|

Ahmet Arif ve Leyla Erbil'in büyük aşk'ı

Türk edebiyatında en çok baskısı yapılan ve bir kült halinde dizeleri dilden dile dolaşan Ahmed Arif'in 'Hasretinden Prangalar Eskittim' kitabındaki şiirlerin önemli bir bölümünün geçtiğimiz ay kaybettiğimiz ünlü yazar Leyla Erbil'e yazıldığı ortaya çıktı.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 15/08/2013 Perşembe
Güncelleme: 18:13 - 15/08/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Ahmet Arif ve Leyla Erbil'in büyük aşk'ı
Ahmet Arif ve Leyla Erbil'in büyük aşk'ı

Ünlü şair Ahmed Arif'in 'Hasretinden Prangalar Eskittim' kitabındaki şiirlerin önemli bir bölümünün geçtiğimiz ay kaybettiğimiz ünlü yazar Leyla Erbil'e yazıldığı ortaya çıktı.


Ahmed Arif deyince ilk aklımıza gelen şiirlerinden biri olan,

"Dışarda gürül-gürül akan bir dünya...
Bir ben uyumadım, Kaç leylim bahar,
Hasretinden prangalar eskittim. ....
Yokluğun, cehennemin öbür adıdır,
Üşüyorum, kapama gözlerini...'

dizeleriyle akıllara kazınan 'Hasretinden Prangalar Eskittim" şiirinin esin kaynağının, geçtiğimiz ay hayatını kaybeden yazar Leyla Erbil olduğu öğrenildi. Hatta şairin tek kitabında yer alan şiirlerin çoğu Erbil için kaleme alındığı otaya çıktı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, edebiyat tarihinde çok az kişinin bildiği bu konu bir kitapla ortaya çıkıyor.

"Leylâ, Canım,
Kayb, berbat ve sessizim...
Sessiz ve dolu: Allahtan ki sen varsın. Yoksa halim korkunçtu..."

1954-1957 ve en son 1977'de olmak üzere 60'ın üzerinde mektup göndermiş Ahmed Arif. Pek çok şiirin ilk dizelerinin ve büyük bir aşkın kaleme alındığı o mektuplar bu ayın sonunda Ruken Kızıler editörlüğünde Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından kitap olarak yayımlanacak.

Kitapta, Ahmed Arif'in Leyla Erbil'e 1954-1957 yılları arasında ve en son 1977'de olmak üzere gönderdiği 60'dan fazla mektup yer alıyor. Şair, hem şiirlerde hem de mektuplarda Leyla Erbil'e "Leylim" diye hitap ediyor.

Leyla Erbil'in son romanı 'Tuhaf Bir Erkek'i bitirdikten sonra mektupları yayımlamaya karar verdiği, Ahmed Arif'in oğlu Filinta Önal'ın da izninin alındığı belirtiliyor. Büyük bir aşkın kaleme alındığı mektuplar bu ay sonunda okurlarla buluşacak.

11 yıl önce