|

Bizden mitlerle örülen fantastik roman Kurgan

00:00 - 11/05/2011 Çarşamba
Güncelleme: 22:16 - 10/05/2011 Salı
Yeni Şafak
Bizden mitlerle örülen fantastik roman Kurgan
Bizden mitlerle örülen fantastik roman Kurgan

Türk edebiyatı ve edebiyatçısının hep biraz mesafeli biraz tedirgin baktığı bir dal olmuştur fantastik edebiyat. Bunda, biraz Tolkien ve Rowling'in yarattığı dünyalarla baş edememe korkusu biraz da orijinallikten uzak kalma endişesinin payı var. Oysa ki Anadolu kültürü her zaman kendi efsanelerini yaratmış, sözel olarak verdiği tüm ürünlerde bunlardan izler taşımıştır. İlk romanıyla karşımıza çıkan Hacı Şaban Boztaş sırf fantastik edebiyat alanına bu kadar cesur bir giriş yapmasıyla bile ilgiye değer bir ürün ortaya koymuş. Yazarın Kurgan adını verdiği kitabı okurken hiçbir zaman yukarıda sözü edilen büyük yazarların efsanevi kitapları aklınıza gelmiyor. Çünkü yazar kendi dünyasını oluştururken tek tek koymuş kendi yarattığı bu dünyanın parke taşlarını. Siz bu dünyada gezerken hiç kaybolma tehlikesi yaşamıyorsunuz. Çünkü gezdiğiniz bütün dünyaların haritası bölüm bölüm, sokak sokak çizilmiş gibi.

Yazarın sahip olduğu en büyük artılardan biri de gözlemleme ve aktarım başarısı. Macera boyunca, aşk hikayeleri de ana hikayeye paralel olarak ilerliyor. Ama bugünün aşkları gibi düşünmeyin kitapta geçenleri. Efsanevi aşklar bunlar...

Gölgecanlar ve paralel evrenler

Bizim olanı, bizden olanı titizlikle seçip romanında harmanlayan yazar, aynı zamanda pek çok canlı türünün yaşadığı dünyasında/dünyamızda neden bunca acı çekenin insanoğlu olduğunu da kendi teziyle bizlere açıklıyor. Her şey çok kolay olabilecekken yaptığımız seçimlerin hayatımızı nasıl zorlaştırdığını ve bütün bu zorlukları bile bile nasıl tekrar tekrar yaşadığımızı hikâyesine çok güzel yedirmiş. Ama tüm bunlara rağmen asla ümidini kesmiyor insanlıktan. Ne de olsa tüm Gölgecanlılara, Ateşcanlılara rağmen bütün bu paralel evrenlerin kurtuluşu yine insanın mücadelesinden geçiyor.

Kurgan öyle bir kitap ki bu fantastik masalı televizyonun henüz icat edilmediği dönemlerde sobanın başında ananenizden dinlemiş olabilirsiniz.

13 yıl önce