|

İnsan ölmekten korkar, kendini söze dönüştürür

Gökçenur Ç., Söz'e Mezar'da, yağmurun ellerine alışık okuyucuya onun ayaklarından bahsediyor, gölgesiz tarla kuşlarına üç ayda bir fanzin çıkarttırıyor

Gülden Tümer
00:00 - 18/07/2010 Pazar
Güncelleme: 20:48 - 17/07/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
İnsan ölmekten korkar, kendini söze dönüştürür
İnsan ölmekten korkar, kendini söze dönüştürür

“Tüm çağlardaki şiirin tarihi ay için yeni imgeler bulma girişimidir” der Tom Robbins. Gökçenur Ç.'nin yeni kitabı Söze Mezar'da da alıntılandığı gibi. Elbette aya, geceyi, yağmuru, denizi, kuşları eklemek mümkün. Şair de bu konularda oldukça başarılı bir yol izliyor; yağmurun ellerine alışık okuyucuya onun ayaklarından bahsediyor, gölgesiz tarla kuşlarına üç ayda bir fanzin çıkarttırıyor, rüzgarın tanrının dağa verdiği ama tutamadığı bir söz gibi estiğini söylüyor.

SÖZE UZAKTAN BAKMAK

Son yıllarda aforizmik alıntılar pek çok kitabın içeriğinde önemli yer tutmakta. Şairler, yazarlar hem yazma hem de okuma serüvenlerini daha çok ve daha ayrıntılı paylaşır oldular takipçileriyle. Gökçenur Ç. de, Söze Mezar'a bakılırsa Ahmet Hamdi Tanpınar seviyor, Mustafa Köz okuyor, zaman zaman da Mario Levi ya da Melih Cevdet Anday.

Kitabın adından da anlaşılacağı gibi söze pek kıymet vermiyor şair ya da mesafeli duruyor, uzaktan bakıyor. Neden var olduklarını, ne işe yaradıklarını sorguluyor ve elbette içerdikleri anlamı. Sonra çevresine bakıyor uzun uzun. Göğe, toprağa, akıp giden nehre... Ağacın, taşın, otların konuşmazlığının ayak izlerini takip ediyor. Aslında ontolojik bir sorgulama bu. “Doğada hiçbir varlık ihtiyaç duymazken konuşmaya insan neden hiç durmadan sözcükler üretiyor” diyen şair, en çok bu mesele üzerinde duruyor.

BİLMEK OLABİLMEK MİDİR?

Peki dur durak bilmeden sarf edilen sözcükler karşılıyor mu anlamı? Yoksa gerçek, kavram tanrılarına kurban mı ediliyor? İnsan varoluşunu tam manasıyla gerçekleştirebilir mi, vakıf mı neden olması gerektiğine? Veya bilse tüm bu soruların cevabını olmuş olur mu o zaman? Bilmek olabilmek midir? Bu sorulara cevap aradığı “Sessizliğin Ayak İzleri” adlı şiirini ise şu dizelerle sonlandırıyor;

Doğada hiçbir şey konuşmaz

Doğa ölmekten korkmaz

İnsan konuşur

Böylece kendi oluşunu anlamlandırır

İnsan ölmekten korkar

Kendini söze dönüştürür

14 yıl önce