|

Masal gibi bir yaz tatili

Okulların kapandı kapanacak, çocuklar bol eğlenceli bir yaz tatili için gün sayıyor. Bu yaz tatilini eğlenceli olduğu kadar dolu dolu da geçirebilmek için en güzel yol tabi ki kitaplar. Kitaplar, çocuklara macera üzerine macera yaşatacak, oturdukları yerde dünyayı dolaştıracak bu arada da çok şey kazandıracak.

Büşra Hacıfazlıoğlu
00:00 - 13/06/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:32 - 12/06/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Masal gibi bir yaz tatili
Masal gibi bir yaz tatili

Yaz tatili yoğun çalışan yetişkinler için bir soluklanma, dinlenme zamanıdır elbette ama yaz tatili en çok çocuklar için bir anlam ifade ediyor. Çünkü okullar kapanır ve her çocuk tüm sene dört gözle beklediği tatiline kavuşur. Yapılan eğlenceli planlar, yaşanacak yeni maceralar onları bekler. Kimi ailesiyle beraber tatile gider kimi de olduğu yerde yaşar maceralarını. Bir de kitaplı geçen yaz tatilleri var. Kitaplar okunur ve o heyecanla yeni maceralar yaşarsın. Hangimiz Pıtırcık'ı okuyup onun tatil maceralarına ortak olmamıştır ki? Derslerden, verilen ödevlerin ağırlığından kurtulan bir çocuğun yapabileceği en güzel şey hayal dünyasını zenginleştirebileceği güzel kitaplar okumaktır. Böylece ömür boyunca size arkadaşlık yapacak kahramanlarla tanışırsınız. Bir yetişkin olduğunuzda inanamayacağız şeylere inanırsınız. Sihirli bir fırçayla tüm çocukça isteklerinizin olabileceği düşüncesi sizi heyecanlandırır. Küçük Prens ile yetişkinlerin dünyasına girersiniz, fantastik diyarların gerçekten olabileceği düşüncesine kapılırsınız. İşte yaz tatili çocuklara tüm bunları yapabilecek zamanı veriyor. Hazır çocuklar karne hediyesi bekliyorken onlara alınabilecek en güzel hediye tatillerini eğlenceli bir şekilde geçirmelerini sağlayacak birbirinden güzel kitaplardır. Birçok yayınevi de boş durmamış, çocuklara harika vakit geçirebilecekleri eğitici kitaplar hazırlamış. İsterseniz bu kitaplara bir göz atalım.

BÖCEK GÖKDELENİ YİYEBİLİR Mİ?

Nar Yayınları çocukları yaz tatilinde mutlu edecek şiirden hikayeye pek çok eğlenceli kitap sunuyor. İşte severek okuyacağınız kitaplardan bazıları: 'Karagöz ve Hacivat Serisi'nde (Hikaye) Bestami Yazgan geçmişten bu neşeli ikilinin yeni yazılmış hikayeleriyle çocukları geleceğe hazırlıyor, çok ince bir gözlem yeteneğine sahip yazar Selami Yıldırım 'Gökdeleni Yiyen Böcek' (Masal ve Öykü) kitabında çarpık yapılaşmaya ve ruhsuz bir kent kültürüne dikkat çekiyor, yayın evinden okuyabileceğiniz diğer kitaplar ise 'Uçurtmam Kuşlardan Güzel' (Masal) Ahmet Efe, 'Karbeyaz' (Roman) Hasan Lâtif Sarıyüce, 'Kınalı Kuzu' (Hikaye) Hüseyin Emin Öztürk, 'Yıldızlarla Uyumak' (Roman) Mehmet Nuri Yardım, '40 Hazine' (Deneme) Mustafa Ökkeş Evren, 'Şehitler Tepesi' (Roman) Mustafa Özçelik, 'Bir İncidir İstanbul' ( Roman) Yusuf Dursun.

