|

Adaya bahar geldi

Doğaya olan sevgisini her fırsatta resimlerine yansıtan Ayla Akyol''un ''Adalar''da Bahar Bir Başka Güzel'' sergisi Büyükada''da sanatseverlerle buluşuyor. Akyol, bu yaz günlerinde Adalar''a baharı yeniden getiriyor.

Büşra Sönmezışık
00:00 - 17/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:32 - 17/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Adaya bahar geldi
Adaya bahar geldi

Ressam Ayla Akyol, ''Adalar''da Bahar Bir Başka Güzel'' adını verdiği ve peş peşe aynı adla eserlerini sanatseverlere buluşturduğu sergilerinin birincisini Büyükada Anadolu Kulübü''nde geçtiğimiz hafta görücüye çıkardı. İkincisi ise Adalar Kültür Derneği''nde 19-26 Temmuz arasında sanatseverle buluşuyor. Doğaya olan sevgisiyle bilenen Ayla Akyol, bu sergisinde ise adalardaki baharı anlatıyor. Tuvallere ilkbahar çiçeklerini tüm enerjisiyle yansıtan ressam, soğuk ve sıcak renkleri aynı çerçeve içerisinde dengeli bir biçimde kullanıyor. Akyol, ilkbahar çiçeklerini kullanarak her zaman genç kalabilme mesajı veriyor. Sergiyi iki yılda hazırlayan Akyol, ''Adalar''da bahar bir başka güzel'' sergisinin temasını ise şair Orhan Veli''nin aynı isimli yazdığı şiirden ilham almış.

ELLİ YILDIR ADALAR''DA

Ada temalı sergi açmasının sebebi ise Akyol''un yıllarının adalarda geçmiş olması. Yaklaşık elli yıldır yaz aylarını Sedef adasında geçiren ressam için adının ilk sakinlerinden de demek mümkün. ''Adalarda bahar çok güzel oluyor. Hiçbir yerde bu kadar güzel olmaz. Mimoza ve manolya kokuları muazzam olur'' diyerek adaları çok sevdiğini her fırsatta diye getiriyor. Şehir merkezinden uzak, gidip gelmenin zor olduğu böyle bir bölgede sergi yapmasının sebebi ise tatil nedeniyle İstanbul''daki atölye ve sergi salonlarının kapalı olması. Bu durum ressamı ''ada sergisi'' yapmayı biraz da zorunlu kılmış diyebiliriz.

RESME OLAN İLGİ GİTTİKÇE AZALDI

Resme olan ilginin zaman içinde nasıl değiştiğine de dikkat çeken Ayla Akyol. ''11 sene önce Teşvikiye''de galerimi kurduğum zaman, her sergide 20 veya 25 tane tablo satılıyordu. Fakat bu üç dört sene bu şekilde devam etti. Daha sonra bu gittikçe azaldı. Sanat dünyasında para akışı yok oldu '' diyor. Bunun ekonomik sebeplere bağlıyor ve bu duruma sanatçılar ve galeri sahiplerinin dayanmakta zorlandığını belirtiyor.

İTALYAN SANATÇILARDAN NEYİMİZ EKSİK

Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da sergi açan Ayla Akyol, yurt dışında da çok güzel tepkiler aldığını söylüyor. Özellikle yurt dışına gittiği zaman oradaki müzeleri ve sergileri gezdiğini dile getiren başarılı ressam, Türk ressamlarını öve öve bitiremiyor. ''Bizim sanatçılarımız hiçbirinden eksik değil. İtalyan sanatçılarından bile değil. Kendimizi takdir etmemiz gerekiyor'' diyen Ayla Akyol, Türk resim sanatı olarak ileride olduğumuzu en büyük eksiğimizin ise Türk ressamların yurt dışında çok sergi açmaması olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle yurt dışındaki fuarlara daha sık katılım olması gerektiğini belirterek ''Emin olun biz hepsinden daha iyiyiz. Hiç onlardan aşağı kalır bir tarafımız yok'' diyor. Sergi 19-26 Temmuz 2014 tarihleri arasında Adalar Kültür Derneği Galerisi''nde görülebilir.

Annem ressam olmamı istemedi

20 yıldır resim, 11 yıldan bu yana da galeri işletmeciliği yapıyor Ayla Akyol. Yurt içinde ve yurt dışında bu süre zarfında çok sayıda açtığı kişisel sergileri bulunuyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Liseyi bitirdikten sonra üniversitede akademiye gitmek istiyor fakat annesi ''erkek model'' çizdiriliyor diye müsaade etmiyor. Evlendikten sonra eşinin desteğiyle Süheyl Ünver''in tezhip ve minyatür kurslarına katılmasıyla sanat hayatı başlıyor. Akyol sanata bakışını, ''Benim amacım sanata ve sanatçıya hizmet etmekti. Hiç para kazanmayı düşünerek yapmadım bu işi'' diyerek özetliyor. Aynı zamanda da öğrenci yetiştiren ressamın amacı ise tablolarına dünyayı gezdirmek.


10 yıl önce
default-profile-img