|

Kafamız çok karışık hangisi gerçek Osmanlı?

Erol Özbilgen'nin 99 Soruda Osmanlı adlı kitabı, Osmanlı tarihi konusunda son dönemde yaşanan bilgi kirliliğine ilaç olabilecek nitelikte, sade bir dille kaleme alınmış önemli bir çalışma

Emir Tolunay Ağaoğlu
00:00 - 14/12/2011 Çarşamba
Güncelleme: 21:46 - 13/12/2011 Salı
Yeni Şafak
Kafamız çok karışık hangisi gerçek Osmanlı?
Kafamız çok karışık hangisi gerçek Osmanlı?

Yakın tarih, dünya tarihi, Osmanlı tarihi… son birkaç yıldır ülkemizde oldukça popüler. İnsanlar saatlerce televizyon ekranlarının karşısında tarih programlarını izliyorlar ve tarih dergilerinin tirajları çok çok iyi. Durum böyle olunca, ortalama bir tarihçi bile kendine rahatlıkla ekranda yer bulabiliyor, vasat da olsa tarih kitaplarının satış rakamları onun için tatmin edici oluyor. Tarih konusuna bu kadar ilgi olmasının yan tesirlerinden biri de bu sorun; ehliyetsiz kişilerin at koşturması.

Özellikle Muhteşem Yüzyıl adlı televizyon dizisinin yayına girmesinden sonra, çoğunluğu kalıcı olmayan, çalakalem hazırlanmış onlarca Kanuni-Hürrem-Pargalı kitabı gördük. Hem televizyon dizisi, hem de birbiri ardınca çıkan kitaplar arasında okuyucunun “doğru” olanı bulup ayırt etmesi güçleşti.

Tartışmalara son verecek pratik bir kitap

99 Soruda Osmanlı, işte bu karmaşa sürecinde yayınlanmış ve tüm tartışmalara son verecek özellikte “pratik” bir kitap. Dr. Erol Özbilgen'in, Bütün Yönleriyle Osmanlı adlı hacimli eserini çoğumuz, özellikle de Yeni Şafak okurları çok iyi biliyor, çünkü gazete ile birlikte kendilerine hediye edilmişti. O eser umulanın üzerinde ilgi görmüş ve beğenilmişti. Eser zaten ilk neşredildiği tarihten itibaren temel başvuru kitapları arasında yerini almış bir eserdi. Ancak hacminin büyüklüğü ve taşınma zorluğu, genel okur için önemli bir handikap. Elde kolaylıkla taşınabilen, Osmanlı tarihine ilişkin en çok merak edilen temel hususları kapsayan, bir solukta okunabilecek ve neticesinde kendilerini Osmanlı hakkında ana hatlarıyla bilgi sahibi edebilecek bir kitabın varlığı çok gerekli idi. İşte Erol Özbilgen, bunun üzerine Bütün Yönleriyle Osmanlı kitabı esas alarak 99 Soruda Osmanlı adlı eserini kaleme almış. Kitabın amacı, okurun da talep ettiği şekilde, temel hatlarıyla Osmanlı'yı tanıtmak. İçeriğinde ülke gündeminden neredeyse hiç düşmeyen ve giderek de popüler hale gelen haremden padişahların gündelik yaşamına, devlet teşkilatından ordunun yapılanmasına, devşirmelerden yeniçerilere, taşradan şehir yaşantısına kadar merak edilen tüm konular, genel okuyucuya yönelik bir üslupta ele alınıyor ve anlatılıyor.

Hep dillendirilen ve çok merak edilenler

Osmanlı İmparatorluğu nasıl bir ülkedir? Hanedan ülkeyi hangi esaslara göre yönetmiştir? Padişahların gücü sınırsız mıdır? Onları denetleyen bir kurum var mıdır? Biat nedir? Cülûs Bahşişi nedir? Şehzadelerin yaşantısı ne şekildedir? Kılıç Kuşanma merasimi nedir, nasıl icra edilmiştir? Osmanlı devletinde yargılama hangi esaslara göre yapılmıştır? Osmanlı devletinde soylu sınıf var mıdır? Padişahın yakın çevresi kimlerden oluşmuştur? Padişahın hizmetlileri kimlerdir? Padişahın huzuruna kimler, hangi usûller çerçevesinde çıkabilmiştir? Yabancı Elçilerin Padişahları ziyareti ne şekilde olmuştur? Padişahların cenaze merasimleri ne şekilde tertip edilmiştir? Kardeş katli nasıl ve hangi gerekçelerle tatbik edilmiştir? Kafes uygulamasının esasları nedir? Divân-ı Hümayun nedir? Saraylarda yeme-içme ne şekildedir? Padişahlar namaz ibadetini nasıl ifa etmişlerdir? Harem nedir, Osmanlı sarayında hangi işlevi görmüştür? Örf, Osmanlı hukuk sisteminde ne derece etkindir? Osmanlı idaresindeki gayrimüslimlerin hukuku ne şekilde tayin edilmiştir? Sadrazamların zenginliği nereden gelmiştir? Şeyhülislamın devlet idaresinde fonksiyonu var mıdır?

Bu ve benzeri 99 ana soru ve bu sorular içinde dillendirilmiş ara sorularla, tarihe meraklı okuyucular için son derece pratik bir kaynak ortaya çıkmış. Tarihseverlerin ıskalamamasını tavsiye ederiz.

12 yıl önce