|

Can Yücel'den dostlarına ikram şiirler

Gülsüm Sezgin
00:00 - 10/09/2008 Wednesday
Güncelleme: 22:25 - 9/09/2008 Tuesday
Yeni Şafak
Can Yücel'den dostlarına ikram şiirler
Can Yücel'den dostlarına ikram şiirler

Ben ömrümce muhalif yaşadım

Devletçe de menfii bir TİP sayıldım

Onun için kan grubum RH NEGATİF


Bu dizelerle kendini anlatan Şair Can Yücel' in şiirleri Doğan Kitap' tan çıktı. Şairin sevenleri için “Portreler” ile “Ben ve Bizimkiler” adlı iki şiir kitabı raflardaki yerini aldı. “Portreler” şairin Neyzen Tevfik, Melih Cevdet Anday, Cemal Süreya, Orhan Veli, Ece Ayhan, Edip Cansever, Musa Anter, Selahattin Hilav, Ercüment Batanay, Patriyot Hayati, Orhan Pamuk, Hayalet Oğuz, Burhan Uygur, Deniz Gezmiş, Aydın Çubukçu, Eşber Yağmurdereli, Dylan Thomas, Teodorakis, Miles Davis gibi birçok isime dair şiirlerini bir araya getirirken; “Ben ve Bizimkiler” ise kendisine ve ailesine dair şiirlerini içeren bir seçki olma özelliği taşıyor.

“Portreler” kitabının ön sözünde Aydın Çubukçu; Şeyh Galip'ten Fidel Castro'ya, Çetin Altan'dan Doğan Avcıoğlu'na birçok farklı ismin Can Yücel şiirinde kendilerine nasıl yer bulduğunu şöyle anlatıyor: “Kimi insan öldüğünde girdi Can Yücel şiirine, bir selam sarkıttı arkalarından, Fatiha niyetine; kimi ölmeden girdi güzellemelerle, kimi hak ettiği iğneli fıçılara girmişçesine... Bu şiirlerin bazılarını birilerine ikram etti, yoldan geçen bir simitçiden alınmış, susamlı ve sıcak sıcak: yedikçe çıtırında kendini bulsun diye.. Kimilerini zehirlemekti niyeti, 'şiiriynen'... Panzehirini de cebinde taşırdı.”

Şiirlerinde argo ve "müstehcen" sözlere sık sık yer verdiği gerekçesiyle kovuşturmalara uğrayan ve edebiyatın "edepli bir şey" sanılmasının temel bir yanılgı olduğunu savunan Can Yücel'in, 'Portreler'de Orhan Pamuk için yazdığı dizeler ise şöyle:

“Sepetinde üç dirhem pamuğu olmayan takımı / Fena halde tebelleş oldu Orhan Pamuk'a... / Yok efendim, bu Nişantaşı çayırı züppesi / -Romancılık ne gezer serde!- / Reklam yazarıymış düpedüz / Veya son model helikopteriyle kapı kapı dolaşan / Post-modern bir seyyar satıcısıymış...”

Şair, Şeyh Galip' e ”En eski devrimcimizsin şiirlerinle/ Galata' daki tekkende ve türbende' diye seslenirken, Fidel Castro' yu da ' Fidel çok insan bir dev/ Ağarmış saçları sakallarıyla/ Karlı bir dağ/ Gözlerinde güleç/ Kardelenler açıyor' dizeleriyle selamlıyor.

Ailesine bağlılığı ile bilinen şair, 'Ben ve Bizimkiler' adlı kitaptaki şiirlerinde eşi Güler Yücel'in kendisi için vazgeçilmezliğini “Ben sensiz Güler/ Boğaziçinde akıntısız bir vapurum” diye itiraf ediyor. Babası için ise “Hayatta ben en çok babamı sevdim/ Karaçalılar gibi yardan bitme bir çocuk/Çarpı bacaklarıyla -ha düştü, ha düşecek-/ Nasıl koşarsa ardından bir devin,/ O çapkın babamı ben öyle sevdim” diyor.

“Ölürsem neye gam yerim ki en çok?/ Bidaha küfredemeyeceğime” dizelerinin sahibi olan şair, 1999 yılında bir Ağustos gecesi hayata veda ediyor ve çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya gömülüyor.

16 years ago