|

Huzurlarınızda bol mizahlı bir aile

İlk gençlik çağını yaşayan 12-18 yaş okuru için yeni bir kitap çıktı. Muhafazakar bir ailenin eğlenceli genç kızı Aynur, esprili anlatımıyla okuru kitabın içine çekiyor. Çimenlekesi Ailesi'nin başından geçenler oldukça 'tanıdık' fakat bir o kadar sıradışı.

Reyyan Denizci
00:00 - 13/06/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:14 - 12/06/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Huzurlarınızda bol mizahlı bir aile
Huzurlarınızda bol mizahlı bir aile

Aynur Çimenlekesi, Çimenlekesi ailesinin ortanca çocuğu. 'Halı sahada bir deha, matematikte trajedi' diye nitelediği bir ağabeyi (Ayhan Çimenlekesi) ve birbirinden 'ergen' ikiz kız kardeşleri var (Reyhan ve Beyhan Çimenlekesi). Annesi Hamiyet Çimenlekesi ve babası Hamdi Çimenlekesi Aynur'la başa çıkmakta zaman zaman zorlanıyor. Zira kahramanımız, biraz fazla akıllı, herşeyin içinden gülünecek bir şey bulmaya da pek meraklı. Bir dakika bir dakika! Ne kadar hızlı girmişiz konuya! Oysa önce onları şöyle bir uzaktan tanıtmalıydık, öyle değil mi?

Halenur Gürbüz'ün İlkgençlik Yayınları'ndan çıkan kitabı 'Aynur Çimenlekesi ve Pek Sıradan Ailesi,' yayın piyasasında hep ihmal edilen bir alana, 'teenager' denen 12-18 yaş grubuna hitap ediyor. Ediyor etmesine ama kitap gençlerin anne babaları tarafından da ilgiyle okunuyor. Çünkü kitapta bahsi geçen aile hemen hepimizin ailesine benziyor. Alışlanlıkları, ön yargıları, eğlence anlayışları, stresleri, cezaları, sevinçleriyle Çimenlekesi Ailesi gerçek bir Türk ailesi! Aralarında tek bir 'mikrop' tip var: Aynur. Fakat evin en sevilen ferdi de o…

Son derece mizahi bir dille yazılan kitaba başlı başına bir mizah kitabı diyemeyiz. Zaten yazara göre 'öyle herşeye mizah dememeliyiz.' Halenur Gürbüz'e göre mizah zaten biz istesek de istemesek de hayatın bizzat kendisinde bolca var olan 5. element. Sadece doğru şekilde açığa çıkarılmayı bekliyor. Aynur Çimenlekesi ve Pek Sıradan Ailesi'nde de bunu yapmaya çalışmış yazar. Hayatın içinde kendiliğinden bulunan mizahı açığa çıkarmış.

ERGEN DÜNYASINI İYİ OKUMAK

Türkiye'de çocuk yayıncılığı, muhafazakar camianın hatrı sayılır miktarda emek ve para harcayarak ortaya çıkardığı kitaplarla yeni bir ivme kazandı. Okul öncesi, okul dönemi; resimli, resimsiz; etkinlikli, bol yazılı olmak üzere her türden kitap mevcut. Herkesin rahatlıkla kitap aldığı, kitap önerdiği 9-12 yaş aralığının aksine 12 yaş üzerinin kitaplarını kendi seçtiği malum. Başında esen kavak yellerinin çoğu zaman kasırgalara karıştığı bu yaş bandına kitap üretmenin zorluğu ise aşikar. Bu yüzden ilk gençlik çağı, yayıncılar için zor bir sahadır, genelde boş bırakılır. Ancak fiziğin o hiç değişmez kanunu gereği boşluklar her zaman dolar; bu boşluğu bizde yabancı yayınlar dolduruyor. Aynur Çimenlekesi ve Pek Sıradan Ailesi işte bu boşluğu doldurmayı hedefliyor. 'Bizden' bir öyküyle, sadece komik olmakla yetinmeyip doğru mesajlar veren bir karakterle, duru, akıcı ve çarpıcı bir dille...Nutuk atmıyor, ders anlatmıyor, vaaz etmiyor. Uğurböceği Yayınları ile 9-12 yaş bandına seslenen Zafer Yayın Grubu İlkgençlik Yayınevi ile de 12-18 aralığındaki okurlara hitap edebilmeyi hedefliyor. İlkgençlik Yayınları yola yeni çıktı ve kısa bir süre içinde pek çok engelle burun buruna geldi. Özellikle empati kabiliyeti ya hiç olmayan ya da zamanla dumura uğramış yetişkinlerin ellerindeki donuk ölçülerle ilk gençlik kitaplarını değerlendirmeye kalkmaları, şimdilik aşılması gereken büyük bir sorun olarak duruyor. Ancak yayınevi, ilk gençlik sahasındaki büyük boşluğun ithal ürünlerle doldurulmasına seyirci kalmaya niyetli değil.

Aynur Çimenlekesi ve Pek Sıradan Ailesi gibi -hiç de sıradan olmayan yeni kitapların geleceğini müjdeleyen yayınevi, bu sahaya yönelik çalışmalarını arttırmaya son derece kararlı. Gözümüz üzerlerinde!

Kitabın künyesi:

Kitap adı: Aynur Çimenlekesi ve Pek Sıradan Ailesi

Yazar: Halenur Gürbüz

Editör: Özkan Öze

Yayınevi: İlkgençlik Yayınları

Basım tarihi: 2013-4

Sayfa sayısı: 168

11 yıl önce