|

400 yıllık şer'iyye sicili tarihe ışık tutacak

Aksaray'ın 1600'lü yıllara ait, 560 davanın görüldüğü mahkeme kayıtlarının yer aldığı şer'iyye sicili kitaplaştırıldı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Aksaray Barosu'nca, kentin 1625-1633 yıllarına ait, 560 davanın görüldüğü mahkeme kayıtlarının yer aldığı şer'iyye sicili kitap halinde basıldı.

Aa
00:00 - 28/06/2014 суббота
Güncelleme: 11:49 - 28/06/2014 суббота
Yeni Şafak
400 yıllık şer'iyye sicili tarihe ışık tutacak
400 yıllık şer'iyye sicili tarihe ışık tutacak

İlk etapta 3 bin adet basılan "Aksaray'ın Tek Şer'iyye Sicili" isimli kitap, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve baro başkanlıklarının yanı sıra Aksaray'daki tüm kamu kuruluşlarına gönderildi.

Aksaray Baro Başkanı Levent Bozkurt, yaptığı açıklamada, şehrin şer'iyye sicilinin uzmanlarca sürekli araştırıldığını ifade etti.

"Bütün meslektaşlarımızın okumasını tavsiye ediyoruz"

Şer'iyye sicili ile Aksaray'da 400 yıl öncesine ait adalet, ahlak ve gündelik yaşantıya ilişkin hususların gün yüzüne çıkarıldığına dikkati çeken Bozkurt, şunları kaydetti:

"Osmanlı mahkemelerinde 400 yıl önce kadılar tarafından verilmiş kararların, günümüzde verilmiş bazı kararlardan daha adil ve hakkaniyete uygun olduğunu tespit ettik. Bir hayvana yapılan işkencenin cezasız bırakılmadığı ve yaygın inanışın aksine kadına verilen değerin günümüzdekinden daha fazla olduğunu gördük. Sicilde nafaka, vesayet, miras hukukunu gördük. Hazırlanan kitapla geçmişle günümüz arasında bir köprü kurmayı ümit ediyoruz. Ümit ediyorum ki bu kitabı, yeni hukukçu kardeşlerimiz de okuyunca etkin bir adalet anlayışına sahip olacaklar. Bu kitabı hem avukatların hem de yargının içinde olan bütün meslektaşlarımızın okumasını tavsiye ediyoruz."

Tarihçi-yazar Mustafa Fırat Gül ise sicilin kitaplaştırılmasında büyük hassasiyet gösterdiklerini belirterek, "Kitabı, herkesin yararlanabileceği şekilde sadeleştirdik. Üst köşelerinde özetler bulunuyor. Kitabın Aksaray tarihine ışık tutacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

10 лет назад