|

Sekiz köşeli büyük şiir atlası

İkoras Yayınları sekiz şairin şiir kitaplarını bastı. Şeref Bilsel, Betül Dünder, Emel İrtem, Hasip Bingöl, Ayşe Nalan, Engin Özmen, Mustafa Atapay, Tamer Gülbek adlı şairler yeni kitaplarıyla okuyucularını selamlıyor.

Bülent Parlak
00:00 - 11/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:49 - 10/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Sekiz köşeli büyük şiir atlası
Sekiz köşeli büyük şiir atlası

Osmanlı Kavimler Göçü'nü başlatan o muazzam ve romantik gitmek hissi bana atalarımdan miras kaldığı günden beri bütün gözlerin kusuru gibi hissediyorum kendimi. Zulmün saçlarından tutup fırlatmak ne zaman içimden geçse önce kendimin bir zulüm olduğu aklıma düşüyor. Yere düşüyorum.İmdadına şiir yetişenler iflah olmuyor. İnsan karmaşada avucunun ortasına erik koyacak kimseyi bulamayınca şiire çatıyor. Bunu bunca yıldan sonra anlamak benim için tesellisi olmayan bir masa müdavimine beslediğim hislerden farksız. Şiir yazmaktan bahsetmiyorum, şiiri yaşayanlardan bahsediyorum.

İkaros Yayınları'ndan posta kutuma gelen maili okumaya başladığım vakit, sekiz tane şiir kitabının aynı anda yayınlandığını gördüğüm vakit fırtınadan yol alanların arasına karışmak istedim hemen. Bir gülün gölgesi düşmüş yüzüne / Kötü gülün, zalim gülün, dar gülün / Gel otur biraz yaşlanınca kalkarsın / Yüzün biraz, sesin biraz, kal biraz / Annenin elleriyle aynaları silersin mısralarının yazanı Şeref Bilsel'in Dünyanın Külü kitabı ile başlayan bu seride kimler yok ki? Kar yağdıkça hatırlarmış yaprağını ağaç / inansam o kardan benim de adım aklanacak diyen Betül Dünder'in Başka Dünyalar İçinde kitabı, benim çok sevdiğim bir şiir olan Seni Seviyem'de 'bir duvar yazısı seni seviyem' diyen Emel İrtem'in Sana Seviyem kitapları zaten yeterince heyecanlandırdı beni.

Diğer kitaplara geçeceğim ama önce bir hatıramı anlatmak istiyorum. İlk kitabım Sevgilim Huzursuzluğum dosya halinde her gün elimde yerle bir olurken ne yapacağım konusunda sürekli arkadaşlarımla sayıklayıp duruyordum. İlk hazırladığınız dosya şiirse haliniz harap demektir. Bütün ülkenin şiire olan düşkünlüğü bunca ortadayken editörler ve yayınevi sahipleri şiir dosyası gördüğü an modern mağaralarına çekilirler aniden. Sadece ben mi? Kendi kuşağımdan birçok arkadaşım da ellerindeki dosyayı bildikleri her şeyi unutma pahasına kitap haline getirmek istiyorlardı. İsimlerini vermeyeyim ama benimle birlikte bu sekiz arkadaşım bir gün Taksim'de toplanıp kendi kitaplarımızı kendi yayınevimizden çıkarmak için bir araya geldik. Saatler süren toplantıda birbirini ilk kez tanıyan sekiz arkadaş devlete inanmadıkları için bu fikirlerini o gün gerçekleştiremediler. Sonra birçoğunun kitabı çıktı, hatta bazıları ikinci kitaplarını bile yayınladılar bir şekilde. O gün anladığım şuydu: Şiir ayakta dinlenir ama kitapları basılmaz. 2007 yılında Özcan Erdoğan tarafından kurulan ve halen O'nun genel yayın yönetmenliğinde devam eden İkaros Yayınları şiiri hem ayakta dinleyen, hem de şiir üzerine kitaplar neşreden bir yayınevi. Aynı zamanda Edebiyatta Üç Nokta Dergisi de yine bu yayınevi tarafından çıkarılıyor. Edebiyatta Üç Nokta'yı bilirsiniz; her yıl şiir yıllığı yayınlayan bir dergi. Yukarıda bahsettiğim mailde sekiz şiir kitabı demiştim. Hasip Bingöl, Ayşe Nalan, Engin Özmen, Mustafa Atapay, Tamer Gülbek serinin diğer şairleri…

'DOKUNAMAM BEN BİLDİĞİME'

