|

Ahmet Yesevi anısına uluslararası sempozyum

Türk Mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi anısına Bağcılar Belediyesi tarafından uluslararası sempozyum düzenlenecek.

Oktay Mehmet
00:00 - 18/02/2010 Perşembe
Güncelleme: 23:33 - 17/02/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Ahmet Yesevi anısına uluslararası sempozyum
Ahmet Yesevi anısına uluslararası sempozyum

Türk ve İslam dünyasının en önemli manevi isimlerinden Hoca Ahmet Yesevi anısına, Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu düzenlenecek. Bağcılar Belediyesi tarafından 20-21 Şubat tarihleri arasında Holiday İnn Otel'de gerçekleştirilecek sempozyumun tanıtım toplantısında konuşan sempozyumun Bilim Kurulu Üyeleri'nden Prof. Dr. Kemal Eraslan, Hoca Ahmet Yesevi'nin manevi mimarlardan biri olduğunu söyledi.

TÜRK DÜNYASI KATILACAK

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de katılacağı sempozyum açılış oturumuna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Devlet Bakanı Faruk Çelik, İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata katılacak.

Sempozyumda Yesevi'nin Orta Asya'dan Anadolu ve Balkanlar'a kadar uzanan geniş coğrafyadaki etkisi ile İslam medeniyetine katkısı üzerine sunumlar yapılacak. Yesevi'nin Orta Asya'dan Anadolu ve Balkanlar'a kadar uzanan coğrafyadaki etkisi ile İslam medeniyetine katkısı üzerine sunumların gerçekleştirileceği sempozyuma, 8 ülkeden çok sayıda uzman katılacak.

İNSANLIĞIN ONA İHTİYACI VAR

Prof. Dr. Kemal Eraslan, insanların hayatlarında maddi mimarlara ihtiyaçları olduğu kadar manevi mimarlara da ihtiyaçları olduğunu söyledi. Yesevi'nin manevi mimarlardan olduğunu ifade eden Erarslan, ' Sempozyumda Yesevi'nin Hayatı, Fikirleri ve Divan-ı Hikmet, Yesevi'nin Takipçileri, Orta Asya'dan Balkanlar'a Ahmet Yesevi'nin Tesirleri, Dünden Bugüne Eserlerde Yesevilik, Yesevilik Araştırmaları konu başlıkları altında beş oturum düzenlenecek' dedi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar'da Kazakistan göçmenlerinin ikamet ettiğini belirterek, “Yesevi Sempozyumu Bağcılar Belediyesi tarafından 5 yıldır sürdürülen uluslararası bir çalışmanın vardığı yeni bir aşamadır. Bağcılar'da ikamet eden Kazak kökenli vatandaşlarımız bizi, Türkiye ve Kazakistan arasında var olan kardeşlik bağlarını güçlendirecek bir dizi faaliyete yöneltmişti” dedi.



14 yıl önce