|

Her şeyin annesi zaman

Yusuf Genç
00:00 - 1/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:03 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Her şeyin annesi zaman
Her şeyin annesi zaman

Saatte yüz km. hızla ilerleyen bir trende giderken, trenin en önünde durup elimdeki kalemi ileriye doğru fırlattığımda, kalemin hızı ne olur sorusunun cevabını, trenin hızı artı kalemin hızı olarak veren Einstein''dı. Aynı örneği bu kez bir el feneriyle tekrarladığında, trende giderken ışık kaynağını ileriye doğru tuttuğumda yol alan ışığın hızı ne olur dediğinde, cevap ışığın hızı artı trenin hızı değildi. Neden? Nedenini sabit bir yasayla açıklamıştı o zaman, ''ışıktan daha hızlı bir şey yoktur.'' Sıradışı ve anlaşılmaz. Aynı zamanda fizik kuralları ile uyumlu, yeni yasalar doğuracak netlikte açıklayıcı. İnsanoğlu, büyük sorularının cevaplarını uzun zamandır gözlerini diktiği kâinatta arıyor. Hala cevap veremediği ama sorabildiği pek çok soruyla boğuşuyor.

ASTROFİZİĞE KOLAY GİRİŞ

Televizyon yorumcusu ve yazar Hamza Yardımcıoğlu Evrenin Resimli Tarihi''nde kolay evren, uzay ve zaman tartışmaları konusunda Türk okuyucusuna, Türkçe başlangıç seviyesinde giriş yaptırıyor. Kubilay Bayar''ın çizgileriyle desteklenen kitap, anlaşılması zor konuların kolay seviyede ilk kez karşılaşacak okuyucu için bile anlaşılmasına kapı aralıyor.

Stephen Hawking''in Zamanın Kısa Tarihi isimli kolay kitabıyla birlikte son yıllarda, Kısa Zaman Tarihi, Zamanın Kısa Tarihi, Zamanın Daha Kısa Tarihi, Resimli Evren Tarihi, Zamanda Yolculuk isim ve temalarında oldukça fazla sayıda kitap yayınlandı, yayınlanıyor. Özellikle dünya yayıncılığında bu ve benzer konular fantastik başlıklara sahip olduğu kadar astrofizik ilgisini canlı tutuyor ve temel fizik tartışmalarını eğlenceli hale getiriyor. Yardımcıoğlu''nun eserinin bazı başlıklar etrafında duran oldukça yüzeysel bir giriş kitabı olduğunu belirtmeliyiz. Bir astrofizik kitabıyla karşı karşıya değiliz ancak yine de konuyla hiç ilgilenmeyenler için ilgi uyandırıcı bir giriş kitabı. Özellikle çocuklar için muhakkak görülmesi gereken eserin, dilinin sadeliği konusundaki başarısını da belirtmeliyiz.

ZAMANDA YOLCULUK NASIL MÜMKÜN?

Zaman Yolcusu isimli televizyon programında, o en eski ve en kışkırtıcı konumuz olan zamanda yolculuk meselesini sıklıkla tartışmaya açan Yardımcıoğlu, Evrenin Resimli Tarihi''nde de ana merkezini burada tutuyor ama bu kadarla kalmıyor. Kitap, Big Bang Teorisi''nden, olay ufkuna, Çift Yarık Deneyi''nden Einstein-Rosen Köprüsü''ne paralel evrenlerin varlığından, Kuantum Mekaniği''ne anti madde teorisinden kara deliklere kadar oldukça fazla sayıda astrofiziğin ''magazin'' konuları olduğu kadar pek çoğu henüz ve hala yanıt arayan pek çok tartışmayı içeriyor.

Zamanı anlamak mümkün mü? Eğer zamanı ve uzayı anlayabilirsek maddenin ötesine bakma imkânına kavuşmamız da söz konusu. Yardımcıoğlu''na göre fiziğin gelip de metafiziğe dayandığı nokta burası. Üç boyutlu evrenden dördüncü boyuta merhaba. Zamanda geçmişi gözlemlemeni, geleceğe ise atlamanın mümkün olduğu gerçeği konuyla ilgilenmeyenleri konunun etrafına toplayacaktır.

Kitapta cevaplarının peşinden sorular ise kışkırtıcı bir yekûn ortaya koyuyor. Uzayın ve zamanın bir sınırı, başlangıcı ya da bitişi var mı? Işık hızı aşılabilir mi, aşılırsa neyle karşılaşılır, evren de dünya gibi küre midir yoksa evren bütünüyle düz bir zemin midir? Karadelikler nedir, enerjilerini nereden alıyorlar ve paralel evrenler teorisi mümkün ve gerçek midir?

Kitabın künyesi:

Evrenin Resimli Tarihi

Hamza Yardımcıoğlu

Şira Yayınları

2014

128 Sayfa

10 yıl önce