Kitabın künyesi:

Gökdeleni Yiyen Böcek

Selami Yıldırım

Nar Yayınları

2013

ŞİŞKO PATATES ÇİÇEK AÇACAK

Can yayınları, tatili bir fırsat olarak bilip çocuklara eğlendirici ve eğitici 'iyi edebiyat'ı aşılamak için birbirinden güzel kitaplar hazırladı.Can Çocuk bu yaza 'Tersine Akan Nehir' serisinin ikinci kitabı olan 'Hannah' ile başlıyor. Çocuklar Hannah ile gizemli bir yolculuğa çıkacaklar. Bu kitap macerasever çocukların oldukça ilgisini çekecek sanırım.Eğer çocuk kitaplarından bahsediyorak masallardan da bahsetmemiz gerekiyor. Can Göknil'in 'Kirpi Masalı' Türkiye'de ilk yayınlanan okulöncesi kitaplarından. 'Kirpi Masal'ı çocuklar dostluğu ve fedakarlığı öğretecek bir masal kitabı. Seza Kutlar Aksoy›un «Yaratıcı Okuma' dizisinden 'Şişko Patates'i de kilolu ve içine kapanık Çiçek›in kendini tanıma ve arkadaş edinme hikayesini anlatıyor. Can Çocuk harika bir fantastik kitapla çocukların hayal dünyasına sesleniyor. 'Şekercini Patyos' arkadaşlarını kurtarmak için şekercinin hazırladığı planları bozmaya çalışan Ceren'in hikayesini anlatıyor. Yeraltında büyülü bir dünyaya giren Ceren'in maceraları fantastik kitapları seven çocukların oldukça hoşuna gidecek. Can Çocuk ödüllü yazar Paul Maar›ın «Sams-Haftanın Her Günü Cumartesi» ile girecek. Ayrıca çok meraklı, bilge çocukları da düşünmüş Can Çocuk.Meraklı Kitaplar dizisinde 'Normal Nedir?' isimli bir kitap hazırlamışlar.

Kitabın künyesi:

Kirpi Masalı

Can Göknil

Can Çocuk Yayınları

32 sayfa

2013

HEM EĞENCE HEM BİLİM

Şimdi sıra doğaya meraklı, bilimsever çocuklara geldi. Uğurböceği Yayınları, Tarık Uslu tarafından hazırlanan 11 kitaplık 'Acayip Şeyler Dizisi' ile hayvanlar alemi, bitkiler, uzay ve hücrelerimize kadar birçok konuyla ilgili eğlendirici hem de eğitici bir diziyi çocuklarla buluşturacak. Popüler bilim kitapları ile çocuklar yaşadıkları evren ile ilgili faydalı bilgileri çok eğlenceli bu kitaplardan öğrenecek. Dizinin onuncu kitabı 'Şu acayip kuşlar' çocukları gökyüzünü paylaştığımız kanatlı dostlarımızın dünyasında mucizelerle dolu çok acayip bir yolculuğa çıkarıyor.

Hayy Kitap, çocuklar için 'Yılan ile Kertenkele', 'Olga Okulu Sevmiyor' ve 'Kediler' kitabını hazırladı.Yılan ve Kertenkele , kahramanları hayvan olan zekice yazılmış, okuması çok eğlenceli bir kitap. Çocuklar bir yılan ile kertenkele arkadaş olursa ne olur, bu kitapla öğrenecekler.Ödüllü yazar Geneviève Brisac tarafından yazılmış Olga dizisinin bir kitabı olan 'Olga Okulu Sevmiyor' okula yeni başlamış olan Olga'nın eğlenceli maceralarını anlatıyor. Çocuk kitapları hakkında yazan, Açık Radyo'da çocuk kitapları programı sunan, nam-ı diğer 'dolap kapağı' M. Banu Aksoy'un 'Moli ile Olaf Merak Ediyor:Kediler Hep Dört Ayak Üstüne Mi Düşer?' kitabı çok eğlenceli.Kedilerle ilgili her şey var bu kitapta: Kediler ne sever, ne sevmez? Dertlerini nasıl anlatır? Kediler gerçekten hep dört ayak üstüne mi düşer? Farklı dillerde pisi pisi nasıl söylenir? Neden ormanlar kralı aslandır? Moli, Olaf ve Kedimiyo tüm bu sorulara cevap veriyor.

