|

Görmeden ölmeyin

Dünyanın çeşitli bölgelerinde yer alan 501 ada, Görmeniz Gereken 501 Ada kitabında toplandı. Kitabın editörü Polly Manguel, adres verirken, bu adalara gitmenin yolunu yordamını da öğretiyor bize

Aysel Yaşa
00:00 - 9/03/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:05 - 8/03/2011 Salı
Yeni Şafak
Görmeden ölmeyin
Görmeden ölmeyin

Ölmeden önce görmemiz gereken yerleri anlatan kitapları, yanımıza alıp yola çıksak, hepsini gezemeden son bulurdu yaşamımız. Her sene bazen yerel bazen de ulusal bazda yayınlanan bu kitapların takipçisi oldukça fazla. Arz talep dengesine göre sayısı artan bu kitaplara bir yenisi daha eklendi. İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan Görmeniz Gereken 501 Ada, adaları kıtalara ayırarak anlatıyor. Polly Manguel'in editörlüğünü yaptığı kitap, keşif tutkunları için oldukça iyi bir kaynak. Seyahat tutkusuyla dolu ve alanında uzman dokuz yazarın kaleminden çıkan kitapta yer alan adaların hepsi yazarların birer yeni keşfi aslında. Kitapta yazılar kısa, fotoğraflar az yer kaplıyor. Ayrıca adalarla ilgili nüfus bilgileri, ne zaman ve nasıl gidileceği, adanın dikkat çekenleri ve bilinmesi gerekenler ekstra bilgi olarak sunuluyor okura. Kitapta amacı sadece gezmek olanlar için ayrı, gizli hazinelerin peşine düşenler içinse daha spesifik bilgilere yer verilmiş. Gemi enkazlarıyla ilgilenenlere Kuzey Amerika'daki Manitou Adaları, deniz ördeği avlamak isteyenlere ise Fogo Adası önerilmiş.

Bu adaların kendi parlamentosu var!

15 adadan oluşan ve Danimarka'da bulunan Faroe Adaları kitapta genişçe bahsedilen yerlerden biri. Danimarka Krallığı'nın parçası olsalar da tamamen özerk olma yolunda olan bu adaların kendi parlamentoları, bayrakları ve dilleri bulunuyor. Dünyanın en kolay ulaşılan aktif yanardağını da içerisinde bulunduran Tanna Adası da görülmeye değer bir hazine olarak nitelendiriliyor. Vanuatu'da bulunan bu adada herkes geleneksel giysiler giyiyor ve atalarından kalan gelenekleri devam ettiriyor. Modern yaşamın tuzakları ise bu adaya hiç uğramamış. Teknolojiden uzak, yerellikle iç içe bir gezi yapmak isteyenlerin uğrak yeri olan bu ada beyaz kumsallara ve tropik bitki örtüsüne sahip. Amerika'dan rotanızı Güneydoğu'ya çevirdiğinizde sizi meşhur Filipin adaları karşılıyor. Kitapta bu adaların tanıtımları da var. Filipinler'in doğal güzellikler diyarı Mindano 97.500 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Sayfaları karıştırırken şelaleleri, yaşlı ormanlarıyla dikkat çeken adanın en romantik kenti Zambonga'yı, karada yaşamayı uğursuzluk sayan Samal kabilesinin deniz üzerindeki evlerini de oturduğunuz yerden gezme imkanı bulabileceksiniz. Kitapta adalarıyla meşhur Yunanistan da unutulmamış. Girit, İdhra, Sakız, İkaria, Rodos adaları mimarisi, efsaneleri ve zenginlikleriyle anlatılmış. Dünyanın çeşitli yerlerinden adaların bulunduğu Görmeniz Gereken 501 Ada'da Türkiye'den de altı ada tanıtılmış. Kekova, Gökçeada, Avşa, Bozcaada, Büyükada ve Akdamar adası tüm özellik ve güzellikleriyle kitaptaki yerini almış.

Çalışmanın tamamını incelediğinizde fotoğraflar ve yazılar sizi ada seyahatine çıkmaya zorluyor. Kitabın ismine ölmeden önce kısmı eklenmemiş ama biz yine de söyleyelim. Bu 501 adanın hepsini olmasa da, bir kısmını görmeden ölmeyin!

13 yıl önce