaferi ile sona erer.

Yıldırım Bayezid, farklı bir kurguyla tasarlanmış. Okurla buluşan bu yeni kitapta Bayezid'in şehzadelik dönemi, I. Murad'ın Kosova'da şehid edilmesi akabinde tahta geçmesi ve saltanatının yükseliş dönemlerini okuyoruz. Yıldırım Bayezid'e dair oldukça az yayının olması, bu kitabı daha bir önemli, değerli kılıyor. Kitap, Anadolu, Uç beylikleri, Haçlılar, Kadı Burhaneddin ile mücadele ve bu gruplar etrafında git gide genişleyen ihanet ve entrika çemberiyle soluk soluğa okunuyor. Bu arada Timur da ara ara sahnede görünüyor. Peki, Bayezid'e doğru kararlı bir hızla büyüyen bu çember, Bayezid'i içine katabilecek, onun saltanatına, dolayısıyla Osmanlı'nın ilerleyişine son verebilecek midir? İşin içine kurgu girince bu sorulara kolayca cevap veremeyecek, sayfalar arasında gezinmeye doyamayacaksınız.

Hayal ile gerçeği birleştirerek edebi maharetini her kitabında bir adım daha ileri taşıyan Okay Tiryakioğlu'nun çoksatarlar listesinde uzun süreler yer alması ve okurların ilgisine mazhar olması tesadüf değil elbette. Unutmayın; gerçekler gözün gördüğü, kulağın duyduğu kadardır ama hayaller, sonsuzluğu adımlarken her adımın ilk olduğuna inanmaktır!

Kitabın Künyesi:

Yıldırım Bayezid

Okay Tiryakioğlu

Timaş Yayınları

Eylül 2013

336 sayfa

11 yıl önce