|

En İnatçı Ulus İnşacısı ABD

'Ulus İnşası'; Amerika'nın ulus inşası deneyimini, konunun uzmanlarının görüşleri çerçevesinde okuma imkanı sunuyor. Irak ve Afganistan işgallerine birçok farklı açıdan bakabilmeyi sağlıyor.

Gülsüm Sezgin
00:00 - 14/01/2009 Çarşamba
Güncelleme: 23:49 - 13/01/2009 Salı
Yeni Şafak
En İnatçı Ulus  İnşacısı ABD
En İnatçı Ulus İnşacısı ABD

Tarihin Sonu' ve 'Neo-conların Sonu' gibi hakkında uzun süre tartışılan kitapların yazarı Francis Fukuyama imzalı son kitap; 'Ulus İnşası' raflardaki yerini aldı. Johns Hopkins Üniversite'sinde gerçekleştirilen 'Ulus İnşası:Afganistan ve Irak Sonrası' başlıklı konferansın ürünü olan kitap Profil Yayıncılık'tan çıktı.Tarihin Sonu adlı kitabıyla Huntington'un 'medeniyetler çatışması' tezine karşı, tarihe son noktayı Batı'nın liberal demokrasisinin koyduğunu ileri süren Fukuyama, Neo-conların Sonu ile de fikri altyapısının oluşumuna destek verdiği neo-con politikaların iflas ettiğini savunuyordu.Ulus İnşası'nda ise Amerika'nın ulus inşası deneyimleri ele alınıyor.Kitap; akademisyenlerin, siyasi analiz uzmanlarının ve profesyonellerin Amerika'nın ulus inşası tecrübesi üzerine görüşlerini içeriyor.Ayrıca Afganistan ve Irak örneklerindeki yanlışlara ve çıkarılması gereken derslere farklı açılardan bakabilme şansı sunuyor.


'Ulus İnşası Bir Devlet İnşası Süreci'

Başarısız devletlerin yol açtığı sorunların ancak dış güçlerin yerel devlet kurumlarını yeniden inşası ile çözülebileceğini savunan Fukuyama, Amerikalıların ulus inşası ifadesiyle kasdettikleri şeyin genellikle ekonomik kalkınmayla birlikte yürütülen bir devlet inşası süreci olduğunu ifade ediyor.Ulusların planlanmamış bir tarihsel evrim süreci içerisinde doğdukları ve bir yabancı güc eliyle inşa edilemeyeceklerini savunanlara ise Hindistan örneğini veriyor. Bir ulus devlet olarak Hindistan'ın, İngilizlerin başarılı bir ulus inşa projesinin eseri olduğunu iddia ediyor.


Afganistan için istikrar, Irak için demokrasi

Irak ve Afganistan işgal modellerini de ele alan Fukuyama' ya göre iki işgalin hedefi birbirinden farklı: 'ABD asla Afganistan'ı bir demokrasi modeline dönüştüreceğini vadetmemişti.Asıl hedef, ülkeyi teröristler için güvenli bir barınak olmaktan çıkarmak ve ülkede az da olsa istikrarı sağlamaktı. Irak'ta ise durum farklıydı: Hedefler çok daha büyüktü ve bırakılmak istenen iz çok daha derindi. Başkan Bush savaştan önce Irak'ın demokratik bir ülke haline getirileceğini ve savaşın, Ortadoğu'nun tamamındaki siyasi yapının dönüştürülmesi planının açılış safhası olacağını açıklamıştı.'


Ulus İnşası

Francis Fukuyama

Profil Yayıncılık

399 sayfa

15 yıl önce