|

Yayınevi mutfakları en telaşlı döneminde

Kasım ayında düzenlenecek 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı öncesi yayınevlerinin mutfaklarında büyük bir telaş var. Okur da yeni ve yeniden çıkacak kitapları, ilk ürünlerini veren yazarları bekliyor heyecanla

Muhammet Safa
00:00 - 12/10/2011 الأربعاء
Güncelleme: 20:26 - 8/10/2011 السبت
Yeni Şafak
Yayınevi mutfakları en telaşlı döneminde
Yayınevi mutfakları en telaşlı döneminde

Sonbaharla birlikte kitap dünyası ve yayıncılar hareketlendi. Yaz aylarından kalma son rehavet parçalarını da Sahaf Festivali'yle attık ve artık yeni ve yeniden çıkacak kitapları, ilk ürünlerini veren yazarları görmeyi bekliyoruz heyecanla. Kasım ayında düzenlenecek 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı öncesi yayınevlerinin mutfaklarında nelerin olduğunu, okuru bekleyen sürprizleri, bu sene hangi kitap ve yazarları göreceğimizi öğrendik.

Everest Yayınları, yeni yayın yılı için yine aynı yayınevi tarafından kitapları yayınlanan, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Müge İplikçi, Murat Bardakçı, Kürşat Başar, Perihan Mağden gibi Türk yazarların yeni kitaplarının yanı sıra Çehov'un tüm eserlerini, Raymond Chandler ve Dashiel Hammett'ın tüm eserlerini, Fallada'nın romanlarını ve birçok araştırma kitabını yayına hazırlıyor.

Sel Yayınları, belki de her kitabın bir okuru vardır, diyerek yazının her türüne kapılarına açıyor. Ekim ayında: Özgürlük/ Jonathan Franzen/ Türkçesi: Sevin Okyay, Sanat Yazıları/ Ferit Edgü, Modernizmin Politikası/ Raymond Williams, Cumhuriyet Döneminde Kadın Parlamenterler/ Serpil Çakır, Kasım ayında ise: Sermayenin Muamması/ David Harvey veBir Fransız Romanı/ Frédéric Beigbeder okurla buluşacak.

Pala'dan Dolmabahçe Sarayı

Kapı Yayınları, “Gelenekten Modernliğe Açılan Kapı” düsturuyla yaptığı yayıncılığı aynı şevkle sürdürmeye devam ediyor. Kitlelerce sevilen, kitabı ve okumayı sevdiren İskender Pala'nın Dolmabahçe Sarayı üzerine kaleme aldığı Dolmabahçe Sarayı - Boğaziçi'ndeki Mücevher isimli bir kitabı, pek yakında kitap satılan her yerde rafları süsleyecek. Ayrıca İskender Pala'nın beklenen romanı da yakında yayımlanacak. Keza, öykünün ve romanın güçlü sesi Sevinç Çokum'un yeni romanı yayınevi etiketiyle raflarda yerini alacak. Külliyat olarak yayımladıkları Dücane Cündioğlu ve Beşir Ayvazoğlu'nun yeni eserleri de okuyucuya sunulacak. Ayrıca Bernard Lewis'in İslam kitabı, yetkin bir çeviri ve yeni bir edisyon neşredilecek. Akademik yayınlara da Nurettin Albayrak'ın Halk Edebiyatı isimli temel başvuru kitabıyla devam ediyor Kapı Yayınları. Ertuğrul Düzdağ'ın Mehmet Âkif'i, Meva Önyurt'un Kutsal Sandık'ı, Pierre Loti'nin Isfahan'a Doğru'su ise, yakın zamanda yayımlanacak metinlerden birkaçı.

Gündelik hayatın sosyolojisi

Profil Yayınları, Engin Noyan'ın Aşk Düşünce Yollara-2, Christopher Caldwell'in Avrupa'da Devrimin Yansımaları & Göç, Batı ve İslam, Halil İnalcık'ın Söyleşiler ve Konuşmalar, Todd Burpo ve Lynn Vincent'in Cennet Gerçek kitaplarını ilk etapta yayınlayacak. Ayşe Hür'ün tarih kitabı hazır ama ismi belli değil; Hür'ün kitabı birçok kişi tarafından heyecanla ve merakla bekleniyor. İstanbul -Şehir ve Kültür yayınevinin en iddialı kitaplarından. Editörlüğünü Ahmet Emre Bilgili'nin yaptığı kitabın yazarları: Ahmet Emre Bilgili, İlber Ortaylı, İskender Pala, Artun Ünsal, Murat Belge, Beşir Ayvazoğlu, Korkut Tuna, Haluk Dursun, Hikmet Barutçugil ve Sinan Genim. Celal Bayar'ın anıları: Ben de Yazdım ise tarihe düşülmüş önemli notlar olarak bu sezon yayınlanacaklar arasında. Fatma Barbarosoğlu ise söyleşilerini bir araya getirmeye hazırlanıyor. Yazarın bir diğer kitabı gündelik hayatın sosyolojisi merkezli olacak. Barbarosoğlu kitabı yazmadan önce bu konuda yoğun bir şekilde ders ve seminerler verecek.

