|

Milliyetçiliğin yakın tarihine bakış

Akademisyen Baran Dural, ''Miliyetçiliğin Yakın Tarihi'' adlı kitabında son yıllarda uzlaşmacı tavırlar içine giren milliyetçi kanadın önümüzdeki yıllarda bu tavrından dolayı yükseliş göstereceğinin altını önemle çiziyor.

Zeynep Ceran
00:00 - 6/07/2014 Pazar
Güncelleme: 23:03 - 6/07/2014 Pazar
Yeni Şafak
Milliyetçiliğin yakın tarihine bakış
Milliyetçiliğin yakın tarihine bakış

Doç. Dr. A. Baran Dural''ın on ikinci kitabı, ''Milliyetçiliğin Yakın Tarihi'' adını taşıyor. Büyük boy 662 sayfalık eser, 12 Eylül Askeri Darbesi''ni milliyetçi hareket için bir ''su kesimi çizgisi'' olarak alıyor. Cumartezleri Yayınevi tarafından yayımlanan kitapta, milliyetçi taban içerisinden 12 Eylül''le birlikte başlayan ayrışma, farklı partilerde devam eden siyasal mücadele, dönemin aktörleriyle yapılan görüşmeler ve ciddi bir literatür taramasını içeriyor. Trakya Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü''nde Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Doç. Dr. Dural, milliyetçiliğe yakınlığıyla tanınan akademisyenlerden bir tanesi. Akademisyenliğe geçmeden evvel uzun süre gazeteci olarak da görev yapan Dural, milliyetçiliği ve özelde Türk milliyetçiliğini ele alırken,  ''ırk''  temeli üzerinden gitmiyor. Türkiye''nin toplumsal yapısının imparatorluk mirası üzerine şekillendiğine dikkat çekiyor. İmparatorluğu kuran toplumsal yapının tıpkı Cumhuriyeti de kuran çekirdek kadro gibi Türk kökeninden geldiğini, ancak daha sonra çeşitli kültürel- sosyal karışımlara uğrayarak, tarih içerisinde zenginleştiğini hatırlatıyor.

YÖNETİCİLER BALKAN KÖKENLİ

Osmanlı İmparatorluğu''nu tipik bir Balkan imparatorluğu olarak değerlendiren Doç. Dr. Baran Dural, imparatorluk sürecinde ilişki kurulan Balkan toplumlarıyla daha sonra da ilişkilerin sürdürüldüğü görüşünü öne çıkarıyor. Bu bağlamda Osmanlı İmparatorluğu''nun yükseliş döneminden itibaren yönetici kadrolarını Balkan toplumlarından ve imparatorluğun Balkan bölgesinde yaşayanlarından oluşturduğunu kaydeden Dural, ülkenin yakın dönemine damgasını vuran siyaset- bilim adamlarının Balkan kökenlilerden oluştuğuna parmak basıyor.

Bunun mozaikleşme olmadığını, fakat Türk milliyetçiliğinin Osmanlı''dan Türkiye Cumhuriyetine evrilmesinde çoğulculuğu kendi içinde başarıyla ortaya çıkardığını ileri süren Dural, milliyetçilik araştırmalarında dile getirilen, ''biyolojik- kültürel milliyetçilik'' ayrışmasının, nihai bir determinizmden ziyade, milliyetçilik türlerini ayrıştırmada kullanılabilecek unsurlardan biri olduğuna işaret ediyor.

ILIMLI YAKLAŞIM VE YÜKSELİŞ

Milliyetçilikle ilgili genel bir teorik çerçeveyle beraber, 1944-1980 yılları arasında milliyetçiliğin tarihini konu alan, Milliyetçi Hareket isimli ilk kitabın ardından çıkan, Milliyetçiliğin Yakın Tarihi, Türk milliyetçiliğinin 1980-2012 döneminin serencamını çiziyor. Tıpkı ilk kitapta olduğu gibi tek bir parti ve/ veya siyasal hareketin tarihinin aktarılmasından ziyade içinde Türk milliyetçiliğinin eksen alındığı bir siyasal eksenin irdelendiği kitapta Dural, yakın dönem Türk siyasal hayatının ayrıntılı çözümlemesini de yapıyor. Muhsin Yazıcıoğlu hareketi, milliyetçilikte sivil toplumcu dalga ve Türkiye''de yaşanan siyasal yapısökümünün aktarıldığı eser, sadece MHP''ye odaklanmakla yetinmeyerek, BBP hakkında da hayli geniş bir değerlendirme bölümü sunuyor, Kitabın sonuç kısmında yer alan, şu açıklamaysa milliyetçiliğin yakın geleceği açısından önem taşıyor: ''Kürt, Alevi ve İslam konularında uzlaşmacı tavır geliştiren MHP, milyonları aşan taraftarlarıyla, yakın dönemde küresel- bölgesel güçlerin de yakından izlediği bir parti haline gelmeye adaydır.''

Kitabın künyesi:

Milliyetçiliğin Yakın Tarihi

A. Baran Dural

Cumartezleri Yayınevi

662 sayfa

2014 Ocak

10 yıl önce
default-profile-img