|

Üçleme tamamlandı sıra ilk Atlas'ta

Cahit Koytak'ın Yoksulların ve Şairlerin Kitabı başlığı altındaki üçlemesi tamamlandı. Şimdi sırada yirmi yıl önce yayımlanan İlk Atlas var

Ahmet Adıvar
00:00 - 5/11/2010 Cuma
Güncelleme: 02:43 - 3/11/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Üçleme tamamlandı sıra ilk Atlas'ta
Üçleme tamamlandı sıra ilk Atlas'ta

Kozmosu şiir görüp, şiir kılan bir şair Cahit Koytak. “Yazdığım her şeyin bir bütünün parçası olduğunu düşünüyorum. Onu hissederek yazıyorum. Büyük bir define haritasının kayıp parçalarını keşfedercesine, her yazdığım şey o bütünün dolmayı bekleyen bir parçası gibi doğuyor bende. Aslında bütün gerçek şairlerin böyle bir bütünlük içinde yaşadıklarına inanıyorum, ama ben bunu kendimde çok baskın bir şekilde hissediyorum.” diyen Koytak, şiire hasredilmiş ömür mesaisinde her şeyi şiir olarak gören, her şeyi şiire dönüştüren bir şair. Kadim zamanlarda hikâyelerin, tarih kitaplarının hep şiir olduğu zamanlarla yarışır gibi şiir yazıyor. Modern şiirin bireyselliğini kırıyor ve okura şiir okutturmayı başarıyor.

Onu ve şiirini tanımlamak içinse, yine usta bir şaire, Haydar Ergülen'e başvurmak elzem bu sebeple: “Şiirin sakin, asude, dalgasız ve haliyle de tehlikesiz sularından sıkılıp büyük sularda, açık denizler gibi açık şiirlerde kulaç atmak, gitmek, dibe dalmak, maceraya atılmak, bazen yüze çıkmak, kaybolmak, bazen de bulmak ve bulunmak üzere kaybolmak, eh biraz da gerekirse boğulmak üzere hayli derin ve tekinsiz bir şiire atılmama yol açacak, vesile olacak bir şiirdir Cahit Koytak'ın yazdığı.”

Büyük ilgiyle karşılandı

Otuz yılı aşkın bir süredir devam eden aşkın serüvenini, yirmi yıllık uzun bir aradan sonra yeniden kitaplaştırdığı şiirleriyle taçlandırdı Cahit Koytak. Özenli baskıyla Timaş Yayınları tarafından yayımlanan Yoksulların ve Şairlerin Kitabı'nın ilk cildinin ilk baskısı bir hafta içerisinde tükenmiş, edebiyat çevrelerinde büyük bir ilgi ve heyecanla karşılanmıştı. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Yoksulların ve Şairlerin Kitabı III ile de üçleme tamamlanmış oldu.

El yazısı değil alın yazısı

“Söylemesi bile fazla, böyle bir şiirin varlığından tarifsiz bir sevinç duyuyorum. Bu bir 'telgraf' da sayılabilir: İlk Atlas yeniden basılsa, Cahit Koytak dergilerdeki şiirlerini de kitaplaştırsa, gönlümüz has şiirle yıkansa! Çok şey mi istiyorum? Sanmam, nihayet istediğimiz şiir! Yanımızda taşıyacağımız, okuya okuya eskiteceğimiz şiir kitaplarını özledim.” sözleriyle Cahit Koytak şiirinin dünü ve bugününe işaret ediyordu Haydar Ergülen. Üçleme tamamlandı ama şairin, aşkın serüveni elbette hız kesmeden devam edecek. Yirmi yıl önce yayımlanan İlk Atlas, Timaş Yayınları etiketiyle Ocak ayında raflardaki yerini alacak. Yıl içerisinde de yeni eserlerle devam edecek yolculuk.

“Koytak'ın şiirlerini tehlikeli ustalık ürünleri olarak görüyorum. Koytak'ın şiirlerini, el yazısı olarak değil, aynı zamanda alın yazısı olarak yazdığını da düşünüyorum. Bu onun nasıl bir vicdana sahip olduğunu gösteriyor. Sadece kendi dünyasını değil, farklı dünyaların şiirlerini kaleme alıyor.” Haydar Ergülen'in de belirttiği gibi yalnızca şiiri ile değil, insaniyet ve vicdanlılığıyla da örnek bir duruş sergiliyor Koytak. Cahit Koytak şiirinin baskın yönü şüphesiz değdiği her şeyi şiir olarak yazabileceğine duyduğu sürekli ve ısrarlı inançtır. Taraf gazetesindeki köşesinde paylaştığı şiirler de hem bu poetik duruşun hem de örnek vicdanın bir göstergesi.

13 yıl önce