Selçuklu Medeniyet Tarihi

Kaynak Yayınları, tarihi ve tarihe damgasını vurmuş insanları ve mekânları sayfalarına taşıyor. Araştırmacı yazar Can Alpgüvenç tarafından kaleme alınan Hürrem ve Mihrimah; Osmanlı tarihinin en güçlü, en hareketli ve en çok konuşulan bir dönemine iki hanım sultanın penceresinden yeni, farklı, çoksesli, objektif ama insaf ehli bir yaklaşım sergiliyor. Kenan Çetin imzalı Selçuklu Medeniyet Tarihi ise Büyük Selçuklu Sultanlarından başlayarak, Irak Selçuklu Hükümdarları, Kirman Selçukluları ve Anadolu Selçuklu Hükümdarlarına kadar, bu medeniyeti oluşturan tüm yapı taşlarını ayrı ayrı ele alıyor. Bunarın yanı sıra, Topkapı Sarayı/Salih Gülen, Vietnam Savaşı/ Prof. Dr. Vedat Gündüz, Darbenin Şahitleri/ İdris Gürsoy, Bosna Gezi Rehberi, Yaylalar Gezi Rehberi, Kaynak Yayınları'ndan çıkan diğer yeni kitaplar.

Metis'te edebiyat ve felsefe

Metis Yayınları, güzün başlangıcıyla dolu dolu geliyor okurlarına. Dünya edebiyatının birçok örneğini ve dilimize hiç çevrilmemiş kitapları yeni dönemde kitapseverlere sunuyor. Metis Edebiyat başlığı altında; Yöntem/ Juli Zeh, Ninoçka/ Svetlana Boym, Yukarısı Sessiz/ G. Bakker, Yarınki Yüzün/ Henry Bauchau- Bulvar, Javier Marías ve Ranajit Dasgupta'nın Tokyo İptal ve Solo eserleri bulunuyor. Tarih Toplum Felsefe dizisinde ise Komedi Üzerine/ Alenka Zupancic, Başka Bir Özgürlük/ Svetlana Boym, Sahibinin Sesi/ Mladen Dolar, Modernlik Fragmanları/ David Frisby, Marx'ın Kapital'i için Kılavuz/ David Harvey hızla hazırlanıyor.

Hilal Kaplan'ın ilk kitabı

Esra Yalazan Kelimeler ve Kader adlı deneme kitabıyla yeni sezonda Timaş Yayınları'nda karşımıza çıkan ilk isimlerden biri. Yalazan; Virginia Woolf, Borges, John Fowles, James Joyce, Stephen Zweig, Kurt Vonnegut, Herman Hesse, G. G. Marquez, Dino Buzatti, Sandor Marai, Andre Gide, A. Hamdi Tanpınar, A. Şinasi Hisar, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Abidin Dino, Tezer Özlü gibi yazarların kendi dünyasındaki yansımalarını aktarıyor. Ardından, bu sefer deneyimli bir edebiyatçı, Nurullah Genç, tüm şiirlerini topladığı kitabı Mahrem ve Münzevi ile okuru bekliyor olacak. Bir Cumhuriyet Kadını: Şükûfe Nihal Cumhuriyetin, gölgede kalmış yazarı Şükûfe Nihal'in sırlı dünyasına perde aralayan, özenli bir biyografik çalışma. Bu sezonun sürpriz kitaplarından biri de şair ve öykücü Ali Ayçil'in yeni kitabı Yenilgiden Dönerken. Sur Kenti Hikâyeleri'nin yazarı Ayçil, çoğu zaman öyküyle denemenin sınırlarının belirsizleştiği bu kitapla okurlarıyla yeniden buluşacak. Düşünce kitaplığında karşımıza çıkacak isimler de oldukça iddialı. Köşe yazılarıyla ciddi bir okur kitlesine ulaşan Hilal Kaplan'ın ilk kitabı Türkiye'nin Ölmeyen Babası oldukça dikkat çekeceğe benziyor. Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana inşa edilen Atatürk imgesini bugün nasıl anlamamız gerektiğine dair yanıtlar arıyor kitap. Yine usta bir isim, Mehmet Altan, küreselleşen dünyamızda vicdanın rolünü sorguladığı yeni kitabı Küresel Vicdan ile önümüzdeki aylarda karşımıza çıkacak. Önümüzdeki sezon kitap dünyasında yer alacak isimler bunlarla sınırlı değil. Sibel Eraslan, Leyla İpekçi, Nazife Şişman, Bejan Matur ve daha birçok usta yazar Timaş Yayınları vasıtasıyla bizlere ulaşmaya devam edecek.

