|

Kuantum kuramının gizemi nasıl çözülür?

00:00 - 7/02/2012 Tuesday
Güncelleme: 00:14 - 8/02/2012 Wednesday
Yeni Şafak
Kuantum kuramının gizemi nasıl çözülür?
Kuantum kuramının gizemi nasıl çözülür?

101 Soruda Kuantum adlı çalışma Görmediğiniz Dünya Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey alt başlığıyla, Kenneth W. Ford imzasıyla, Alfa Kitap etiketiyle okuyucuyla buluşuyor.

Princeton Üniversitesi'nden doktora ünvanı alan Ford, çeşitli üniversitelerde görev yapmış, birçok bilim ödülüne layık görülmüş ve yazdığı popüler fizik kitaplarıyla da bu bilim dalını okunabilir bir hale getirmiş önemli bir isim.

Alanında uzman olan K. W. Ford, titizce seçilmiş 101 sorunun cevabını herkesin anlayabileceği bir dil ve üslupla vererek, 'kuantum kuramı'nın üzerindeki gizemi kaldırmayı amaçlamış. Kuantum fiziğinin en temel özelliklerinin özetlerinin yer aldığı kitap alana uzak okuru bilinmesi gereken birçok şeyi anlatıyor.

Kuantum Nedir? sorusuyla başlayan kitap, proton ve nötronun büyüklüğünden parçacıkların hızına, atomlar ve çekirdeklerden periyodik tabloya, nükleer bölünmeden etkileşimlere, dalgalar ve parçacıklardan kuantum fiziğinin teknolojiye olan etkisine dek birçok konuyu okuyucuya anlatıyor. Ford, 101. soru ise 'Niçin kuantum?' Bu sorunun cevabını Wheeler'in ağzından cevaplamaya çalışarak:

“Tüm bunların ardında / kesinlikle / Öyle basit / Öyle güzel / Öyle ikna edici / Bir fikir var ki / On yıl / Yüz yıl / Veya bin yıl sonra / Bunu anladığımızda / Sesleneceğiz / Hepimiz / Birbirimize / Başka türlü nasıl olabilirdi? / Bunca yıl nasıl / Bu kadar aptal olabilirdik?” şiirinin ardından “Kim bilir belki de Wheeler'ın düşü, bu kitabın okuyucularının yaşam süresi içerisinde gerçekleşecek. Öyle olmasını umarım. Bu zaman aralığında Soru 101 yanıtsız kalacak.” diyerek sonlandırıyor kitabı.

12 years ago