|

Yeniden başlayanlar için demokrasi kitabı

California Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi profesörü olan ve demokratik sistemler üzerine yazdığı kitaplarla tanınan araştırmacı- yazar Arend Lijphart, Demokrasi Modelleri isimli kitabında otuz altı ülkede yönetim biçimlerini inceliyor.

Harun Karaburç
00:00 - 15/03/2014 Cumartesi
Güncelleme: 17:16 - 15/03/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeniden başlayanlar için demokrasi kitabı
Yeniden başlayanlar için demokrasi kitabı

Araştırmacı yazar Arend Lijphart, Demokrasi Modelleri kitabını yayımladığında yıl 1999'du. Demokratik sistemler üzerine yaptığı derin araştırmalarla tanınan California Üniversitesi Siyaset Bilimi profesörü Lijphart, bu kitabında 36 çağdaş demokrasiyi analiz ediyor. 1999 yani bundan 15 yıl önce yayımlanan Demokrasi Modelleri kitabının ikinci baskısı Lijphart'ın genişletmesiyle okura yeniden sunuluyor. Güneş Ayas ve Utku Umut Bulsun'un çevirisiyle okuduğumuz kitap, uygulamada modern demokrasiler, politik partiler ve çıkar grupları kadar yasama organları ve mahkemeler gibi resmi idari kurumlar açısından da farklı biçimler sergileyen demokrasi üzerine son derece ehemmiyetli verileri bir araya getiriyor. Ezberci bir demokrasi anlayışından oldukça uzak, uygulamaya konulmuş örnekleri gözler önüne seriyor.

ANALİZİN ZAMAN ARALIĞI GENİŞ

California Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi profesörü olan Lijphart'ın, demokrasi ve demokrasi kuramları üzerine yirmiden fazla kitapta, yazar ya da editör olarak imzası bulunuyor. Bütün bunlar onun alanında nasıl yetkin bir isim olduğunu açıklıyor. Oldukça önemli veriler içeren kitabının ikinci baskısına da ayrı bir önsöz yazan Lijphart bu baskıda analizini yine 36 ülkeyle sınırlandırıyor. Ancak bu ülkelerden Kolombiya, Venezüella ve Papua Yeni Gine'yi Freedom House kriterlerine göre artık özgür ve demokratik olmadıkları için listeden çıkarmak zorunda kalıyor. Onların yerine 80lerde demokrasiye dönen Arjantin, Uruguay ve Kore'yi koyuyor. İkinci baskının bir diğer en önemli özelliği ise Lijphart'ın analizini 2010 yılına kadar uzatması. Daha önceki analizin 1996'da bittiğini düşündüğümüzde bu zaman aralığının ehemmiyeti daha çok ortaya çıkıyor.

BAŞVURU KAYNAĞI

Demokrasi tartışmaları, her dönemde olduğu gibi bugün de siyaset ve kamuoyunu ciddi derecede meşgul etmekte. Ülkemiz için çok ciddi demokratik adımların atıldığı, açılımların yapılmaya çalışıldığı kritik dönemlerden geçtik, geçiyoruz. Türkiye, demokrasi adına çok ciddi sınavlar verdi ve vermeye de devam ediyor. Geçmişi olan, geçmişinde çok büyük yaraları olan her toplum bu dönemlerden geçer. Lijphart'ın Demokrasi Modelleri kitabının bu süreçte ikinci bir baskıyla karşımıza çıkması güzel bir tesadüftür. Daha çok akademik bir çalışma olarak kaleme alınmış olan eser, siyaset bilimi alanındaki öğrencilere, akademisyenlere bir başucu kitabı oluyor. Demokrasi alanında hazırlanmış bilimsel çalışmaların derli toplu bir şekilde sunulduğu nitelikli kitapların azlığını düşünürsek siyaset bilimi alanına kafa yoran herkesin beğeniyle okuyacağı bir kitap: Demokrasi Modelleri.

Kitabın Künyesi:

Demokrasi Modelleri

Arend Lijphart

İthaki Yayınları

2014

400 sayfa

10 yıl önce