|

Bir karamizah örneği: Callisto

Amerikalı yazar Torsten Krol, Callisto Yanlışlıklar Komedyası'nda savaş, milliyetçilik ve kültür çatışmasını, kasabalı bir Amerikalının dünyasındaki anlamları üzerinden ince ince hicvediyor

00:00 - 8/07/2009 Çarşamba
Güncelleme: 20:46 - 7/07/2009 Salı
Yeni Şafak
Bir karamizah örneği: Callisto
Bir karamizah örneği: Callisto

Amerikan halkının büyük çoğunluğunun dünyada olup bitenler hakkında bilgi sahibi olmadığı konusu sık sık gündeme geldi. Sanal ortamlarda dolaşan sokak röportajları durumun vahametini gösteriyordu. Bazı Amerikalıların Irak'tan sonra Fransa ile savaşacaklarını düşünecek kadar gerçekliklerden kopuk olması bir hayli düşündürücüydü. Torsten Krol imzalı “Callisto Yanlışlıklar Komedyası” adlı kitap da dünyada olup bitenden habersiz kasabalı bir Amerikalının trajikomik hikâyesini anlatıyor.

VATANSEVER AMERİKALI ASKER

Liseyi bitiremeyen Odell Deefus devasa boyuna ve güçlü yapısına rağmen hiçbir yerde iş bulamaz. Babası ile sorunlar yaşayan Odell orduya yazılmaya karar verir. Külüstür arabasıyla yola çıkar ve arabasının bozulması tüm hayatını değiştirecek olaylar zincirinin başlangıcı olur. Yardım istemeye gittiği evde sıra dışı bir karakter olan Dean Captain ile tanışır. Dean ona orduya katılmaması gerektiğini söyler ve Müslümanlar hakkında şu yorumu yapar: "Onların olaylara karşı farklı bir bakış açıları ve kendilerine ait bir dinleri var. Bu konuda bazı kitaplar okuduğum için biliyorum. Kur'an adını verdikleri kendilerine ait bir İncilleri var ve içinde bilgelik dolu mesajlar yer alıyor. Ancak buralarda hiç kimse bunu okumuyor. Bu yüzden bizi sevmiyorlar, çünkü hiçbir zaman deneme çabası göstermedik. Onların nasıl hissettiklerini anlayabilirsin. Hatta bizden daha iyi insanlar bile olabilirler bunu hiç düşündün mü?"

Ancak Odell, hiçbir zaman savaşın anlamı ya da kimle savaşıldığıyla ilgilenmemiştir. Ülkesi yoldan çıkmış teröristleri öldürmesini istiyorsa bunu yapmalıdır. Kaçık fikirleri olan Dean'e karşı daha dikkatli olmaya karar verir. Yersiz korkuları arkadaşının ölümüne neden olacak kadar büyür. Dean'ın kaybolduğunun anlaşılmasının ardından, onun Müslüman olduğunu, kardeşlerim dediği teröristlerle büyük bir eylem hazırlığına girdiğini söyler. Artık, ok yaydan çıkmıştır. Bütün Amerikan basını, FBI gözünü bu küçük kasabaya çevirmiştir. Odell yalanlarına her gün bir yenisi ekler ve iş tahmin ettiğinden çok daha büyük boyutlara ulaşır. Trosten Krol, Odell karakteri üzerinden insanların yaptıkları büyük hataları örtmek için sığındığı yalanları ve bu yalanlar üzerine kurulan saçmalıkları resmediyor. Bunu anlatırken de kara mizahı seçen yazar, özgün bir roman ortaya çıkarıyor. Kitap, sıradan Amerika halkının savaş ve Müslümanlar hakkındaki düşüncelerinin arka planını gösteren çarpıcı tespitler de içeriyor.

15 yıl önce