|

'Gölge Oyunları' hem net hem çok bulanık

00:00 - 1/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 15:29 - 15/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
'Gölge Oyunları' hem net hem çok bulanık
'Gölge Oyunları' hem net hem çok bulanık

28 Şubat sürecinde Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı yapan Bülent Orakoğlu, Timaş Yayınları'ndan çıkan Ankara'da Gölge Oyunları isimli kitabında, siyasi ve askeri çevrelerde çok tartışılacak önemli bilgiler veriyor.

Birkaç ay önce, bir siyasi parti liderinin kendisiyle görüştüğünü anlatan Orakoğlu, kitabında çok önemli bir açıklama yapıyor: "Bu lider, yakın bir zamanda AKP'nin hükümetten uzaklaştırılacağını ve kendisinin başbakan olacağını söyledi. Bana da, bu grupla hareket etmem karşılığında bir koltuk teklif etti."

Ankara'da Gölge Oyunları isimli kitapta dikkat çeken diğer bir bölüm, çeteler ve çetecilerin işbirliği yaptığı devlet görevlilerin anlatıldığı kısım. "Birim kelimesini kullandığımda birileri rahatsız oluyor" diyerek çeteleri anlatmaya başlayan Bülent Orakoğlu, "Hükümeti devirmek için kurulmuş yirmi beş ayrı birim var. Danıştay'a saldırıyı düzenleyen Avukat Alparslan Arslan bu birimlerin bir tanesinin başındaydı. Bu birimler, tek elden yönetiliyor ve hedefleri hükümeti devirmektir" sözleriyle, bugün gündemden düşmeyen çete operasyonları hakkında ilginç ipuçları veriyor.

Bülent Orakoğlu, Türkiye'de dış güçlerin yaptığı operasyonları ve yabancı istihbarat servislerinin ülkemizdeki resmi kurumlara nasıl sızdıklarını da detaylarıyla anlatıyor. 28 Şubat'ın, Necmettin Erbakan'ın kurduğu D-8'ler sebebiyle ABD tarafından projelendirilmiş bir darbe olduğunu söyleyen Orakoğlu, bu konuda ilginç bir bilgi veriyor: "Sadece Erbakan değil, D-8'in içinde yer alan diğer ülkelerin başkanları ve başbakanları da, aynı tarihlerde, aynı metotla iktidardan uzaklaştırıldılar!"

Kitapta yazılanların, bugün yaşadıklarımızı yorumlamakta büyük bir katkısı olacağı açık bir gerçek: "Bu ülkede başbakan iseniz, devamlı bir korku içinde yaşarsınız: Terör sebebiyle mi, yoksa ekonomik kaosla mı iktidardan uzaklaştırılacağım?"

Kitapta, Kızıl Elma koalisyonu ve darbe hazırlıkları, Danıştay baskını, Küre Operasyonu, Atabeyler Operasyonu ve 27 Nisan muhtırasına dair okunması elzem bilgiler var.

17 yıl önce