Kitabın künyesi:

Şu Acayip Kuşlar

Tarık Uslu

Uğur Böceği Yayınları

192 sayfa

2013

MACERALI BİR DİZİ SİZİ BEKLİYOR

Erdem Yayınları ise çocukları 'Saklı İzler Kulübü' dizisiyle birçok maceranın içine sokacak. Saklı İzler Kulübü, 3 kitaplı bir dizi. Yılmaz Yeşildağ tarafından yazılan dizide Gülcan, Samira ve diğer çocuklar Afrika'ya gidiyor, kamp yapıyor ve bir sürü macera yaşıyor. Erdem Yayınları, İstanbul temalı iki kitapla okuyucularla buluşuyor. Figen Yaman Coşar'ın yazdığı 'Masalistanbul' bu kitaplardan biri. 'İstanbul Tılsımları' da Nuran Turan'ın kalemiyle çocuklara İstanbul'da heyecanlı bir macera yaşatıyor. 'Güzel Öyküler' isimli 11 kitaplı dizi de çok güzel ve eğlenceli çizim ve öyküleriyle meraklı, maceraperest çocuklara hitap ediyor. Birçok çocuk kitabına imza atmış yazar Melike Günyüz ise 'Keloğlan Suskunlar Ülkesinde' kitabıyla yeni kuşaklara bir Keloğlan masalı anlatıyor.

Kitabın künyesi:

Masalistanbul

Figen Yaman Coşar

Erdem Yayınları

192 sayfa

2013

OYUN OYNAYARAK ÖĞRENME

Nesil Yayınları 11 kitapla ve oyun setleriyle tatilci çocuklara merhaba diyor: 'Bana Masal Oku', ' Karma Etkinlikler serisi', 'Masal Devi Şigibo', 'Hikaye Kutusu', 'Biri Bizi Durdursun!', 'Çılgın İcatlar', 'Ruhun Kelebek Kanatları', 'Zeynep'in Aşırı Komik Maceraları', 'İyi Ki Var Hüzün, İyi Ki Var Mutluluk', 'Geldim Gördüm Sordum', 'Hayy Bin Yakzan'. Nesil Yayınları çocukların gelişimini destekleyecek eğlenceli oyun setleri ile okul öncesi çocuklarına hitap ediyor. Nehir Aydın Gökduman 'Masal Devi Şigibo ' ile çocuklara sevgi, hoşgörü, yardımlaşma ve cesaret üzerine 30 tane masal hediye ediyor. Şebnem Güler Karacan 'ın 'Zeynep'in Aşırı Komik Maceraları' adlı 5 kitaplık seti de çocukların bir köşede güle güle okuyacağı cinsten bir kitap. Zeynep'in okul maceraları, özellikle ilkokul öğrencilerinin çok hoşuna gidecek.

Kitabın künyesi:

Of Ya Yine Mi Ödev

(Zeynep'in Aşırı Komik Maceraları)

Şebnem Güler Karacan

Nesil Çocuk Yayınları

112 sayfa

2013

KLASİK DÜNYA EDEBİYATI BU'DA

Bu yayınları, yazın çocuklar ve gençler için dünya edebiyatında Amerikan edebiyatından, Yunanistan'a , Hollanda'dan İsveç edebiyatına kadar birçok farklı kültürün çocuk ve gençlik romanlarını hazırladı.Bu kitaplardan seçtiklerimiz şunlar: 'Boysie Ada'da Büyürken', 'Ottowa'daki Çocuk', 'Mor Şemsiye', 'Metroda Bir Robinson', 'Can Dostum Saunder','Climbie Ruhların Gücü', 'Büyük Reis Batuala', 'Kötü Kızlar', 'Cam Üfleyicisinin Çocukları' yeni çıkacak olan çocuk-gençlik romanları.

