|

100 yaşında bir garip

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, genç yaşta kaybettiğimiz usta şair Orhan Veli''yi, doğumunun 100. yılında büyük bir sergiyle anıyor. Sergi, şairin hayatını kronolojik sırayla anlatıyor.

Harun Karaburç
00:00 - 6/04/2014 Pazar
Güncelleme: 19:17 - 5/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
100 yaşında bir garip
100 yaşında bir garip

Türk edebiyatının önemli şairlerinden Orhan Veli, doğumunun 100. yılında anılıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından düzenlenen ''Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında sergisi''nde şairi daha yakınhdan tanımak mümkün. Sergi, Orhan Veli arşivindeki ve koleksiyonerlerdeki fotoğraflar, mektuplar, şiirler, kitaplar, resimler, heykeller ve çizimlerden oluşuyor. 1949 ''da Orhan Veli''nin önderliğinde 28 sayı yayımlanabilen sanat gazetesi Yaprak''ın abone defteri ve klasörünün, Orhan Veli''nin cep defteri ve kalemlerinin, dördüncü şiir kitabı Yenisi''nin (1947) matbaa manüskrisinin ve daha pek çok ilginç mektup ve imzalı kitapların görülebileceği sergide ziyaretçiler bir banka oturtulmuş Orhan Veli heykeli ile fotoğraf da çektirebiliyor. Yapı Kredi Kültür Merkezi''ndeki sergi 3 Mayıs''a kadar gezilebilir.

ŞİİRLERİ HEP BAKİ

Oktay Rıfat ve Melih Cevdet Anday''la öncülüğünü yaptığı garip akımını 36 yaşında ''garip'' bırakarak giden Orhan Veli, ardında unutulmaz dizeler, sözler bıraktı. Hangimiz bir Orhan Veli dizesinde aşık olmadık, hangimizin gözleri dolmadı? Aşkı, ayrılığı, yalnızlığı anlattığı şiirlerinde hangimiz kendimizden bir şeyler bulmadı? Hangimiz paylaşmadı aynı duyguyu bu sözcük ustası şairle? ''İstanbul''da, Boğaziçi''nde/ Bir garip Orhan Veli''yim/ Veli''nin oğluyum/ Tarifsiz kederler içindeyim'' dedi sonra. O kederlendi biz kederlendik. Aşkı, İstanbul''u en güzel o anlatan şairin dünyasına doğru bu sergiyle yolculuk yapabilirsiniz.

MEKTUPLARI YAYINLANACAK

Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında tam bir edebiyat müzesi. Duvarlarda fotoğraflar ortada ise kitapları ve kişisel eşyaları yer alıyor. Sergi dışında bu yıla özel bazı kitaplar da yayınlanacak. Ansiklopedik bilgilerden sıkılanların tercih ettiği biyografi okumalarının başında mektuplar geliyor. Önümüzdeki dönemde Veli''nin edebiyat çevresindeki dostlarına yazdığı mektuplar da kitaplaştırılarak Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunulacak.

10 yıl önce