|

Mafya ilk kez konuştu

Mafya babası Hadi Özcan, çocukluktan başlayarak hayatını anlattığı Ölüm Üçgen'i kitabında, tanık olduğu olayların yanı sıra, ilk defa bir mafya babasının özel hayatını gözler önüne seriyor.Özcan sürekli öldürülme tedirginliği ile nasıl yaşadığını, bu şartlar altında ailesi ile ilişkilerinin nasıl geliştiğini anlatıyor.

Zeynep Ceran
00:00 - 12/05/2013 Pazar
Güncelleme: 12:40 - 12/05/2013 Pazar
Yeni Şafak
Mafya ilk kez konuştu
Mafya ilk kez konuştu

Türkiye'de yeraltı dünyasını anlatan haberler her zaman ilgi çekti. Son yıllarda yapılan bir dizi operasyon sonucu hapishanelerde yatan ünlü mafya liderleri hakkında ise özellikle gazeteciler tarafından birçok kitap yazıldı. Aslında Uğur Mumcu'dan başlayarak yer altı dünyası ile ilgili sayısız yayın yapıldı. Ancak bu yayınların büyük bir kısmı mahkeme tutanakları yada polis ifadelerine dayanarak yapılan resmi belgelerden oluştu. Basına verdikleri çok ender röportajların dışında mafya gücünü bu sessizlikten aldığını da bilerek çok fazla konuşmadı.

BİR MAFYA BABASININ ÖZEL YAŞAMI

Profil Yayıncılıktan çıkan gazeteci Sadık Güleç ve Fırat Alkaç'ın yazdığı Ölüm Üçgeni, Bir şehir, bir kabadayı, bir mafya babası adlı kitap bu noktada klasik mafya kitaplarından ayrılıyor. Türkiye'de ilk defa Kocaeli bölgesinin en güçlü ismi olmuş Abdullah Çatlı'nın iş ortağı, Yeşil'in arkadaşı Hadi Özcan çocukluğundan başlayarak yaşamını iki gazeteciye aktardı. Aktardıkları arasında bugün Ergenekon davalarından yargılanan ya da Susurluk çetesine adı karışmış bir çok isim var. Ama kitapta Hadi Özcan yalnızca bir çoğu daha öncede çeşitli haberlerde yer almış olaylara ilişkin birinci elden tanıklığını aktarmıyor. Bu dünyanın hiç bilinmeyen bir başka yanı yer alıyor. Hadi Özcan'ın anlatımları ve bölgede bu dünyanı tanıyan insanların aktarımları ile mafyanın 'özel dünyası' hakkında değerli bilgileri öğreniyoruz.

BİR ŞEHİR KOCAELİ VE MAFYASI

Etrafı sürekli onu vurmak isteyen düşmanlarla çevrili bir mafya lideri nasıl yaşar. Her gün büyük cinayetlerin işlendiği bir cezaevinde gücünü nasıl korur. Sürekli öldürülme tedirginliği ile nasıl yaşar. O çetrefil güç ilişkilerini nasıl idare eder. En önemlisi ailesi, çocukları, akrabaları ile olan ilişkilerini nasıldır. Çünkü bilir ki, kendisine ulaşamayanlar onlara ulaşacaktır. Ve acaba bir Mafya liderine dönüşüm nasıl gerçekleşir.

Yaşamanı bu kadar açık bir şekilde kamuoyuna açan bir mafya liderinin Türkiye'de olmadığını biliyoruz. Dünyada var mıdır bilinmez… Çünkü Hadi Özcan İzmit Sapanca'nın bir köyünde babaannesinin yanında başlayan çocukluğundan itibaren bütün yaşamını anlatıyor. Üstelik yalnızca yeraltı dünyasına girişini değil 1980 öncesi neden ülkücülüğü tercih ettiğini de... Aslında ilk defa askerlik yaşamında karşılaştığı solculara sempati duyduğunu da gizlemiyor. Ancak onların dine karşı tutumları ülkücülere yönelmesini sağlamıştı.

Hadi Özcan'ın ismi Kocaelinde bir çok olaya karıştı. İzmit'in en büyük rakip mafya gruplarından Oflu kardeşlerin birer ay arayla öldürülmesinden, Samsunlular kahvesi baskınına, bölgenin en önemli işadamlarından Ali İhsan Kaya cinayetine kadar bir çok çatışma ve cinayette ismi yer aldı.

Ama Hadi Özcan'ı öne çıkartan en önemli olaylardan birisi Susurluk kazasından aylar önce verdiği polis ifadesiydi. Hadi Özcan üstelik kendisine sorulmadan poliste Abdullah Çatlı'yı, İbrahim Şahin'i anlattı. Eğer o gün bu ifadelerin üzerine gidecek polis ve savcılar olsaydı Susurluk bir kamyon kazasına gerek duymadan aylar önce ortaya çıkacaktı. Kitapta hiç gün ışığına çıkmamış bu ifadenin bir bölümü de yer alıyor.

Kitabın Künyesi:

Ölüm Üçgeni / Bir şehir, bir kabadayı, bir mafya babası

Sadık Güleç, Fırat Alkaç

Profil Yayınları

240 sayfa

2013


11 yıl önce