|

Tarihin 'farklı' hikayesi

Seyfi Öngider yakın tarih üzerine ilginç bir kitaba imza atmış. Aykırı Yayınları arasında çıkan kitapta Öngider, Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'nda şehit olduğunu varsayarak yakın tarihi yeniden kurguluyor.

Kadir Soylu
00:00 - 14/11/2013 Perşembe
Güncelleme: 17:17 - 14/11/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Tarihin 'farklı' hikayesi
Tarihin 'farklı' hikayesi

Resmi tarih her ülkede vardır ve her ülkede şu veya bu düzeyde sorunludur; çünkü kendi ülkesinin çıkarları veya yeni kuşakların eğitimi 'adına' tarihte olanları çok eğip büker, çok fazla kendine göre yoğurur. Sonuçta ortaya çıkanlar da fazlasıyla sorunlu ve tartışmaya açık olurlar. Alternatif tarih işte böylesi bir tartışmayı kışkırtmak, geliştirmek açısından çok verimli bir alandır. Çoğunlukla da resmi tarih yazıcılarının çarpıttığı, eğip büktüğü pek çok şeyin açığa çıkmasına, anlaşılmasına katkıda bulunur.

İşte Seyfi Öngider'in kaleme aldığı Mustafa Kemal'in Saati kitabında böyle bir kurgu yapılıyor ve hiç şüphesiz tarihimizin en önemli şahsiyeti olan Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesine çıkamadan, 1915'te Çanakkale'de hayatını kaybettiği varsayılıyor. Atatürk'ün olmadığı bir Türkiye'nin geride kalan yüzyılı nasıl yaşayacağını düşünmek, çeşitli ihtimalleri tartışmak heyecan verici değil mi? Böyle bir konu ilk defa bu kapsamda ve bu zenginlikte ele alınıyor. Alternatif bir tarih 1915'ten alınıp günümüze kadar getiriliyor. Cevap bulması gereken kritik soru çok; Mustafa Kemal Çanakkale'de hayatını kaybetse de Birinci Dünya Savaşı'nın sonucu değişmeyeceğine göre Osmanlı yine yenilecek ve işgal edilecekti. Bu durumda yine milli mücadele olur muydu? Milli mücadelede siyasi ve askeri liderlik kimlerden oluşurdu? Anadolu'nun işgaline karşı savaş nasıl gelişir ve sonuçlanırdı? Osmanlı devleti sona erer, cumhuriyet yine kurulur muydu? Tek partili bir rejim olur muydu? Yoksa Osmanlı'nın emperyal mirası çok partili bir rejime mi yol verirdi? Çok partili bir rejimin içinden ilerlendiğinde siyaset, ideoloji, kültür dünyamız nasıl şekillenirdi? Ordu yine darbe yapar mıydı? Kürtlerin, gayrimüslimlerin durumu ne olurdu? Sol ve sağ, milliyetçi ve muhafazakâr siyasetler nasıl gelişirdi? Uluslararası ilişkiler nasıl olur, ABD ve Avrupa ili ilişkiler ne olurdu?

ALTERNATİF BİR TÜRKİYE

Öngider tüm bu sorulara ve daha da fazlasına cevap verirken ve 1915'ten bugüne tarihi yeniden kaleme alırken kendi içinde tutarlı ve mantıklı bir anlatım kurmayı başarmış. Dikkat çekici olan bir önemli nokta da şu ki, bu ilginç alternatif tarih hikâyesinde yer alan olayların, kişilerin, diyalogların büyük bölümü gerçek. Dolayısıyla tarih meraklıları açısından çok çeşitli ve ilginç bilgiler, aktarımlar göze çarpıyor. Seyfi Öngider'in bu kitabı kendi türünün ilk örneği olarak gerçekten dikkat çekici bir çalışma olmuş. Resmi tarih ve özellikle Atatürk'le ilgili olarak yeni tartışmalara vesile olacağını sanıyorum. Zaten yazar da bunu amaçladığını söylüyor ve herkesi kitabı üzerine veya kitabından yola çıkarak tartışmaya çağırıyor.

Mustafa Kemal'in Saati gerçekten de yeni tartışmalara vesile olduğu kadar bu türde yeni çalışmalara da vesile olursa tarih anlayışımızın sorunlarından kurtulmasına hayli katkıda bulunacaktır.

Kitabın künyesi:

Mustafa Kemal'in Saati

Seyfi Öngider

Aykırı Yayınları

440 sayfa

2013

10 yıl önce