Frankenstein'a saygı duruşu

Yapı Kredi Yayınları, yeni yayın dönemiyle yeni yazarları da bünyesinde topluyor. Philip Roth'un 2008'de yayımlanan romanı Indignation / Öfke, Kore Savaşı sırasında üniversiteye başlayan New Jerseyli bir Yahudi gencin, kendi ağzından anlatılan öyküsü. Peter Ackroyd, her zamanki gibi Londra'nın 19. yüzyıldaki karanlık ve kasvetli havasını son derece canlı bir biçimde gözler önüne seriyor. Victor Frankenstein'ın Vaka Defteri, Percy Bysshe Shelley'nin yanısıra Lord Byron, John William Polidori, William Godwin, Mary Shelley ve Samuel Taylor Coleridge gibi, dönemin önde gelen edebiyatçıları ve düşünürlerini de daha yakından tanıma fırsatı sunuyor. Mary Shelley'nin ölümsüz eseri Frankenstein'a bir saygı duruşu niteliğindeki bu romanı gözünüzü kırpmadan okuyacaksınız. Bir diğer kitap,Ağaçlar Ülkesine Yolculuk 1994 yılında, “Yaşayan En Büyük Fransız Yazar” seçilen Le Clézio'dan çocuklar için küçük ama çok anlamlı bir kitap. Masumiyet/Ian McEwan, Bir Karış İstanbul/Ömer Ayhan, Birinci Dünya Savaşı Anıları/ Kazım Karabekir, Paranın Yükselişi/ Niall Ferguson YKY tarafından yayınlanan diğer önemli kitaplar. Ayrıca yeni dönemde Ayşegül serisi ve Red Kit albümleri/kitapları da çıkmaya devam edecek.

Müdafaaname, risale ve hatırat...

İz Yayınları, yeni sezonda özellikle tarih kitaplarına ağırlık veriyor. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşına ilişkin komutanlardan Çırpanlı Abdülkerim Nadir Paşa'nın müdafaanâmesi, Süleyman Hüsnü Paşa'nın risalesi, savaşı gözlemci olarak izleyen ABD'nin Rusya'daki askerî ateşesi F. V. Greene'nin savaşı askerî ve taktik bakımdan anlattığı eseri, Balkan Harbi esnasında The Times muhabiri olarak Osmanlı ordusuyla Rumeli coğrafyasını dolaşmış gazeteci E. Ashmeat Bartlett'ın hâtırâtı, I. Dünya Savaşı'nda İngiliz ordusunda görev yapmış bir askerî tabipin, William Ewing'in Gelibolu'dan Bağdat'a kadar uzanan hatıralarını içeren eseri, Balkan ve Rumeli coğrafyası üzerine uzman tarihçi Yıldırım Ağanoğlu'nun Osmanlı'nın kuruluşundan günümüze değin Rumeli coğrafyasındaki göç hareketlerini, iskân politikalarını, mübadeleleri konu edindiği araştırması... bu kapsamda yayınlanacak eserler arasında. Ayrıca, ülke gündemine ciddi bir şekilde girecek olan "yeni anayasa" tartışmalarına katkı sağlamak amacıyla iki yeni eser yayına hazırlanıyor. Tüm eserleri İz tarafından yayımlanan Cihan Aktaş'ın da yeni kitapları basılıyor.

Nesil Yayınları ise Nesil Çocuk markası altında Tali adlı kahramanın etrafında kurgulanmış seri kitaplarla raflarda olacak. İlk serisiyle “çocuklara davranış eğitimi kazandırmanın yollarını” gösteren Tali; ikinci serisiyle de “çocuklarımıza duygusal zekâ eğitimi vermeyi” amaç ediniyor. Nesil Çocuk markası altında yayınlanan bir diğer kitap da Zeynep Sevde Paksu imzalı Süper Gözlerim Olsa Allah'ı Görebilir miyim? Bu çalışma, aynı zamanda Süper Defter Serisi ismi verilmesi planlanan bir serinin de ilk kitabı.

٪d سنوات قبل
default-profile-img