|

Kuran kıssalarını kurbanlar anlatıyor

Kamil Yeşil'in kaleme aldığı 'Kurban Çiftliği', Hz. Musa' ya gönderilen sığır Bakara'nın, Salih Peygamber'in devesinin, İbrahim Peygamber'e kurban etmesi için gönderilen koçun hikayelerini, Ali Baba'nın çiftliğindeki hayvanlardan dinlemek isteyen çocukların ilgisini bekliyor.

Fatma Özçelik
00:00 - 5/12/2007 Çarşamba
Güncelleme: 11:35 - 7/01/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Kuran kıssalarını kurbanlar anlatıyor
Kuran kıssalarını kurbanlar anlatıyor

Kamil Yeşil' in kaleminden çıkan "Kurban Çiftliği" adlı kitap, Kipat Yayınevi tarafından yayınlandı. Kamil Yeşil, George Orwell'in "Hayvan Çiftliği' ndeki Domuzlar Diktatoryası'na karşılık bu kitapta, insanın ezelden beri yanında olan ve ona yardım eden hayvanları anlatıyor. Kitap, yazarı, "Bazen hayatla hikayeyi, yaşamakla yazmayı birbirine karıştırıyor. Yaşadıklarını yazmıyor; çünkü yaşanmaya değer hayatların peşine düşmüş biri o" diye tanıtıyor. Bu da, bu kitabı yazmasındaki nedeni bir parça açıklıyor.


KİM BU KURBANLAR?

Kitapta, Ali Baba' nın çiftliğinde yaşayan hayvanların birbirlerine anlattıkları öyküler yer alıyor. Deve İbili, Allah' ın Salih peygamberin Semudlulara peygamberliğini kanıtlaması için kayadan atası Cemel Deve' yi yaratmasını, peygamberin tüm uyarılarına rağmen deveyi kesen halkın üç gün sonra Allah'ın gönderdiği büyük bir gürültüyle yerle bir olmasını anlatıyor. Kimisi deve İbili gibi atasını, kimisi Tosun gibi başından geçen ilginç olayları, kimisi de Sarı Öküz'ün Hz. Süleyman'ın hayvanların dilini bildiği ve karınca ve hüdhüd kuşuyla yaşadıklarını anlattığı gibi daha önce duydukları öyküleri dile getiriyor.

Yazar, bir taraftan çocukların peygamberler tarihindeki önemli gelişmeleri, hayvanların sahip oldukları bazı özellikleri öğrenmelerini sağlıyor, bir taraftan da çocuklara, Allah'ın gücünün ve kudretinin her şeye yeteceği, insanların dış görünüşleri ile alay edilmemesi gerektiği gibi önemli mesajlar veriyor. Yalnız kitapta dikkatlerden kaçmayacçak bir husus var: Allah'ı, Peygamberlerini, meleklerini yücelten ve tüm kalplariyle seven bu hayvanların insanoğluyla arası pek iyi değil.


SON DERS

Kurban Çiftliği, Hz. İbrahim'in Allah'a, oğlu İsmail yerine Allah'ın indirdiği koçu kurban etmesi ve bu olayı anlatan Kınalı Koç'un önderliğinde tüm hayvanların Allah'a kurban olmak için ettikleri duayla son buluyor. Geriye ise sadece hem çocukların hem de biz büyüklerin çok şey öğreneceği bu kitabı alıp okumak kalıyor.


16 yıl önce