|

Kişisel gelişim için sosyal iletişim şart!

Amir Affas'ın İnkılab Yayınları arasında çıkan 'Mutlu ve Huzurlu Yaşamanın Yolları' adlı kitabı diğer 'kişisel gelişim ve başarı kitapları'na benzemiyor. Çevirisini Serdar Kocabaş'ın yaptığı kitap genel olarak 'başarı' konusunda ölçünün kaçırılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Burak Yıldız
00:00 - 16/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 14:38 - 16/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Kişisel gelişim için sosyal iletişim şart!
Kişisel gelişim için sosyal iletişim şart!

Son yıllarda 'kişisel gelişim ve başarı' kitapları birbiri ardınca yayımlanmaya başladı ve artık sıradan süpermarketlerde bile bu yayınlarla dolu bir kitap köşesine rastlamak mümkün. Ancak sözünü ettiğimiz yazarların başarı ve gelişim kelimesine yükledikleri anlam çok abartılı ve gereksiz. 'İnanınca her şeyi yaparsınız', 'Neden başkaları gibi olmayasınız?', 'İpler senin elinde' gibi cümlelerin uçuştuğu kitaplarda bir çok şey göz ardı edilmeye mahkum.

DİĞER KİTAPLARDAN FARKLI

Amir Affas'ın 'Mutlu ve Huzurlu Yaşamanın Yolları' adlı kitabının kişisel gelişim kitabı olduğunu ve fakat diğerlerine pek de benzemediğini söylemek işten bile değil. Kitap daha söze başlarken diğer kişisel gelişim ve başarı kitaplarından farkını 'Ne yaparsan yap, sonuç değişmez.' ve 'Gayret bizden, başarı Allah'tandır.' sözleriyle açıklığa kavuşturuyor. Kitapta özellikle Harward Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada başarının en az 7 temel şartından biri olarak tespit edilen, 'İnsan ilişkilerinde başarılı olma şartı' her cephesiyle ele alınmaktadır. Gerçekten de başarı için gereken doğru bilgi, strateji, derin arzu vb. bütün faktörlere sahip olunsa bile, bir kişinin diğer insanlarla iletişiminde –bu iletişim ister yazılı, ister görsel, ister birebir iletişim olsun- problemler varsa, istenen amaçlara ulaşmak çoğu kez mümkün olamamaktadır. Bu kitap, söz konusu 7 temel şartın adeta 'çimentosu' olan hususu ele alma yönüyle dikkat çekmektedir.

SABIR, BAŞARININ ANAHTARI

Birinci bölümde özgüvensizliğin belirtilerinden; utangaçlık ve heyecanın ne olduğu ve nasıl yenileceği anlatılmaktadır. İkinci ve üçüncü bölümde ise 'hayal gücü ve beyin' kullanılarak korkularımızı nasıl yeneceğimiz ve pozitif düşünceye nasıl ulaşacağımız, kendimizi nasıl inandıracağımız ele alınmıştır. Kitabın dördüncü bölümünde iletişimin yüzde 58'ini teşkil eden 'beden dili ve doğru nefes alma' konusuna yer verilmektedir. Beşinci ve altıncı bölümlerde iletişimin temeli olan 'konuşmaya hazırlık ve iletişim sanatı'na değinilmektedir. Yedinci bölüm cemiyet hayatımızdaki ilişkilerimizde bir kılavuz niteliğinde olup, nasıl tartışılacağı, ikna ve eleştirinin nasıl yapılacağına dair ipuçları vermektedir. Nihayet sekizinci bölümde 'etkin konuşma teknikleri' konusuyla yazar kitabını bitirmektedir. Değerlendirmeyi Affas'ın son sözleriyle bitirelim: 'Başınıza bu durum geldiğinde tek tavsiyemiz var: Sabret, devam et! Çünkü tüm bu engeller, öğrenme merdivenini çıkarken tabiidir, hiç kimse bundan kurtulamaz. Kendi kendinize şöyle deyin: 'İyi hatiplerin, konferansçıların, sanatçıların, televizyon programcılarının tümü aynı yollardan geçmiş, aynı zorlukları yenmişlerdir. Peki neden siz bunları yaşamadan onlar gibi olasınız ki?'

Öyleyse ayrılmadan önce size son bir uyarı: Bu işi yarına bırakmayın!'

Kitabın Künyesi:

Mutlu ve Huzurlu Yaşamanın Yolları

Amir Affas

İnkılab Yayınları

2013, (3. Baskı)

128 sayfa

11 yıl önce