|

Bir 'kuş günlüğü' ve eyyâmımız ...

İki kelime bilirim ki içlerine düştükleri cümleyi kendiliğinden güzel eder. Biri yağmur, biri kuş. Kuş dediğin gönül bereketidir. Hz. Süleyman'ın kuşlarla muhabbetinden mülhem Türk-İslâm Edebiyatı kuşa daima mûteber bir yer vermiştir, mâlûm. Mantıku't-Tayr'lar, Lisânü-t Tayr'lar, Deh Murg'lar bu itibarın bereketiyledir

Nuran Ürkmez
00:00 - 8/06/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:08 - 7/06/2011 Salı
Yeni Şafak
Bir 'kuş günlüğü' ve eyyâmımız ...
Bir 'kuş günlüğü' ve eyyâmımız ...

Bu bahar, Sevinç Çokum'un, Rozalya Ana kitabındaki 'Kuş Günlüğü' hikâyesinde anlattığı, günlük tutan o kuşu gördüm ve çocukken ilk vurulduğum şiir olan 'Takvimdeki Deniz' şiirindeki deniz, seneler sonra bir gün, bir Ayvazovski resminde karşıma çıkıp, gerçek ve tahayyülü nasıl birbirine karıp kattıysa yine öyle oldu...

Mekân, Sultanahmet Buhara Özbekler Tekkesi, aynı zamanda yeni ad ilâvesiyle İstanbul Tasarım Merkezi. Tekkenin balkonlu salonundan içeri giren bir kuş, avizeye yuva yapmış, yumurtalarından çıkacak yavrularını bekliyor. Yavru söz konusu olunca kuş bile ürkekliğini bîtaraf ediyor. Meraklı insan bakışlarına, yakınlıklarına, biraz tedirgin de olsa direniyor. Yuvasını bırakmıyor. Yazar, Kuş Günlüğü'nde anlatmıştı bu yavru bekleyişinin bir kuş için, ne hummâlı ve aynı zamanda ne vazgeçilmez bir bekleyiş olduğunu.

Kuş dediğin gönül bereketi...

İki kelime bilirim ki içlerine düştükleri cümleyi kendiliğinden güzel eder. Biri yağmur, biri kuş. Kuş dediğin gönül bereketidir. Hz. Süleyman'ın kuşlarla muhabbetinden mülhem Türk-İslâm Edebiyatı kuşa daima mûteber bir yer vermiştir, mâlûm. Mantıku't-Tayr'lar, Lisânü-t Tayr'lar, Deh Murg'lar bu itibarın bereketiyledir. Ahmet Yesevî'nin gönül kuşu, ne erilmez yücelerde uçar. Aziz Mahmud Hüdâyî'mizin “Günler gelip geçmekteler/ Kuşlar gibi uçmaktalar ' deyişiyle günlerimiz bir kuş kanadına takılıp nasıl da sonsuza doğru süzülür. Gevherî'nin sevgiliye benzeyen ne çok kuşu vardır. Mona Rosa'nın incir kuşları, şairin “Ah beni vursalar bir kuş yerine...' deyişiyle insana ölümü nasıl arzulatır... Kuş olup sevgiliye uçuran şarkıların, kuşlarla sevgiliye haber salan türkülerin imkânsızla mücadelesi ne zariftir.

“Hayat hakkındaki hikayeler hayattan güzeldir'

Sevinç Çokum'un 'Kuş Günlüğü' hikâyesindeki kuş Buhara Özbekler Tekkesi'nde uzun süre ikamet edemeyip, yumurtalarıyla beraber mekândan ihraç edilirken, yavrularını kaybetti.

Nicedir, “idrâkimize giydirilen deli gömleklerinden' kurtulduk. Şimdi zihinlerimizin yüzlerce dosyası, klasörü var. Meselâ, insan deyince, insanca yaşamak deyince, tabiat deyince, 'modernizm eleştirisi dosyası'nı önümüze koyup düşünmeye başlıyoruz. Ve büyük medeniyet projeleriyle meşgulken, bir kuşun mahzunluğunu, mâsûmiyetini es geçiveriyoruz. Ve bir hikâyecimizin dediği gibi “hayat hakkındaki hikâyeler, daima hayattan güzel' oluyor. Çünkü hikâye bizi, hakîkatin hüznüne, bir kuş hafifliği ve uçuculuğu vererek, mütehammil kılıyor.


13 yıl önce
default-profile-img