|

Edebiyatçıların gözünden hadisler

Din öğretisinin Kur'an'dan sonraki kaynağı olan hadislerin anlaşılabilmesi, kültürümüze ve dilimize aktarılması amacıyla edebiyatçı, şair ve yazarlar ilk kez hadis yorumlarıyla '40 Hadis 40 Yazar' kitabında bir araya geldi. Kitapta her bir yazar seçtiği bir hadisi kendi edebi diliyle okuyucuya anlatıyor. Kitap şair Nurettin Durman tarafından hazırlanmış.

Muammer Gümüş
00:00 - 18/08/2013 Pazar
Güncelleme: 14:51 - 18/08/2013 Pazar
Yeni Şafak
Edebiyatçıların gözünden hadisler
Edebiyatçıların gözünden hadisler

Edebiyatçı ve yazarlarımızın dil hakimiyetini kullanarak daha farklı ve derinlikli bakış açısıyla hadislerin yorumlarından oluşturdukları metinler, din bilgisi yanısıra dil bilgisinin de ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Edebiyat dünyamızın 40 önemli isminin 40 hadisi yorumladığı kitap, Nurettin Durman tarafından yayına hazırlandı. Ahir Zaman Yayınları etiketiyle çıkan kitapta, hadislerin 40 ayrı yazar tarafından kendi üslup ve tarzlarıyla hadis yorumları yer alıyor.

Şiir ve denemeleriyle yakından tanıdığımız Durman, kitabı «Kendimizi yoklamaya tabi tutup biz şairler, hikayeciler, yazarlar olaya nasıl bakıyoruz?' sözleriyle okura sunuyor. Hadis edebiyatı eşliğinde, hadislerin izah ve yorumlarının yer aldığı kitabın amacı, İslami duyarlığı, İslami bakış açısını yazarların kaleminden süzerek bir araya getirmek.

Kitaba yazılarıyla katılan pek çok yazarın, tanıdığım isimler de dahil olmak üzere İslami bir hassasiyet taşımaları, bu çalışmayı özel ve önemli hale getiriyor. Hadis yorumlayan yazarların hiçbiri alim veya ilahiyatçı değil. Bu yüzden sözkonusu hadis olunca tevazuyu da elden bırakmadan yorumlamaya çalışmışlar.

Bu durumu Süleyman Çelik, 'Resulullah'ın sözünü şerh edebilmek gibi bir cüreti kendimde bulduğumu söyleyemem» derken, Arif Dülger de, «İyilik peygamberinin mübarek kelamı üzerine laf etmek, ne haddime» ifadesiyle yine konuya aynı duyarlılıkla yaklaşıyor. İbrahim Paşalı da, bu cesaretini nerden bulduğunu anlatırken, ilim adamı olmadığının, sadece okur yazar olduğunun altını çiziyor.

HADİS EDEBİYATINA YENİ ESERLER KATILMALI

Kitabın içeriğine Hasan Aycın çizgisiyle, Bestami Yazgan ise şiiriyle katkıda bulunarak, okuyucuya sürpriz yapıyorlar. Kitabı okumaya başlarken sizi ilk selamlayan Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, merhametle ilgili hadisi yorumlarken toprağı bilen bir uzman olarak, üretken toprağın bile insanın zalimliği nedeniyle nasıl taşlaştığını anlatıyor. Gerçek zenginliğe işaret eden hadisin yorumunda, insanın dışına yığınak yaptığı oranda içini ihmal edeceğini belirten Hüseyin Akın, 'Dışımızdaki insan ve eşya kalabalıklarını tahliye ettikçe gönlümüz zenginliğini bize cömertçe servis edecektir' ifadesini kullanıyor.

Hz. Muhammed'in 'Ben rahmet peygamberiyim. Ben harp peygamberiyim' buyruğuna rağmen İslam dünyasındaki 'medeniyetçiler' ve cihatçılar' diye bölünmenin kronik hal aldığına dikkat çeken Hakan Arslanbenzer, medeniyetin aldatmaca yönünü bize gösteriyor. 'Din nasihattır' hadisini anlatırken esprili bir dil kullanan İbrahim Paşalı, bu eserde şakanın yeri yok diyen ciddi okurlardan af diliyor. Paşalı, 'Din samimiyettir. Samimi olunamadığı için nasihatlerin çoğu işe yaramıyor.' diyor.

Yukarıda sözünü ettiğimiz yazarlar ve yorumların, size kitabın tümüyle ilgili epey ipucu vereceğini, 40 güzel yazardan 40 güzel yorum okumak, günümüzü ve dinimizi anlama yolunda mühim bir çaba olacak. Hadis edebiyatı alanında yeni kitapların kazandırılması gerekiyor.

Kitabın Künyesi:

40 Hadis 40 Yazar

Haz. Nurettin Durman

Ahir Zaman Yayınevi

2013

272 sayfa

11 yıl önce