Serinin içinde yer alan Engin Özmen'in şiirlerine bundan bir yıl önce denk gelmiştim. Özmen'i sekizli seride görünce çok sevindim. Çünkü 1983, Burdur doğumlu Özmen'in rastladığım şiirini epey beğenmiştim. Daha önce Yasak Meyve Yayınları'ndan Bakarsan adlı kitabını almayı ise pek düşünmemiştim. Bilirsiniz, bazılarının kitabını almak için ikinci hatta üçüncü kitabının çıkmasını beklersiniz. Bu bir şüphe halidir. Yakınlığınız ve uzaklığınız aynı mesafededir o ilk kitaba. Zaman içinde ise yazılanlar size şunu söyler: Vakti gelmiştir. Çünkü Özmen, bu arada iyi şiirler yayınladı. Benim denk geldiğim şiir ise 'Kurtuluş Bir Semt Adıdır' şiiriydi. İkinci kitabı olan Meydan Dayağı da zaten bu şiirle başlıyor. Meydan Dayağı 58 sayfadan oluşuyor. Kaç tane şiir olduğuyla pek ilgilenmem. Kaç tane iyi şiir olduğu daha önemli değil midir sizce de? 'Bana ömrün gönlünü alacak sözü getir / küçüktün dağları bir tekmeyle yıkacak kadar, / kaç yıl su çektim nazı bitsin diye cevizlerin, aldırmadım' seçtiğim ve beğendiğim bazı mısralar kitapta.

ŞİİRE DAİR ÇOK ŞEY VAR

Ayşe Nalan ise Saykodelik Karagöz ile seride yer alıyor. Mayıs Yayınları'ndan çıkan Cehennem Kurulu'ndan sonra Saykodelik Karagöz'ü yayınladı. Ayşe Nalan'ın ilk kitabından bugüne beş yıl geçmiş. İlk kitabı ile ikinci kitabı arasındaki şiir tarzları aynı. Daha olgunlaşmış şiirler göze çarpıyor ikinci kitabında. 'Şimdi kim gördüyse uyansın rüyasını, / bu koyu gölgeler içindedir müziğin senin, / dokunamam ben bilmediğime' altını çizdiğim bazı mısralar. Kitapta dört bölüm var: İç Kavis, Eksik Piata Büyük Orji, Çözülmeler ve Saykodelik Karagöz… Nalan'ın kitabı 68 sayfadan oluşuyor. 1981 doğumlu, 2000 kuşağı şairlerinden Hasip Bingöl ise Poeta Non Grata isimli kitabını yayınladı. İlk kitabı Kayıp Tablet 2007 yılında çıkmıştı. Bingöl'ün şiir dünyasında sesi arada bir çıkıyor. Genelde pek fazla gözükmese bile belli bir okuyucu kitlesi var Hasip Bingöl'ün. Poeta Non Grata, Kitab'ül Ensar, Kör Marangoz ve Ziyan adlı üç bölümden meydana gelmiş. Seyidhan Kömürcü ile şair Hasip Bingöl bana her zaman ikiz kardeş gibi gelmiştir. Belki şiirlerindeki benzerlik, belki de aynı yörenin şairleri olması nedeniyle. 'Büyük bir yaradır inancın olması bende, / yıkılmış atların arpasında kaldı gözlerimiz, / bir kopuzun insafına terk edemem ruhumu, / artık kov beni tüm bildiklerimden'kitapta gözüme ilk çarpan bazı mısralardı. Mustafa Atapay da genç şairlerden ve Afyon doğumlu. Eski Kalp ve Kayıp Zaman Atapay'ın önceki şiir kitapları. Ruh Tabancası, Atapay'ın üçüncü şiir kitabı. Diğer kitaplardan farklı olarak daha ironik bir dili var Ruh Tabancası'nın. Kitabın bir bölümünü denemelere ayırmış. 'Lojman kafeteryasında at yarışlarına bakar / Bahtın koştuğuna inanırdım' diyor. 78 sayfadan oluşuyor Ruh Tabancası. Yabancı Dil kitabıyla Tamer Gülbek beşinci kitabına imza attı. 1965 yılında Ankara'da doğan Gülbek'in kitabı ise 'sonra kış gelir' mısrasıyla bitiyor. Gülbek aynı zamanda şiir üzerine makaleler yazan bir şair. 98 sayfadan oluşan kitapta yer alan şiirler 'Yabancıya Mektuplar, Yaban İller ve Yabancı Şarkılar' adlı üç bölümde toplanmış. 'Resim çekmek yasak bu yüzden / Aklımızda patlıyor flaşları / Zavallı bir yalnızlaşmanın' diyor.

11 yıl önce