|

Jane Austen'ın kayıp mektupları

Jane Austen hayatı boyunca sadece altı roman yazdığı halde dünyada geniş bir okuyucu kitlesine sahip. Kitapları pek çok filme, diziye uyarlanan yazarın hayranı olan Syrie James'in kaleme aldığı Jane Austen'ın Kayıp Anıları'nda bir varsayımdan yola çıkılarak olası anıları yazılmış.

Zeynep Zelan
00:00 - 14/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 17:13 - 13/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Jane Austen'ın kayıp mektupları
Jane Austen'ın kayıp mektupları

Bazı ölümsüz yazarlar vardır. Her çağda her dönemde insanların hayatını etkilemeye, dönüştürmeye, yaşamlarına anlam katmaya devam ederler. 200 yıl önce yaşamış bir kadının yazdıklarını bugün farklı kadınlar okumaya ve yazdıklarından etkilenmeye devam ediyor. Jane Austen bu ölümsüz yazarlardan biri. Kitapları yayınlandığı günden bu yana halen çok okunan, filmlere, dizilere uyarlanan bir yazar.

Hayatı boyunca hiç evlenmemiş olan Austen'ın romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve hikayeleri kendi hayatının aksine mutlu son kavuşmalarıyla biter. Yazar, insanların zaaflarını, bilinçaltında yatanları, toplumsal kuralları, yaşadığı dönemdeki sınıf ilişkilerini, esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde ele alır.

Yaşadığı dönem ve koşullar itibariyle sadece 6 tane roman yazmış olan yazar, bugün çok önemli bir okur kitlesine sahip. Öyle ki o artık yazamayacağı için onun romanlarından ve yaşamından etkilenerek yazılan kitaplar, yapılan filmler mevcut. Aşk ve Gurur'dan yola çıkılarak yazılan 'Aşk ve Gurur ve Zombiler' en az orjinali kadar sürükleyici, zombi sosuyla farklı bir lezzete kavuşmuş bir kitaptı. Kitap yayınlandığı zamandan beri okurları halen sinema uyarlamasını dört gözle bekliyor mesela. Bir başka kitap olan 'Jane Austen Hayatımı Mahvetti' ise, Austen kitaplarını sıklıkla okuyan bir kadının gerçek hayatta romanda okuduklarına benzer durumlar yaşaması sonucu başına gelenleri anlatıyor. Bunun dışında sinemada da Jane Austen'dan yola çıkılarak çekilmiş filmler var. Örneğin 'Jane Austen Kitap Kulübü' filminde, Kaliforniya'da yaşayan beş kadın ve tanıştıkları bir erkek, Jane Austen kitapları konusunda tartışmaya başlarlar. Tartışma öyle bir noktaya gelir ki, oyunu sürdürmeye kararlı bu altı kişi 21. yüzyılda Austen'in kitaplarını kendi ilişkilerinde sahnelemeye başlarlar. Jane Austen'ın hayatının bir kesitinin anlatıldığı 'Aşkın Kitabı' filmi de en az roman uyarlamaları kadar ilgi çekmiştir.

TAVAN ARASINDA GİZLENMİŞ

Gelelim Jane Austen hayranı bir başka yazar olan Syrie James'in kaleme aldığı 'Jane Austen'ın Kayıp Anıları'na… Jane Austen'ın anıları bir tavan arasında bulunsa içinden neler çıkardı? Everest Yayınları etiketiyle Türkçe'ye çevrilen kitap, yazarın tavan arasına gizlenmiş anılarının bulunması üzerine hayatı hakkında bilinmeyenlere ışık tutacağı varsayımından yola çıkıyor. Yazar, Jane Austen'ın hayatı hakkında bilinenlerle kurgusal bir roman çalışmasına imza atmış aslında. Austen'ın babasının ölümünden sonra kardeşlerinin yanında kalırken çektiği sıkıntılar, romanlarını yayımlatmada düştüğü umutsuzluk, sosyal ilişkiler, kardeşleri, uzun kır yürüyüşleri ve tabii bir aşk hikayesi ile… Yazar bu aşk hikayesinde Aşk ve Gurur romanından oldukça faydalanmış ki kitapta bu hikayeyi romanın alt yapısında kullanmış gibi yapmış.

Bir gün Austen'ın kardeşinin Chawton Köşkü'nün (bugün müze olarak kullanılan) tavan arasında bir sandığın içinde mektupları bulunur. Hiç gün yüzüne çıkmamış bu mektuplar Jane Austen Edebiyat Vakfı'na bağışlanır. Vakfın başkanı olan editör, mektupları derleyerek kitap haline getirir. Kitap Jane Austen'ın babasının ölümünün ardından kardeşlerinin evlerinin arasında oradan oraya sürüklenişleriyle başlıyor. Jane bir yayınevine gönderdiği Susan adlı kitabının yayınlanmaması ve bu kalabalık evlerde kendine ait bir yer bulamadığı için yazmayı bırakmıştır. Tek yaptığı bu süreçte zaman zaman ayrı kaldığı kızkardeşlerine ve arkadaşlarına mektup yazmaktır. (Gerçek hayatta da yazarın çok sık mektup yazdığı biliniyor.) Bu sırada Lyme'e yaptıkları bir gezi sırasında kendi gibi okumayı seven Frederick Ashford ile tanışır. Jane, yanlış anlamalar, ani ayrılıklar, söylenemeyen sözlerle karışık ve imkansız bir aşk hikayesinin tam ortasında bulur kendini. Aslında tam bir Bay Darcy portresi ile okura sunulan Ashford karakteri yüzünden duyduğu aşk acısı ile tekrar yazmaya başlar.

IZDIRAP SANATA TEŞVİK EDER

'Öğrendim ki ızdırap sanatın en büyük teşvik edicisiymiş. Daha önceki karmaşam ve üzüntüm yaratıcılığımı kısıtlasa da, şimdi yazma yeteneğim fazlasıyla geri dönmüştü. Daha önce hiç kalemi kağıda değdirmek için böyle ateşli bir arzu, hayır, bir ihtiyaç duymamıştım. Günlerce kör bir öfkeyle sadece yemek, içmek veya uyuma ihtiyacına yenildiğimde durarak yazdım.'

Romanlarını gözden geçirir, annesi ve kızkardeşinin isteği üzerine sonlarını mutlu bitirir. Çünkü ne kadar acı çektirse de karakterlerinin sonunda üzülmesine içi el vermez. Konusundan da anlaşıldığı gibi tipik bir Jane Austen romanı benzeri var karşımızda. Tanıtımında da söylendiği gibi 'Jane Austen'ın Kayıp Anıları sadece sadık Austen okurlarına değil, harika bir hikâye anlatıcısından mükemmel bir hikâye dinlemek isteyen herkese hitap ediyor.' Jane Austen kitaplarını bitirmiş aynı tatta başka bir kitap okumak isteyenlere tavsiye edilir.

(Gerçekte kitapta yazılan anıların olmayışı gibi Jane Austen Edebiyat Vakfı da bulunmuyor. Ama Austen'ın yeğeni Henry'nin kaleme aldığı Jane Austen'ın Anıları isimli, gerçek bir anı kitabı mevcut. Fakat Türkçe'ye halen çevrilmiş değil. Syrie James'ın kitabından sonra onun gerçek anılarını okumak isteyenlere sunulması gerek diye düşünmekteyiz.)

Jane Austen'ın Kayıp Anıları
Syrie James
Everest Yayınları
2012
280 sayfa
11 yıl önce