|

ABD'den tarihi eserlerimizi tek tek alıyoruz

Anadolu topraklarından koparılarak yurda iade edilen tarihi eserlere bir yenisi daha eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD'de yaşayan Kyoko Schmidt, eşinin 1965'te Türkiye'den götürdüğü Bodrum'daki bir batığa ait iki amforayı iade etti.

Aa
00:00 - 17/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:51 - 17/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
ABD'den tarihi eserlerimizi tek tek alıyoruz
ABD'den tarihi eserlerimizi tek tek alıyoruz

Şubat ayı sonlarında da Amerikalı Rick O'Ryan, Bakanlık tarafından kaçak eserlerin iadesine ilişkin yürütülen çalışmalardan etkilenerek 1950'li yıllarda babası tarafından ABD'ye götürülen 8. yüzyıla ait iki amforayı Türkiye''ye geri verdi.

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Çelik, topraklarımızda yaşamış medeniyetlerin kültür mirasına sahip çıkmanın kültür politikalarının önceliklerinden olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak yurt dışına kaçırılan eserlerin izini sürme konusunda son dönemde kararlı adımlar attıklarını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Attığımız her adım, bu topraklara ait olan eserlerin geri gelmesinde son derece önemli gelişmeleri beraberinde getiriyor. Üzerinde büyük hassasiyetle durduğumuz bu önemli konuda her geçen gün yeni ve sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Şubat ayında ABD'de yaşayan bir vatandaş 1950'li yıllarda babası tarafından ülkemizden götürülen 8. yüzyıla ait iki amforayı Türkiye'ye iade etmişti.

Eserlerimizin ait olduğu topraklara dönmesi noktasında yürüttüğümüz kararlı çalışmalardan etkilenen bir ABD'li vatandaş daha 2 amforayı iade etme konusunda bizimle temasta bulundu. Kyoko Schmidt, eşinin 1965 yılında Türkiye'den götürdüğü Bodrum'daki bir batığa ait iki amforayı iade etti. Sayın Shmidt'in göstermiş olduğu hassasiyet bizi son derece memnun etti. Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserler yine bu toprakların bir parçası olarak artık daha emin ellerde varlığını sürdürecektir."

Yarım asır sonra anavatanlarındalar

Gerçekleşen son iade öyküsünde ise Kyoko Schmidt, Washington Büyükelçiliği'ne gelerek eşinin 1965 yılında Türkiye'den edindiği, Bodrum'da bir batıktan çıkarıldığı söylenen, iki amforayı Türkiye'ye geri vermek istediğini belirtti ve eserleri ABD Büyükelçiliğine teslim etti.

Kyoko Schmidt, hem tarihi hem de doğal güzellikleri açısından ilgi duyduğu Türkiye ile ilgili turistik ve kültürel gelişmeleri yakından takip ettiğini ve daha önce benzer adımı atan O'Ryan ile ilgili haberleri okuduktan sonra elindeki amforalarla ilgili harekete geçtiğini dile getirdi.

Eserleri teslim alan büyükelçilik, gerekli incelemelerin yapılması ve işlemlerin başlatılması için durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bildirdi.

Bakanlık uzmanlarınca incelenen amforaların orijinal eserler olduğu belirlendi. Uzmanlara göre eserlerden bir tanesi M.Ö. 5-4. yüzyıllara tarihlenen Mende amforalarına benziyor. Amforalar, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğüne teslim edildi.

10 yıl önce