|

Dindar insanın siyasetle imtihanı

Pınar Yayınları arasında çıkan Milli Görüş 1969-1980 adlı eserde yazar Serkan Yorgancılar, dindar insanın siyaset dünyasına bakışını Necmettin Erbakan''ın siyaset çalışmalarının izini sürerek ortaya koyuyor.

Erdoğan Yılmaz
00:00 - 28/11/2012 Çarşamba
Güncelleme: 15:35 - 28/11/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Dindar insanın siyasetle imtihanı
Dindar insanın siyasetle imtihanı

Türk siyasal yaşamının son 40 yılı Milli Görüş hareketi olmadan tam manasıyla anlaşılamaz. Hatta İslamcılık, din-devlet ilişkileri arasındaki gerilimli ilişki, demokrasi-islam ve laiklik arasında bitmek bilmeyen amansız tartışmalar da gene Milli Görüş hesaba katılmadan eksik kalacaktır. Bu bağlamda Milli Görüş hareketi üzerine derinlemesine çalışmalar Türk Siyasi tarihi çalışan akademisyenler ve enetelektüeller tarafından yeterince yapılmamıştır. Düşünce dünyamız açısından bu durum hem bir eksiklik hem de ciddi bir kısırlık olarak ortada durmaktadır.

Araştırmacı-Yazar Serkan Yorgancılar bu eksikliğin farkında olarak son günlerde ciddi bir çalışmaya imza attı. Milli Görüş 1969-1980 ismini taşıyan eser Pınar Yayınları arasından çıktı. 536 sayfa gibi hacimli bir eser olan kitabın ekler bölümü de Milli Görüş çalışacaklar için bulunması zor bilgiler içeriyor. Kitap, dönemin gazete küpürleri ve fotoğraflarıyla da süslenerek okunması kolay ve eğlenceli bir halde basılmış.

Milli görüşün doğuş hikayesi

Yorgancılar, bu eserinde Milli görüş hareketinin doğuşu ve gelişim dönemi olarak nitelendirdiği Milli Nizam Partisi ve Milli Selamet Partisi''nin tarihçelerini yazmış. İkinci kitabın çalışmalarına da başladığını belirten yazar, özellikle Milli Görüş''ün iktira dönemi olan Refah Partisi''ni ve düşüş dönemi olan Fazilet Partisini ise ikinci kitabında yer vereceğini belirtiyor. Bu anlamda ikinci kitabı da merakla beklediğimizi şimdiden belirtmekte yarar var.

Eserde Milli Nizam Partisi''nin kurulmasından önce Türkiye''de dindar insanların siyaseti nasıl algıladıkları, dindar ve İslamcı bireylerin siyasal yaşamda kendilerine yer açamamalarının sıkıntıları içerisinde boğulurken Necmettin Erbakan liderliğinde yeni bir oluşumun nasıl bir heyecan yarattığı üzerinde bolca durulmuş. Ardından 71 muhtırası sonrasında, dönemin olaylarında hiçbir rolü olmayan MNP''nin nasıl kurban seçilerek kapatıldığı ve sonrasında ise gene siyasal alanda oluşan boşluğun hangi güçler tarafından doldurulduğu üzerinde durulmuş. Eserin belki de en önemli yanlarından birisi de MNP üzerine yapılmış çok az çalışma olması ve bu çalışmalara da yöneltilen eleştirilerin bulunması olabilir. Özellikle Türk siyasal yaşamında MNP gibi bir parti hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi davranılmasının anlamsızlığı üzerinde durulmuş. Hatta bu yok sayma çoğu zaman partililer tarafından bile yapılmıştır.

Sırada Akıncılar var

İkinci bölümde ise Milli Selamet Partisi''nin kurulmasından, iktidar ortağı olmasına, daha sonraki genel seçimlere ve dönemin diğer siyasal parti söylemleriyle karşılaştırmalarına kadar birçok farklı boyutu üzerine derinlemesine karşılaştırmalarda bulunulmuş. Birinci kitap, "Dünya Müslümanlarıyla Dayanışma Mitingi" sonrasında 12 Eylül süreciyle birlikte MSP''nin kapatılması ve MSP''lilerin yargılanarak beraat etmeleriyle son buluyor.

İslamcılık okumaları ve çalışmaları yapanların mutlaka bu eseri bulundurmaları gerekiyor. Yorgancılar, daha önce de MTTB üzerinde yaptığı çalışmadan sonra Akıncılar üzerinde de yeni bir çalışma yapıyor olması yakın tarih İslamcılık üzerine dikkatleri çeken bir isim olarak görülebilir.

Milli Görüş

(1969-1980)

Serkan Yorgancılar

Pınar Yayınları

2012

536 sayfa

11 yıl önce