|

İmaj her şeydir yazmak sonra gelir

Feyza Hepçilingirler'in kaleme aldığı 'Nasıl Pop Yazar Olunur?', bir tüketim nesnesi olarak kitapları anlatırken aslında önemli bir edebiyat eleştirisi yapıyor. Pop star olamadım bari pop yazar olayım diyerek bu kitabı okumaya başladıysanız işinize yarayan çok öneri ile karşılaşıyorsunuz. Bunlardan biri Sol'u küçümsemek ve anlaşılmaz olmak.

Arzu Şahin
00:00 - 14/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 11:35 - 13/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İmaj her şeydir yazmak sonra gelir
İmaj her şeydir yazmak sonra gelir

Feyza Hepçilingirler'in 'Nasıl Pop Yazar Olunur?' kitabını okumaya başladığımda - ismine uygun olarak- çerez niyetine bir okuma yaptığımı sanıyordum. Kitabı bir gecede yüzümde asılı kalan gülümseme ile bitirdim. Son sayfaya geldiğim zaman ise gençlere kısa yoldan nasıl paraya ve şöhrete kavuşacaklarına dair onca akıl veren yazarın itirafıyla karşılaştım 'Gerçekten yazar olmak isteyen sözü kuyumcu terazisinde tartarak söyler.'

Nasıl Pop Yazar Olunur?, bugüne kadar edebiyatın hemen her alanında eser vermiş Feyza Hepçilingirler'in büyük bir edebiyat eleştirisi aslında. Kitabın ismi ve anlattıkları her ne kadar popüler bir içerik ve anlam taşıyor gibi görünse de yazarı, edebiyat dünyamızda yaşananları ironik üslubu ve zekice benzetmeleriyle bir güzel taşlıyor. Öğretmen havasında verilen dersler ve bölümler kimileri için 'hımmm neden olmasın iyi fikir' düşüncesi yaratabilir. Zaten kitabın arka kapak yazısında şöyle bir ifade yer alıyor 'Mizah amacıyla yazılmış olan bu kitap, buradaki önerileri uygulamaya kalkanları ne yazık ki gerçekten de popüler yapabilir. Kitabın en tehlikeli yanı işte burası!'

Roman yazmanın popüler olmak için en iyi tür olduğunu söyleyen yazarımız, şablonların hayat kurtardığını, hayattan bir kesit seçip anlatılabileceğini, çok katlı örgü yapmamayı ve tabiki kitabı mutlu sonla bitirmek gerektiğini vurguluyor. Kısa yoldan paraya ve üne kavuşmak için sadece yazmanın yeterli olmadığını savunan kitapta yazar adayları için şu öneriler yer alıyor: Genç olun, imaj edinin ve karizmatik olun!

Yazar adaylarının konu seçimini ve imajlarını düzelten Hepçilingirler, uzak durulması gereken konuları ve alanları da çiziyor. Solu küçümsemekten, gündemi kollamaya, anlaşılmaz olmaktan, reklam yapmaya sayısız tekniği önümüze seren kitapta 'New York'lu olun' diye bir başlık bile var.

ÖNCE İNGİLİZCE YAZIN

Her yazar adayı için ayrı bölümler ve ayrı öneriler mevcut. Tarihi romanlardan, aşk romanlarına, bilim kurgudan, fantastik kitaplara, yemek kitaplarından astrolojiye, kişisel gelişimden polisiyelere... Öykü, deneme ve şiir gibi türlerin popüler olma yolunda etkili türler olmadığını savunan yazarımız, ya popülerlik ya Türkçe diyerek dil konusunda da önemli ipuçları veriyor. 'Türkiye'de yazarak şöhrete ulaşmanın yolu, asla ve asla Türkçe'den geçmez. Bu yetmezmiş gibi kendi dilinizi savunduğunuz zaman geri kafalılıkla suçlanabilirsiniz... Yapabiliyorsanız siz de yazacaklarınızı İngilizce yazın. Sonradan parayı bastırır Türkçeye çevirtirsiniz ya da oturur kendiniz çevirirsiniz. Orası önemli değil önemli olan dünyada bir ilki başarmanız. Amerikan ya da İngiliz edebiyatına değil Türk edebiyatına girmek için İngilizce yazmanızdır.'

Türkçeyi sevmeyin, şarkılardan ilham alın, şirret olun, bilerek yıpratın, nefreti öğrenin, muhallebi çocuğu olmayın... Bunun gibi hap niteliğinde sayısız önerinin yer aldığı kitap, yazar adaylarının güncel politikayla arasındaki mesafeyi nasıl korumaları gerektiğini de anlatıyor. Kitabın da bir tüketim malı olduğunu özellikle vurgulayan Feyza Hepçilingirler 'Yazacağınız şey, tüketim toplumuna, tüketsin diye sunulmuş bir maldır. 'Kitap' adını taşıyor olması, onu kutsal bir varlık olarak görmenizi gerektirmez. Kitabın kutsallığı tarihin derinliklerinde kalmıştır. Artık sadece din kitaplarına 'kutsal' gözüyle bakıldığını unutmayın.' diyor.

ARTIK UYANABİLİRSİNİZ

Mürdümeriği renginde aşk romanlarının çok tutulacağını anlatan kitap, yemek ve astroloji kitapları yazmak isteyenlere de sayısız başlık ve içerik önerisi sunuyor. Köşe Yazarı Olun bölümünde ise temel öneri 'istediğinizi yazın' şeklinde. Dizüstü edebiyatı da es geçmeyen yazar, meyilleşin, face'e takılın ve blog açıp twitter'da yazın diyerek zaten herkesin potansiyel yazar olduğunun bir kez daha altını çiziyor.

Kitabın sonunda tüm bu söylediklerini ciddiye alıp popüler olmak isteyen gençleri gözünde canlandıran yazarımız son sözünü yine bir öğretmen edasıyla ve biraz buruk bir tebessümle söylüyor: 'Hani kimi filmler ve romanlar vardır. Büyük bir heyecanla okursunuz / izlersiniz. Sonuna geldiğinizde kahramanınız gözlerini açar. Aa! Hepsi rüyaymış. Benim de şimdiye kadar söylediklerimin hepsi rüyaydı. Artık uyanabilirsiniz. İlle de yazar olacağım diyorsanız iğneyle kuyu kazar gibi çalışacaksınız...'

Bu kadar eğlence yeter şimdi dağılın ve dersinizin başına oturun şeklinde biten Nasıl Pop Yazar Olunur? Everest Yayınları'ndan çıktı. Feyza Hepçilingirler ise zihnimde yıllarca iğneyle kuyu kazan ve özlediğim neşeli öğretmen olarak yer etti.

Kitabın Künyesi:

Nasıl Pop Yazar Olunur?

Feyza

Hepçilingirler

Everest Yayınları

2013

260 sayfa

11 yıl önce
default-profile-img