|

24 yıl saklanmış gençlik şiirleri

Cevat Akkanat'ın, yazıldıktan yarım asır sonra yayınlanan Korku Islığı isimli şiir kitabı, zaman, mekân kaygısı taşıyan genç bir yüreğin isyan dolu haykırışı

Sergül Vural
00:00 - 5/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:02 - 5/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
24 yıl saklanmış gençlik şiirleri
24 yıl saklanmış gençlik şiirleri

Bir çoğumuzun gençlik yıllarında yazdığı şiirler vardır. Kimimiz o şiirleri yırtıp atmışızdır; kimimizse köşe bucak saklarız. Cevat Akkanat yirmi dört yıl saklamış gençlik şiirlerini. Gerçi bunlara gençlik şiiri demek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Zira şimdilerde gençlik deyince başında kavak yeli esen bir nesil akla geliyor. Akkanat'ın yaşadığı dönemi yansıtan şiirleri ise isyankâr ruhunun bir esintisi gibi görüyor.

İmge ağırlıklı mısralar çığlık çığlığa koşuyor yıllar öncesinden bugüne. 64 sayfalık gençlik esintisi bir bakıma fikir telakkisi gibi. Zaman, mekân kaygısı taşıyan bir genç yüreğin isyan dolu haykırışı, bu şiirlerde dile geliyor. Kitap, “Tanıklıklar”, “Aşklar ve Uçarılıklar” ve “Küffârâne Son-net” başlıkları altında üçe ayrılıyor.

126. NÜSHA BANA DÜŞTÜ

1997-2005 yılları arasında Likâ edebiyat dergisini çıkaran Cevat Akkanat bu kitabı da Lika Kitaplığı'nın şiir dizisinden 250 adet bastırmış. Korku Islığı'ndan nasibime düşen ise 126. nüshası. Düşünebiliyor musunuz, bir şiir kitabı bastırılacak ve her kitabın kimde olduğunu şairi bir bir bilecek… Bu ince ayrıntı, oldukça kalın yaralara parmak basıyor. Tabi anlayanlara…

Burada insan ister istemez düşünceye dalıyor. Evet, Cevat Akkanat'ın bu kitabını basacak yayınevi mutlaka vardı. Ancak eminim ki Cevat Bey, genel olarak bakıldığında yayınevlerinin şiir kitaplarına karşı önyargılı baktığını bildiği için bencil davranmak istememiş. Benimkini basan var, diyerek nemelazımcılık yapmamış ve az sayıda bastırdığı Korku Islığı ile hem yayınevlerini, hem de şiir kitabı almayan okurları bir nevi protesto etmiştir.

BİR TEDİRGİN YÜRÜYÜŞ

Farklı gruplar tarafından “Bugün ders yok, haydi evlerinize!” denilerek Erzincan Lisesi'nin kapısından döndürüldüğüm günler geldi aklıma kitabı okurken. Tedirgin yürüdüğüm yollarda kavgalar azalmıyor, olayların ardı arkası kesilmiyordu. Aynı yılın çocukları olduğumuzdan olsa gerek, o dönemleri olayların içine girmesem de yaşamış olmanın gerginliği, şiirleri okurken de üzerime yansıdı.

Yaşadıklarıyla tökezleyip düşmeden umutla yoluna devam eden, nefret duygusundan âzâde, sevgiyle nefes almayı bilen bir gencin sesini duyuyorsunuz bu kitabın satırlarında. Özgür düşünceden ödün vermeyen, hayata aldığı tavrı kendi lisanınca şiirlerine işleyen bıyığı yeni terleyen bir gencin irkilen yüreğinin serzenişini de... Korkunun inadına cesareti, yenilmenin inadına kazanmayı, kaybetmenin inadına savaşarak zaferkazanmayı hedefleyen bir cengâverin kendi kendisiyle yaptığı bir muhtıra gibi bu kitap.

İdealist bir yaklaşımla yaşamayı düstur edinen 80'li yılların gençliğinin, yıllar sonra hâlâ var olduğunu görmek isteyenler, haksız yere verilen emirlere itaat etmeyi sevmeyenler, doğrunun karşısında eğilmeyenler ve zulmün karşısında susmayanlar için mısra aralarında çok giz var. Keşfe hazırsanız Korku Islığı sizleri bekliyor. Tabi nüshası kaldıysa...



12 yıl önce