|

Osmanlı'dan günümüze ilahiyatçılar

Osmanlı'nın son dönemlerinden bugüne kadarki süreçte, hayatları, fikirleri ve eserleriyle topluma yön veren, çalışma yaptıkları alanların seyrini şekillendiren 500 isimlik külliyatın ilki olan İlahiyatçılar İlke Yayınları tarafından yayınlandı. İlahiyatçılarda, son dönem Osmanlı ulemasından bugün ilmî çalışmalarına devam eden genç akademisyenler birarada.

Lütfi Bergen
00:00 - 18/08/2013 Pazar
Güncelleme: 14:49 - 18/08/2013 Pazar
Yeni Şafak
Osmanlı'dan günümüze ilahiyatçılar
Osmanlı'dan günümüze ilahiyatçılar

İlke Yayıncılık 'Türkiye'nin Birikimleri' üst başlığı ile yaklaşık 500 isim, 20 kitaptan oluşan telif bir çalışmayla 'biyografi ansiklopedisi' denilebilecek bir külliyatın ilk cildini yayınladı: İlahiyatçılar. Kitap Osmanlı son döneminden günümüze uzanan süreçte, fikir ve eserleriyle toplumu ve ilim- kültür alanını şekillendiren şahsiyetlerin bir kısmını okura ulaştırması bakımından çok önemli bir proje. Külliyatın biyografi ansiklopedilerine nazaran fark oluşturan özelliğinin tasnifle ilgili olduğu söylenmelidir. Külliyatın ilk cildi olan 'İlahiyatçılar'da, son dönem Osmanlı ulemasından bir kısmından günümüz genç akademisyenlerine uzanan bir kişi- zaman zinciri kuruluyor. Bu seçkinin bir mânada tarih inşası olduğu da ifade edilmelidir. Kitapta yer alan isimler şöyle sıralanıyor: Arapgirli Hüseyin Avni Karamehmedoğlu, İsmail Hakkı İzmirli, Babanzade Ahmed Naim, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Ömer Nasuhi Bilmen, Ahmet Hamdi Akseki, Mehmet Zekai Konrapa, Muhammed Tayyib Okiç, Mustafa Asım Köksal, Talat Koçyiğit, Hüseyin Atay, Halil Günenç, Bekir Topaloğlu, Mehmed Said Hatiboğlu, Süleyman Ateş, Hayreddin Karaman, Selçuk Eraydın, Süleyman Uludağ, Mehmet Yaşar Kandemir, İbrahim Canan, Mustafa Kara, Ömer Faruk Harman, İbrahim Kâfi Dönmez, Faruk Beşer, Ali Bardakoğlu, İsmail Kara, Tahsin Görgün, Ekrem Demirli.

HAYAT HİKAYELERİ VE GÖRÜŞLERİ

Külliyata alınan fikir adamları için 1. Hayatı, 2. Eserleri, 3. Görüşleri başlıkları ile yürüyen bir sistem uygulanmış. Ansiklopedi mantığındaki nesnel soğukluk fikir adamı ile onu tanıtan yazarın meşrebî ya da entelektüel kurbiyeti vesilesiyle kırılmış görünüyor. Yazılar yeni kuşakların alanında ihtisaslaşmış şahsiyetleri tarihsel bütünlükle tanımaları için önemli bir fırsat sunuyor. Madde yazarlarının ilahiyatçı olması da bu bütünlüğü sağlayan bir diğer husustur. Biyografi yazıcılığı bir yönüyle tarih yazıcılığı anlamına gelmektedir. Ancak diğer taraftan bu tür bir çalışmanın İslâm toplumlarının Batı uygarlığı karşısında yerli düşünce dinamiklerini ortaya çıkarmak bakımından inşaî rolünden de bahsetmek gerekir. Kitapta ele alınmış şahsiyetlerin, ilmî mirasın değerlendirilmesi, Batı'daki oryantalist çalışmaların üzerimizdeki etkisinin giderilmesi, Batı'lı bilginin eleştirilmesi, İslâmcılık düşüncesinin temel metinlerinin değerlendirilmesi, İslâm fıkhının Müslüman toplumlarının hayat hayat görüşü ve tecrübesi olarak görülmesi, mezhebî çoğullukların zenginlik olması, vs. gibi konularda fikir ve yazı üretmiş olduğu özellikle vurgulanıyor. Bu vurgu, Müslümanların tarihe bir cevabı olduğunu hatırlatması bakımından önemsenmelidir. Külliyata giren yazarların hocaları, okuduğu kitaplar, eserleri, zihin dünyasını şekillendiren etkenler gibi ayrıntılar da kitapta yer alıyor.

Kitabın Künyesi:

Türkiye'nin Birikimleri 1

İlke Yayınları

2013

384 sayfa

11 yıl önce