|

Tarihimiz darbelerle yazıldı

Osmanlı devletinde yaşanan ilk isyandan 28 Şubat sürecine kadar tarihimize yön veren olayları ele alan Avni Özgürel "Osmanlı tarihi darbeler tarihidir" diyor

00:00 - 9/09/2009 Çarşamba
Güncelleme: 22:06 - 8/09/2009 Salı
Yeni Şafak
Tarihimiz darbelerle yazıldı
Tarihimiz darbelerle yazıldı

İktidar olmanın dayanılmaz çekiciliğine kendini kaptıranlar akıllara gelmeyecek oyunların içerisine girebiliyorlar. Bu oyunlar yalnızca kendi kaderlerini değil ülkenin, hatta ülkelerin kaderini belirleyebiliyor. Gazeteci-yazar Avni Özgürel de 'Osmanlı'dan Cumhuriyete İktidar Oyunları' kitabında, iktidar sorunsalını tarihi gerçekler üzerinden ele alıyor. Özgürel, geçmişte yaşanan hadiselerde var olan gerçeklerden bizim seçtiklerimizin, belli bir düşünceyle kurgulanmış halini resmi tarih olarak tanımlıyor ve resmi tarihin yüksek mahkeme işlevi görmesi fikrini şöyle açıklıyor: "Yeni bir gelişme olduğunda, farklı bir fikir ortaya atıldığında, onun bilinen alışılagelmiş düşünce kalıplarına, örneğin dini geleneğe, laikliğe, Atatürkçü düşünceye, demokratik, sosyalist veya liberal kültüre uygun olup olmadığına bakarak sorgulayıp, kabullenmek veya reddetmek türünden davranışlar. Resmi tarihin bir tür yüksek mahkeme işlevi görmesinden kastım budur." Yazar, işte bu resmi tarih tablosunda sert çizgilerle güçlü duran yüzlerdeki ihtiras, öfke, korku, kibir, ihanet, servet toplama, şatafat, zevk-sefa merakı, iş bilmezlik, saflık, bilgisizlik gibi çizgileri tespit ediyor.

Yazar, İlk İsyandan Vaka-i Hayriye'ye başlığını taşıyan ilk bölüme kardeş katlinin altında yatan gerçekleri anlatarak başlıyor. Şehzadelerin günümüzdeki siyasi partilerle eş anlamlı olduğuna vurgu yapan Özgürel, Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar süren bu yöntemin şehzadelere iktidar sanatını öğrettiğini dile getiriyor. Fatih'in ardından Kanuni, Beyazıt, IV. Murat gibi padişahların döneminde yaşanan iktidar mücadelesini anlatan yazar, birinci bölümü İstanbul'daki siyasi ortamı asırlarca darbeler ve kanlı olayların içine çeken Yeniçeri Ocağı'nın kaldırıldığı Vaka-i Hayriye olayıyla sonlandırıyor. Yazar bu tarihi olayı şöyle yorumluyor: "Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması mevcut iktidara olan muhalefetin farklı bir kimlikle ortaya çıkmasına neden oldu ve tüm on dokuzuncu yüzyıl Osmanlı politikasının ve belki de yirminci yüzyıl Türkiye siyasetinin şekillenmesinde bu farklı muhalif kimlik rol oynamaya başladı." Osmanlı tarihinin aslında bir darbeler tarihi olduğunu öne süren Özgürel, Yeniçeri Ocağı kaldırılsa da saraydaki ordu korkusunun geçmediğine dikkat çekiyor. Kitabın, İttihat ve Terakki'ye Giden Yol, Milli Mücadele Dönemi ve 27 Mayıs ile Başlayan Darbeler gibi başlıklara ayrılan bölümlerinde ise tarihsel süreçte yaşanan olayların analizi yapılıyor. Darbe hazırlığı içinde olanları ortaya çıkarmayı hedefleyen Ergenekon soruşturmasına dikkat çeken yazar, 27 Mayıs'tan sonra ülkeye en çok zararı veren 28 Şubatçılar hakkında soruşturma açılması gerektiğini ifade ediyor.

15 yıl önce