|

Her zaman gidilecek bir üçüncü yol vardır

00:00 - 7/02/2012 Salı
Güncelleme: 23:50 - 7/02/2012 Salı
Yeni Şafak
Her zaman gidilecek bir üçüncü yol vardır
Her zaman gidilecek bir üçüncü yol vardır

Akrebin Kıskacında, Bediüzzaman Said Nursî'nin Van'dan (Şeyh Said İsyanı ardından) alınarak sürgün edilmesinden Eskişehir Hapsi safahatına kadar yaşananları anlatan bir çalışma. Bediüzzaman'ın hayatını inceleyen diğer çalışmalardan en büyük farkı; hem onlara göre daha lokal olması, hem de daha derinlikle arayışlar içinde bulunabilmesi.

Ahmet Özkılınç, kitabı boyunca Bediüzzaman'ın Eskişehir Hapsi'ne kadar uzanan hayat safahatının tesadüf zincirine asla bağlı olmayan ayrıntılarını bulmaya, ortaya çıkarmaya çalışıyor. Sürgün edilmesi, bu sürgün sırasında telif ettiği eserler, bu eserlerin telif sırası ve yaşadığı olaylar... Türkiye gündemini aynı zamanlarda işgal eden başka hadiseler ve gazetelerde çıkan haberler de kitapta yer buluyor. Bütün bunları masaya yatıran yazar, yaşanan olayların perde arkasında ne gibi hikmetlerin olabileceğini sorguluyor. Birinci bölümünde Cumhuriyet tarihinin Bediüzzaman'ın sürgün dönemine isabet eden yıllarında neler yaşandığını, o yıllarda bazı kişilerin ve kurumların ne gibi artniyetli çalışmalar ve toplum mühendislikleri peşinde olduğunu ve bu dönemde yaşananlara karşı Bediüzzaman'ın nasıl refleksler ve çalışmalar içine girdiğini okuyorsunuz. O zaman fark ediyorsunuz ki; Bediüzzaman'ın daha o dönemde telifine giriştiği eserler, önemsediği meseleler, aslında o zamanın en çok saldırıya uğrayan yanları.

Bu noktada Resimli Ay dergisinin 1927 Nisan sayısına atıf yapan Özkılınç; haşrin inkarı üzerine kurgulanmış bu sayının hemen akabinde Bediüzzaman'ın “Haşir Risalesi”ni telif etmesinin tesadüf eseri olmadığını söylüyor. Said Nursî'nin döneminin bütün olaylarından bir şekilde haberdar olduğunu ve ehl-i ilhadın çalışmalarına, karşı hamlelerle cevap verdiğini gösteriyor.

Daha sonraki bölümlerde ise Bediüzzaman'ın Eskişehir Hapsine kadar ve sonra hapis sürecinde verdiği mücadeleleri hukukî zemin açısından masaya yatıran yazar müdafalaarı ince ince tetkik ediyor. Birçok belge, gazete ve resmi yazışmalar ile delillendirilmiş bu çalışma; Bediüzzaman'ın mesleğini nasıl bir üçüncü yol inşasına adadığını gösterme adına da kıymetli.

12 yıl önce