KÜÇÜKLER İÇİN 'ELİFBA'

Kaynak Yayınları çocuklara yönelik güzel setler hazırladı. Bütün yaş gruplarına 'güzel dinim' kitapları hazırlamış.Ting kalemli elifba ve Kur'an yazın çocukların dini eğitimlerini destekleyecek bir çalışma olmuş. Ayrıca Gençler İçin Seçme Eserler serisinden 'İki Yıl Okul Tatili', altı kitaplık masal serisi, Türk ve Dünya Edebiyatından Seçmeler serisinden 'Kabusname' yaz döneminde raflarda yerini alacak.

ÇİZGİ KAHRAMANLAR MACERADA

Artemis Yayınları da bu yaza yeni kitaplarla girecek yayınevlerinden biri. Çocukların hatta büyüklerin de çok sevdiği kahramanları çocuklarla buluşturacak. Bu dizide kimler yok ki: Tom ve Jerry, Tweety,Tazmanya Canavarı, Daffy Duck, Bugs Bunny... Birbirinden renkli ve heyecanlı kitaplara sahip bu dizi Tom ve Jerry ile başlayacak. Damla yayınları da çevresine, doğaya ve bilime meraklı çocuklar için güzel diziler hazırlamış.'Soru Cevaplarla Hayvanlar Dünyası' dizisi ve resimli atlaslar meraklı çocukların severek okuyacağı eserler. Ayrıca 'Akıllı Hayvanlar' isimli 10 kitaplı bir dizi hazırlayan Damla Yayınları kahramanları hayvanlardan oluşan güzel masallar hazırlamış.

AYŞEGÜL YENİ MACERALARDA

Yapı Kredi Yayınları, bir klasik olan Ayşegül dizisine yeni bir kitap eklemiş: 'Ayşegül Arkadaşlarıyla-Babaannesinde'. Kitap didaktik olmayan bir şekilde sevgi, arkadaşlık ilişkileri, doğa üzerine keyifle okunacak öykülerden oluşuyor. YKY'dan çıkan 'Uğurböceği Sevecen ile Salyangoz Tomurcuk' dizisine yeni bir kitap eklendi. Dizinin 9. Kitabı 'Mağaradaki Örümcek' renkli ve eğlenceli çizimleriyle küçük okurların çok seveceği bir kitap.'İyi Kalpli Küçük Tavşan' da Fransızca'dan Türkçeye ilk kez çevrilmiş bir çocuk kitabı. Zeki ve sevimli tavşanımız tüm tavşan kardeşlerinin kaderini değiştiriyor.' Öğrenmenin Yaşı Yok' dizisinin 3. Kitabı 'Meraklısına Matematik' matematik ile sorunları olan çocukların soruları cevaplayacak nitelikte bir kitap. Kitapta 'matematikten muzdarip' bir kız matematik konusunda aklında dolaşan yığınla soruya cevaplar arıyor.

HER YAŞA ŞİRİNLER

Timaş Yayınları bu yaz 'Her yaş için Şirin' diyor. Timaş Çocuk'un sevilen karakteri Şirin'in maceraları her yaş grubuna göre tekrar hazırlanmış.Çocuklar Şirin'le bayramlaşmayı, diş fırçalamayı, izinsiz eşya kullanmamayı öğrenecekler. Biraz daha büyük çocuklar da 'Şirin İstanbul'u Geziyor' ile de Şirin'le İstanbul'u öğrenecekler. Şirin sadece gezmekle kalmıyor bir de blog yazıyor . 'Şirin-Anlatmazsam Çatlarım' da Şirin'in okulda ve evde yaşadığı 'Şirince' olayları blogunda paylaşmasını konu ediyor.

ÇEVRECİ ALTIN ÇOCUK

Altın Kitaplar bu yaza çok renkli giriyor. Daha çok çeviri kitapları gördüğümüz yayınevinin kitaplarının her biri ayrı bir macera; 'Koca Kafa Nate Beş Parasız' Lincolne Peirce, 'Şekerleme Ziyafeti' Lucy Mayflawor, 'Küçük Dev Muncle Trogg' Janet Foxley, 'Süper Bezli Bebek – Tuvalet Hırsızlarının Saldırısı' Dav Pilkey. Aysun Berktay Özmen'in yazdığı 'Ormanını Kaybeden Kahverengi Geyik', 'Kırmızı Paletli Timsah', 'Denizler Altında Kırmızı Somon' kitapları ise çocuklara çevre bilinci aşılıyor. İş Bankası Yayınları 'Eğlenceli Çıkartmalarla Sirk' kitabıyla çocuklara çıkartmalarla sirkin eğlenceli atmosferine katılma şansı veriyor. Heather Amery ve Stephen Cartwright'ın Çiftlik Öyküleri serisi de 'Traktör Macerası' ile devam ediyor. İş Bankası Yayınları pek çok kategori altında sunduğu kitaplarla çocukların yaz tatillerine talip.

