|

Gençlerle iletişimin püf noktaları

Ergenlik döneminde gençlerle iletişim oldukça zor. Asi, isyankâr, hatta çoğu kez öfkeli bu gençlerle diyalog kurmanın mümkünlüğüne işaret eden İbrahim Ünal, Gençlerle İletişim kitabında on üç yaştan başlayarak bu zorlu evreleri kolay atlatmanın ipuçlarını veriyor.

Aysel Yaşa
00:00 - 6/07/2014 Pazar
Güncelleme: 23:02 - 6/07/2014 Pazar
Yeni Şafak
Gençlerle iletişimin püf noktaları
Gençlerle iletişimin püf noktaları

Ergenlik sadece fiziksel gelişimlerin değil ruhsal dönüşümlerin de yaşandığı bir dönem. Bu süreçte gençler daha aksi, bazen isyankâr, çoğu kez de öfkeli olurlar. Nesil Yayınları''ndan çıkan İbrahim Ünal''ın kaleme aldığı Gençlerle İletişim, işte bu zorlu süreçlerin nasıl atlatılacağına dair ipuçları veriyor. Ergenlik zor bir süreç. Fakat ergenin ailesi olmak daha da zor… Yazar Ünal bu nedenle ''Amacımız, anne babaların çektiği sıkıntıları, mümkün olduğunca azaltmaktır'' şeklinde konuşuyor. Yazar Ünal, kitabına çeşitli sorularla başlıyor: Kızınızın odasına niçin kapandığını biliyor musunuz? Oğlunuzun, kapıyı niçin çarparak çıktığının sebebini anlayabiliyor musunuz? Bir yıl önceki uysal çocuğunuza ne oldu? İnternete, adeta çöken yavrunuza nasıl davranıyorsunuz? Eyvah, ergen zararlı maddeleri kullanmaya başladı, peki ne yapacaksınız? Sorular uzayıp gidiyor.

ÇOCUKLARLA EMPATİ KURUN

Ünal''ın tavsiyeleri de öyle… İlk olarak çocuklarınızla empati kurun, onu ne kadar tanıdığınızı sorgulayın, onunla konuşun ve belki de en önemlisi onunla daha fazla vakit geçirin. Ardından yaşanılan her olayda sorunların daha kolay çözüleceği kitapta maddeler halinde sıralanıyor. Bazı konular ise fotoğraflarla destekleniyor. Kitapta üzerinde durulan bir diğer nokta ise, çocukların ergenlik ve sonrasında yaşadıklarını bir değişimden ziyade gelişim olarak yorumlamak. Bunu yapmanın ailenin işini kolaylaştıracağını her fırsatta dile getiriyor yazar.

TEKNOLOJİK CİHAZLARA KULLANMA KILAVUZU

On üç yaştan başlayarak yaş yaş ergenlik safhalarının ele alındığı kitapta, gençlerin en önemli sıkıntıları da ayrı bir başlık altında incelenmiş. İmaj problemi, sivilceler, vücut kokusu, kıyafet ve makyaj hastalığı gibi takıntılarda ergenlere öncelikli olarak anlayışla davranılması gerektiğinin altı çiziliyor. Öte yandan, cinayet ve şiddet dolu bilgisayar oyunlarının sürüklediği felaket konusunda uyarılar yapılıyor. İletişim tekniklerinin büyük önem arz ettiği bu yılların, kolayca atlatılması için hayatın içerisinden seçilen konu başlıkları genişletilerek aktarılıyor. Yazar burada şu uyarıda bulunuyor: ''Her ailede uyulması mümkün olan kuralların bulunması gerekmektedir. Anne baba, kurallara uymakta model olmayı kararlılıkla sürdürürse çocukların ve gençlerin disiplinli yetişmelerinde fazla sıkıntı çekmeyecektir. Artık bilgisayardan kaçış mümkün olmayacağına göre, yararlanmaktan başka çare yoktur. Eve giren her teknolojik cihazın kullanma kılavuzu olduğu gibi ''insanlara zarar vermeden kullanma rehberi'' de bulunmalıdır.'' Yazar, gençlerle iletişimde seçilen kelimelere dair hatırlatmaları da unutmuyor: ''On dört yaşında bir ergen olduğumuzu düşünelim. Babamız ''Niçin bu kadar safsın?'' Annemiz ''Neden bu kadar tembelsin?'' dedi. Tavrımız ne olur? Bu şekilde sorular, gençleri üzer; iletişim güçleşir. Hem de yalancılığa iter, savunma pozisyonuna düşürür. Hâlbuki ''Derslere çalışmayıp kırık notlar alınca neler hissediyorsun?'' şeklinde sorular, doğru cevap verme ihtimalini artırır.''

Kitabın künyesi:

Gençlerle İletişim

İbrahim Ünal

2007

Yayınları

288 sayfa

2014

10 yıl önce