|

14. yüzyılda Mağusa'da kölelik

Ahmet Usta'nın 14. yüzyılda Mağusa'da köleliği anlattığı kitabı "On Dördüncü Yüzyıl Mağusa''sında Kölelik: Ceneviz ve Venedik Noter Kayıtlarının Kanıtları" Alman Yayınevi ''Lambert Academic Publishing (LAP)'' tarafından basıldı.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 18/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 09:02 - 18/02/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
14. yüzyılda Mağusa'da kölelik
14. yüzyılda Mağusa'da kölelik

İstanbul Üniversitesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Doktora öğrencisi, Ahmet Usta'nın yabancı dilde (İngilizce) kaleme aldığı, orijinal adı ''Slavery in Fourteenth Century Famagusta: The Evidence of the Genoese and Venetian Notarial Acts'' olan ''On Dördüncü Yüzyıl Mağusa''sında Kölelik: Ceneviz ve Venedik Noter Kayıtlarının Kanıtları'' adlı kitabı Alman Yayınevi ''Lambert Academic Publishing (LAP)'' tarafından basıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ahmet Usta, kitabı dünya literatürüne katkı amacıyla İngilizce olarak yazdığını ve kitabının basılmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kitabın 5 Haziran'da basıldığını ifade ederek, içeriğine de değinen Ahmet Usta, ''Kitapta 14'üncü yüzyılda Mağusa şehrinde görev yapan Cenevizli Lamberto di Sambuceto ve Giovanni de Rocha ve de Venedikli Nicola de Boateriis''in noter kayıtlarında görüldüğü şekliyle 1300 – 1362 yılları arasında Mağusa''da köleliğin etkisi ve çeşitliliği gösterilmeye çalışılmıştır.'' dedi.

Yine kitabın içeriğinde şehirdeki kölelik ve köle ticaretiyle ilgili faaliyetlere Ceneviz ve Venedikliler gözünden bir pencere açılarak şehirdeki köle nüfusu üzerine analiz ve sentezler yapıldığını kaydeden Ahmet Usta, ''Bu bağlamda kölelerin kökeni, yaş grupları, cinsiyetleri, köle ticareti, fiyatları, sosyal statüleri, günlük yaşamları ve sahipleriyle olan ilişkileri de bu çalışma içerisinde tartışılmıştır. Ayrıca, Mağusa şehrinin iç ve dış köle ticaretteki rolü ve başta Kırım olmak üzere İstanbul, İskenderiye, Dimyat ve Piaçenza şehirleriyle olan ilişkisi de anlatılmıştır. Ayrıca Kıbrıs''a Anadolu''dan getirilen Türk köleler ve kölelerin sosyal yapıyla olan kültürel etkileşimleri de burada verilmektedir. Böylelikle şehrin uluslararası köle ticaretinde kölelerin taşınması sağlayan bir liman şehri olarak da önem kazandığı gösterilmektedir.'' diye konuştu.

AHMET USTA KİMDİR?

1983 yılında Giresun'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Giresun'da tamamladıktan sonra lisans (BA) eğitimini Doğu Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümünde 2009 yılında bölüm birincisi olarak bitirdi. Lisans Eğitiminden sonra aynı üniversitenin Doğu Akdeniz Araştırmaları Programında ''Ortaçağ Doğu Akdeniz ve Mağusa'da Kölelik ve Köle Ticareti''ni konu alan teziyle 2011 yılında yüksek lisansını (MA) tamamladı. Halen İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalında doktora (PhD) eğitimini yapmaktadır.


11 yıl önce