|

Sağım solum komplo

Türkiye'nin önemli yazarlarının, gazetecilerinin ve araştırmacılarının komplo teorileri üzerine yazdıklarından oluşan 'Komplo Teorileri' Cem Küçük editörlüğünde okurla buluştu. Kitap, dünyada ve ülkemizde üretilen komploları bir bir ortaya çıkarıyor.

Harun Karaburç
00:00 - 16/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:12 - 16/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Sağım solum komplo
Sağım solum komplo

Cem Küçük'ün editörlüğünü yaptığı Komplo Teorileri kitabı, ülkemizdeki çeşitli gazetelerde ve televizyonlarda açıklamalar yapan yazar, araştırmacı ve gazetecilerin komplo hakkında düşündüklerinden derlenmiş. Kitap, komplo teorilerini kimler niçin üretiyor, komplolar en çok kimin işine yarıyor, insanlar komplolara neden ilgi duyuyorlar gibi sorulara cevap veriyor. Zodyak Yayınları arasından çıkan kitapta, Mahir Kaynak, Ömer Lütfi Mete, Nagehan Alçı, Atilla Akar, Hasan Laçin, Joel Levy, Ali Selman Demirbağ, Merve Şebnem Oruç ve Nedret Ersanel'in yazıları yer alıyor. Bu yazılar dünya üzerindeki komplo teorilerinin inandırıcılıklarını sorgularken hangi olayın komplo hangi olayın komplo olmadığını da açıklar nitelikte.

11 EYLÜL NELERİ DEĞİŞTİRDİ?

'11 Eylül 'Komplo Teorisi'nin Algılanışını da değiştirdi! Kavramın Tarihsel İçeriğinde Bir Yol Ayrımı' yazısında Atilla Akar, 11 Eylül'ün dünyayı 'sonsuz kadar' değiştirdiğini ve o şok edici günden bugüne 'terörist dehşet' bahanesiyle ülkelerin işgalini, adı konulur gibi yapılmış Haçlı Savaşlarını ve katliamları yaşadığımızı söylüyor. Orda burada patlayan bombalarla bir 'terör iklimi'ne girildiğini kaydeden yazar, '11 Eylül birçok şeyle birlikte dünya algımızı da değiştirdi. Birçok kavramı, varoluşsal konumumuzu ve gündelik değerlerimizi de sarstı.(...) Bir anlamda 11 Eylül zihinlerde de bir yarılma ve saflaşma hali yarattı.' diyor.

Kitabın arka kapağındaki yazıda komplo teorilerinin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde ilgi görmesine değiniliyor. Bu durum ayrı bir araştırma konusu. ABD'de komplo teorileriyle ilgili kitapların çok satıldığına değinen editör, Amerika'dan demokratik açıdan geride olan Türkiye'de de bu teorilere yoğun bir ilgi olduğunu söylüyor. Kitapta Amerika'da komploların insanların hayatlarının temeline nasıl bu kadar yerleşmesi, Amerika'nın heterojen yapısı, büyüklüğü ve korku kültürüyle açıklanıyor. Hollywood da komplo teorilerinin bu kadar dallanıp budaklanmasında etkili bir araç hiç şüphe yok ki. Komplo teorilerinin ardındaki kalın sis perdesini kaldırmak isteyenlere göre bir kitap. Tehlikeli bir yolculuğa hazır olun!

Kitabın künyesi:

Komplo Teorileri

Editör:

Cem Küçük

Zodyak Yayınları

232 sayfa

2014


10 yıl önce