SPAGETTİ ÇETESİ İŞBAŞINDA

Doğan Egmont yine çocuklar için çok çeşitli kitaplarla yaza giriyor. 'Bu Kitabın Adı Sır' kitabının 3. devam kitabı 'Bu Kitap Size Dokunur' felaketin tarifini veriyor! Resimli Öykü serisinde Sünger Bob Kare Pantolon arkadaşları ile maceradan maceraya koşarken, öykü roman serisinde Disney Uykudan Önce kitapları Mickey Mouse, Şimşek McQueen, Tinkerbell gibi kahramanları çocuklarla buluşturuyor. Eğitsel kitaplarda ise çocuklar Dora ile hem eğleniyor hem öğreniyor.

Epsilon Çocuk kitaplarında ise Spagetti Çetesi spagetti seven çocukları maceraya çağırıyor. Alessandro, Emma, Gianpaolo, bir de dünyanın en kalın kaşlı köpeği Bayan Cozzolino'dan oluşan Spagetti Çetesi, bir yandan nefis İtalyan lezzetlerinin tadını çıkarırken, bir yandan da müthiş gizemleri çözüyor. Bücürük serisinde de Bücürük yaramazlıklarına tam gaz devam ediyor. Tarih dersinde öğrendikleri bizim pasaklı Bücürük'ü fena halde korkutuyor. Zaten iğne olmayı kim sever ki? Ama okulun futbol takımıyla birlikte maça çıkmaya bayılıyor. Hele bir de gol atarsa, değmeyin keyfine! 

MÜZİKLİ MASALI KİM SEVMEZ

Günışığı Kitapları da çocuklara geniş seçenekler sunan yayınevlerinden. Necati Tosuner'in Dayım Balon Olmuş kitabı Kambur bir dayının çocukluğundan, gençliğinden ve orta yaşlarından hazine değerindeki, güçlü anların sislerden arınıp aydınlığa kavuştuğu öykülerde, kederden neşeye, çaresizlikten umuda her renkten duygu can buluyor. Necdet Neydim'in şiir kitapları ise çocukluğu çocuk gözüyle anlatıyor. 'Çıtır Çıtır Felsefe' serisi ise Aşk ve Dostluk kitabı ile devam ediyor. Çilek Yayınları'nın 12 kitaplık ilk okuma serisi Eren ile Ceren yaz için iyi bir tercih olabilir. Seriye Ekrem Pala, Nurdan Damla ve Samet Başer imza atmış. 10 kitaplık 'Boyayarak Öğrenelim' serisi de harfler, rakamlar, hayvanlar, meyveler, deniz canlıları ve taşıtlarını boyarken öğrenme sağlıyor.

Mavi Bulut Yayınları ise 'Korsan Okulu'nu açıyor. Okulu bitirince korsan okuluna kayıt yaptırmayı ve yokuş aşağı giden hızlı bir maceraya katılmayı unutmayın. Kelime Yayınları Bremen Mızıkacıları, Oz Büyücüsü gibi klasiklerin yanı sıra geniş bir yelpazede sunduğu kitaplarla çocukların hayal dünyasını genişletiyor. 'Müzikli Masal Sepeti'nin üçüncü kitabında Şebnem Oral çocuklar için bu masalları besteleyerek ve seslendirerek de sunuyor, masalların eğlendirirken eğitme özelliğini ustalıkla kalemine yansıtıyor.

Kitabın künyesi:

Dayım Balon Olmuş

Necati Tosuner

Günışığı Kitaplığı

88 sayfa

2013

11 yıl önce