|

88 yıla 652 beste ve 256 ödül sığdırdı

"Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok/Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok" sözlerinin bestecisi Alaeddin Yavaşca, 88 yıllık ömrüne 652 beste ile 256 ödül sığdırdı.

Aa
00:00 - 23/06/2014 Pazartesi
Güncelleme: 09:51 - 23/06/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
88 yıla 652 beste ve 256 ödül sığdırdı
88 yıla 652 beste ve 256 ödül sığdırdı

Türkiye'nin yaşayan en büyük bestekarlarından Yavaşça, çocukluğundan itibaren sanatla iç içe oldu.

Sanatkar bir dede ve babanın yetiştirdiği Yavaşca, lise öğrenimi için geldiği İstanbul'da Saadettin Kaynak ve Zeki Arif gibi sanatçılardan eğitim alma imkanı buldu.

Haliç Üniversitesi Türk Musikisi Ana Bilim Dalı'nda birçok öğrenci yetiştiren Yavaşça, onlarca teze konu olmaya ve danışmanlık yapmaya devam ediyor.

Maçka'da, adının verildiği sokaktaki evinde sorularını yanıtlayan Yavaşca, sanatçı bir ailede doğduğunu söyledi.

Yavaşça, dedesinin şair olduğunu belirterek, "Atalarımızdan beri bizim ailemizde sanata ve edebiyata karşı çok alaka duyulmuştur. Biz de bu geleneğin son nesliyiz. Onların bize lütfettikleri bu özelliklerden dolayı onlara layık olmaya çalıştım. Tahmin ediyorum ki gerek musikide gerekse edebiyatta memleketime bu yaşa kadar pek çok hizmetim oldu. Bu bakımdan kendimi müsterih addediyorum" diye konuştu.

"Bu bir ilham meselesidir"

Aynı zamanda hekim de olan Yavaşca, eserlerinin 82'sini görev yaptığı hastanelerde besteledi. Yavaşca, hekimliği sırasında beste yapmasını ise şöyle değerlendirdi:

"Bu bir ilham meselesidir. İlhamın nerede ve ne şekilde olacağını evvelden kestirmenin imkanı yok. Bu, birçok olayın üst üste binmesiyle, en ummadığınız anda ortaya çıkabilir. Onun için saatini dakikasını bilmemiz mümkün olmuyor."

Yavaşca, eserleri arasında ayrım yapamayacağını, her eserin bir yaşanmışlığının olduğunu anlatarak, taşıdığı özellik bakımından eserlerin özgün birer örnek olduğunun söyledi.

Sadece müziğin sanat olmadığını dile getiren Yavaşça, "Tıp hem sanattır hem de güzel bir meslektir. Çünkü insanlığa hizmettir. Doktor olarak insanlığa hizmettir. Müzisyen olarak da ruh yapısı bakımından hizmettir" ifadelerini kullandı.

Kendi gibi insanların halka mal olduğunu aktaran Yavaşca, halkın sanatı sevdiğini belirtti.

Yavaşca, sanat camiasında yaşananların aksine kendisinin vefasızlık görmediğini vurgulayarak, verdiği hizmetin çok daha fazla ilgi gördüğünü belirtti. Yavaşca, bütün varlığıyla milletine bağlı olduğunu söyleyerek, "Halk bizi sever biz de onları severiz. Onlar için müzik yaparız. Onlar için mesleğimizi kullanırız. Biz halk için yaratılmışız" dedi.

Kulağı ve gırtlağı tıbben tescillendi

Alaeddin Yavaşca, kulak ve gırtlak yapısının Hacattepe Üniversitesi'nde tescillenmesiyle ilgili, "Profesör arkadaşlarım merak etmişler, benim ses ve sesi kullanma bakımından değerlerimi ölçümlemek istediler. Onun dışında da ilhamı muhafaza etmek ve değerlendirmek için tetkikler yapıldı. Bunların sonucunda da çok şükür ki güzel sonuçlar alınmıştır" değerlendirmesinde bulundu

Türk müziğine yüzlerce eser kazandıran bestekar Alaeddin Yavaşca'nın tanınmış eserleri arasında "Başka söz söylemem aşktan yana ben", "Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok", "Kimseyi böyle perişan etme Allah'ım yeter", "Ruhum su gelen yılda bile maziyi andı", "Şen gözlerinle yüzüme bir baktın", "Sarı mimozamsın sen benim", "Gülen gözlerinin manası derin", "Ayrılıktan başka var mıdır söze hacet" bulunuyor.

Yavaşca, yurt içinde ve yurt dışında birçok yerde sahne aldı.

10 yıl önce