|

Biyografinin kitabı yazıldı

Mahmut Çetin'in Biyografi Kitabı yazı alanında önemli bir kaynak eksiğini doldurarak, alana girecek gençlere biyografinin tarihinden, işlevlerine, özelliklerine kadar birçok konu hakkında bilgi sunuyor

A. Furkan Akın
00:00 - 7/02/2012 Salı
Güncelleme: 23:38 - 7/02/2012 Salı
Yeni Şafak
Biyografinin kitabı yazıldı
Biyografinin kitabı yazıldı

Yazı yazma eylemi belli süreçlerin tamamlanmasıyla gerçekleşir. Hangi alanda ürün veriliyorsa, o alana dair geniş bir bilgi hazinesine sahip olmak gereklidir. Uzun okumalar, not almalar, günlük tutmalar, yarışmalara katılmalar, dergilere yazı göndermeler ve sairi… Bir roman yazarı okuduğu romanlardan yola çıkarak ilk kitabını yazar. Raskolnikov onu en çok etkileyen kahramansa mesela, kurguladığı tipler ondan izler taşır. Şiir yazanlarsa aklında kalan mısraların farklı yorumlarını kâğıda döker ilkin. Kendi sesini bulana kadar taklit eder. Bir de yardımcı kitaplar vardır. Mahmut Çetin'in hazırladığı Biyografi Kitabı (biyografi.net yayıncılık s. 232) gibi. Yol haritası sunar yazar adaylarına bu tür kitaplar. Yazı türünün edebiyattaki yeri, yazılmış iyi örnekler, tecrübeler, yapılacak doğru şeyleri gösterir.

Öğrenerek yazdım

Biyografi Kitabı'nın yazılma gerekçesini ise müellifin kendi cümlelerinden öğrenelim: “biyografi.net internet sitesi ve yayınevi, Biyografi Analiz dergisi, Portreler televizyon programı ve başta Boğazdaki Aşiret olmak üzere yazdığım biyografi kitapları. Kısacası yaptığım bir çok iş, ister istemez biyografiyle ilgili olmuştur. Bundan sonra da bize düşen, Nice'nin işaret ettiği gibi, 'kaderimizi sevmek' olmalıdır. Madem ki biyografiyle bu kadar hemhal olmuşuz, o zaman yaptığımız işin ne olduğunu, bilimsel olarak öğrenmek zorundayız. İşte Biyografi Kitabı bu kaygıyla ortaya çıktı. Biyografi Kitabı her şeyden önce benim öğrenerek yazdığım bir kitap oldu.” Bir yazarın işini bu denli önemsemesi çağımızda ender görülen duyarlılıklardan olsa gerek. Herkes işinde en iyisi olduğunu düşünürken Çetin'in 'kendim için, öğrenmek için' sözleri manidar.

Türk Biyografi Enstitüsü kurulmalı

Kitabın içeriğinde biyografi konusunda temel konulara değiniyor. Biyografi Nedir Ne değildir?, Biyografi Özellikleri, Biyografi Çeşitleri, Biyografinin İşlevi, Biyografi Yazma Süreci, Biyografinin Diğer Alanlarla İlişkisi, Geçmişte Biyografi, Biyografinin Bugünü ve Geleceği gibi ve diğer birçok başlıkla yazar üzerine çalıştığı alana dair önemli ve başat bilgileri okura sunuyor. Biyografinin bir başka nevi olan otobiyografinin de geçmişin, işlevini, biçim özelliklerini açıklayan Mahmut Çetin Türk Biyografi Enstitüsü kurulmasının zorunluluğuna değinerek “Milli Kütüphane'ye veya doğrudan doğruya Kültür Bakanlığı'na bağlı bir Türk Biyografi Enstitüsü'nün kurulması düşünülmelidir. Bu enstitünün biyografi kitap ve yazılarından oluşacak bir kütüphanesi, sicil-i ahval kayıtları, nüfus kütükleri, mezar taşı kitabeleri, Emekli Sandığı ve ayrıca bazı bakanlık ve kurumların personel arşivleri, son zamanlarda epey süratle çoğalan hatıra ve portre yayınları taranarak elde edilecek bir arşivi olmalıdır. Enstitü bir taraftan Türk kültüründe, sanatında, politikasında emeği geçmiş insanların büyük bir biyografi koleksiyonunu hazırlarken, bir taraftan da araştırmacılar için herhangi bir biyografi ihtiyacına cevap verebilecek bir başvuru kaynağı olabilmelidir.” diyor ve kurulacak enstitünün önemli bir eksiği dolduracağı üzerinde duruyor.

Mahmut Çetin'den, çıkarmaya devam ettiği Biyografi Analiz dergisi ve genel yayın yönetmenliğini yürüttüğü Biyografi Net yayınevi vesilesiyle edebiyatın çoğu zaman göz ardı ettiği 'biyografi' alanında yeni çalışmalar bekliyoruz.

12 yıl önce