|

Kavgalı iki cumhuriyet

Kemalizm ve başörtüsü ile ilgili çıkışlarıyla gündeme gelen Prof. Atilla Yayla'nın iki yeni kitabı yayınlandı. Makale derlemelerinden oluşan kitaplardan biri Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmüş yapısına, diğeri ise piyasa iktisadına odaklı.

Feyza Başar
00:00 - 6/02/2008 Çarşamba
Güncelleme: 13:37 - 13/02/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Kavgalı iki cumhuriyet
Kavgalı iki cumhuriyet

Kitapları ve makaleleri ile dikkat çeken, yakın zamanda Kemalizm eleştirisi nedeniyle hakkında mahkumiyet kararı verilen Pof. Atilla Yayla'nın iki yeni kitabı çıktı: “İki Cumhuriyetin Kavgası” ve “İktisat ve Hayat”. İki kitap da yazarın farklı yayın organlarında yayınlanan yazılarınından oluşuyor. Yayla, kitaplarının meslek hayatı boyunca edindiği akademik bilgileri ve bakış açısını yansıttığını söylüyor.


BİRBİRİNE ZIT İKİ CUMHURİYET

Kitabının adıyla bile savunduğu iddiayı ön plana çıkaran yazar, ülkemizde her kavramda olduğu gibi Cumhuriyet kavramında da yaşanan karmaşayı “İki Cumhuriyetin Kavgası” kitabında ele alıyor. Yayla, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin 1923'ten günümüze uzanan kesintisiz bir bütün teşkil etmekten ziyade iki ana dönemden oluştuğunu vurguluyor: 1923 ile 1945 arasını kapsayan tek parti dönemi ile 1950 sonrasındaki demokratik dönem. Yazara göre bu iki dönem temel değerler ve yapılanmalar bakımından büyük zıtlıklar barındırıyor. Bugün yaşadığımız sıkıntıların en temelinde bu zıtlığın olduğunu savunan yazarın, geçtiğimiz yıl gündemi meşgul eden, "Başörtüsü takmak bir değer tercihini yansıtabileceği gibi başı açıklık da bir değer tercihini yansıtabilir" sözlerinin bulunduğu "Ertuğrul Özkök'e Açık Mektup"u da kitapta yer alıyor.


ÖNEMLİ OLAN PİYASA İKTİSADI

İktisat bilgisinin hayatı anlamaya katkısını iktisat bilgisine sahip olmayan kimselerin takdir etmesinin zor olduğunu söyleyen Atilla Yayla, bir diğer kitabına "İktisat ve Hayat" adını koyarak bu alanın hayatla olan bire bir paralelliğini vurguluyor. Önemle üzerinde durduğu nokta ise; iktisat derken gerekli ve önemli olanın piyasa iktisadı bilgisi olduğu. Yayla, piyasa iktisadı olmayan iktisat bilgisinin iktisat bilgisi olarak adlandırılmasının bile doğru olmadığı görüşünde. "Ramazanı fırsat bilip fiyatları arttırdılar", "eğitim mal değildir" gibi sloganların piyasa iktisadı bilgisinin yoksunluğundan kaynaklandığını söylüyen yazarın, derlemesinde, günlük hayatta karşılaştığımız kimi problemlere piyasa iktisadiyatı açısından bakıyor.


İksisat ve Hayat
Atilla Yayla
Liberte Yayınları
282 sayfa

İki Cumhuriyetin Kavgası
Atilla Yayla
Liberte Yayınları
363 sayfa

16 yıl önce