|

Siyaset karmaşık ve anlaşılmaz bir disiplindir

Amerikalı akademisyen Ruth Lane Küre Yayınları'ndan çıkan kitabı 'Karşılaştırmalı Siyaset Sanat'ında siyasetin yakın tarihi ve günümüzdeki uygulamaları hakkında yorumsal bir denemede bulunmuş

Yusuf Atlıhan
00:00 - 13/04/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:30 - 12/04/2011 Salı
Yeni Şafak
Siyaset karmaşık ve anlaşılmaz bir disiplindir
Siyaset karmaşık ve anlaşılmaz bir disiplindir

Amerikalı yazar Ruth Lane'nin kaleminden çıkan Karşılaştırmalı Siyaset Sanatı kitabı, siyaset biliminin bir alt bölümü olarak sunulan karşılaştırmalı siyaset biliminin tarihten günümüze uzanan gelişim sürecini, mümkün olduğunca kısa ve özlü açıklamalarla anlatan bir çalışma. Yazara göre yeni karşılaştırmalı siyaset , “dünyanın diğer tarafındaki” farklı insanları anlama çabasıdır. Ruth Lane kitabın ilk bölümünde, karşılaştırmalı siyasetin ilk dersini şöyle sunuyor okurlarına: “Çoğu zaman hiç kimse kendisinden başkasını beğenmez. Bu kuralı hatırlamak “bizi kendi yerimize yerleştirir” ve araştırmanın açık fikirle başlamasına imkan sağlar. Eğer daha sonra farklı adetlerin ve kurumların değerlendirilmesi yapılacaksa, hangi hükümet biçimlerinin ve bunların kimler için arzu edilebilir olduğuna dair hüküm vermeye kişinin kendisini yetkili görmesinden önce çok çalışma yapılması gereklidir.” Ruth, kökleri Antik Yunan'a kadar uzanan ve düzensiz de olsa günümüze kadar ulaşan karşılaştırmalı siyaset 'disiplin'ini, siyasetin olabildiğince karmaşık ve anlaşılmaz dünyasının kapılarını aralamış okurlarına. Yazar, Karşılaştırmalı Siyaset Bilimi ve Sanatı, Davranışsal Devrim ve Siyaset, Siyasal Gelişme, Karşılaştırmalı Siyasetin Devleti Yeniden Değerlendirilişi, Devlet Toplum ve Yeni Kurumsalcılık ve son olarak da Teori - Karşılaştırmalı Siyaset Sanatı olmak üzere kitabı altı bölüme ayırmış.

Siyaset bir serüvendir

Amerikalı yazar, tarihten günümüze siyasetin serüvenini irdelerken, günümüze kadar kaleme alınan sürecin klasik eserlerinden yaptığı kısa ve öz alıntılarla kitabına ayrı bir zenginlik katmış. Ruth Lane, Davranışçılık hakkındaki bölümde “The American Voter, The Civic Culture, Downs'ın demokrasi teorisi, Lipset'in Siyaset Sosyolojisi”ne, gelişme bölümünde Lerner'in Türk Köyü çalışmasını, Hungtington ve Moore'un çalışmalarından alıntılar yapmış. Kitabın devletin “sahneye geri getirilmesi” hakkındaki bölüm de ise Evans, Reuschmeyer ve Skocpol gibi siyaset alanının güçlü kalemlerinden izler taşıyor. Yazar Ruth, çalışmasının son bölümünde, siyaset alanının günümüze kadar var olabilmiş hem tarihi de entelektüel iddiaları olan teorileri üzerine kafa yormuş. Eski bir “davranışçılık öncesi” teorisi olan Michels'in oligarşisinin tunç yasası, daha soyut olan işlevselcilik, çok takdir ve tenkit edilen rasyonel tercih teorileri bunların başında geliyor. Zeynel Abidin Kılınç'ın Türkçeye çevirdiği çalışma, diğer ülkeler ve o ülkelerin incelenme yöntemleriyle ilgilenen, siyasete karmaşık dünyası üzerine kafa yoran olan her yaştan okurun azami derece de faydalanabileceği bir kitap.

13 yıl önce