|

"6. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali"

Bu yıl altıncı kez düzenlenecek "İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali" (İTEF), şehir ve yolculuk temasıyla 5 Mayıs'ta başlayacak. Festival koordinatörlüğünün açıklamasına göre, bu yıl da yerli ve yabancı yazarları bir araya getirecek festivalde, söyleşiler ve atölye çalışmaları yapılacak.

Aa
00:00 - 15/04/2014 Salı
Güncelleme: 09:37 - 15/04/2014 Salı
Yeni Şafak
"6. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali"
"6. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali"

Vehbi Koç Vakfı'nın ana sponsorluğundaki festival, bu yıl ilk kez Türkiye'nin kültürel çeşitliliğinin öne çıktığı zengin yemek kültürünü ele alacak. "İTEF-Mutfakta Edebiyat" etkinliğine yemek kültürü yazarları ve uzman şefler katılacak.

Festival, minik okurlar için düzenlediği "İTEF-Çocuk" etkinlikleri kapsamında, yaratıcı okuma, yaratıcı drama, eş zamanlı çizim atölyeleri ve söyleşilerin yanı sıra çocuk yazarları ağırlayacak. 8 ülkeden 8 çocuk yazar, "Yabancı Yazarlar Okullarda" programı çerçevesinde 20 devlet okulunda etkinlik gerçekleştirecek. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğindeki etkinlikte yer alan yazarlar arasında İsveçli Asa Lind, Acar Hafiye serisiyle küçük okurların kalplerine giren Alman yazar Jürgen Banscherus, Astrid Lindgren Ödülü'ne iki kez aday gösterilen Lübnanlı yazar Fatima Sharafeddine, Hollanda'nın prestijli çocuk edebiyatı ödülü Gümüş Kalem'in sahibi Maritgen Matter'in de bulunuyor.

Polonya Edebiyatı Mercek Altında

Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600'üncü yılı kutlamaları çerçevesinde Polonya'nın önde gelen yeni jenerasyon yazarları, Polish Book Institute işbirliğinde İTEF'in davetlisi olacak. Yazar ve sinemacı Andzrej Bart, Newsweek-Polonya'nın yayın yönetmeni Zygmunt Miloszewski, yeraltı edebiyatının güçlü ismi Wojciech Kuczok, çocuk edebiyatı yazarı ve eleştirmeni Joanna Olech ve çizer Adam Pekalski festival takipçileri için çağdaş Polonya edebiyatının kapılarını aralayacak.

Hayatımın Öyküsü

İTEF, "Hayatımın Öyküsü" etkinliğiyle öykü severlere eserleri yazarlarından dinleme imkanı tanıyor. Bu kapsamda, öyküleri çeşitli ödüllere layık görülen Yekta Kopan, romanlarındaki cinayet ve gerilim dozuna 04.00'te fantastik bir boyut kazandıran yazar Hikmet Hükümenoğlu, oyunculuk kariyerine Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak filmiyle adım atan, Üç Maymun ve Bir Zamanlar Anadolu'da filmlerinin senaristi ve Peri Gazozu'nun yazarı Ercan Kesal, dinleyenlere, kendilerini en çok etkilemiş yapıtlardan bölümler okuyacak ve bu yapıtlardan nasıl ilham aldıklarını anlatacak.

Festivalin konukları

Festival, Uluslararası Yazarlar Festivali (IFOA) işbirliğiyle ikinci romanı Far to Go ile Man Booker Ödülü'ne aday gösterilen Alison Pick ve Kanada'nın en prestijli edebiyat ödülü Governor General's Award'a aday olan Vincent Lam'i ağırlayacak. IFOA heyetine dahil olan Kanada'nın popüler radyo programcısı Eleanor Watchel, festival kapsamında Ece Temelkuran'ın da yer alacağı bir etkinliğin moderatörlüğünü üstlenecek.

Fabisad-Fantazya ve Bilimkurgu Sanatçıları Derneği ile ortaklaşa düzenlenen etkinlik serisinde distopyalar, korkular ve yerli fantazya tarihi üzerine konuşulacak.

Murat Belge ve Sevengül Sönmez, "Türkçe Edebiyatta Yol ve Yolculuk" söyleşisi için festivalin konuğu olacak. Ayrıca PEN Türkiye işbirliğinde "Türkiye'de Lazca, Ermenice ve Kürtçe Edebiyatları ve Bugünü", çok dilli yayıncılıkta güncel politikalar ve pratikler masaya yatırılacak.

İTEF, "Profesyonel Buluşmalar Fellowship" programıyla dünyanın dört bir yanından yayıncılara, festival organizatörlerine, gazetecilere, Türk yayıncılık sahnesi tanıtılacak. Program yurt dışından gelecek 20 edebiyat profesyonelini Türkiye'deki meslektaşlarıyla buluşmak üzere Yunus Emre Enstitüsü ve Timaş Yayınları'nın destekleriyle İstanbul'da ağırlayacak. Açık çağrı yöntemiyle belirlenen katılımcılara Türk edebiyat sahnesinin geniş bir panoraması sunulacak, edebiyat partileri düzenlenecek.

10 yıl önce