|

Altın Lale için geri sayım başladı

31. İstanbul Film Festivali sinemaseverlere 20'nin üzerinde bölümde 200'ün üzerinde filmden oluşan bir program sunuyor. Festivalin biletleri yarın satışa çıkıyor

00:00 - 16/03/2012 Cuma
Güncelleme: 22:16 - 15/03/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Altın Lale için geri sayım başladı
Altın Lale için geri sayım başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından AKBANK sponsorluğunda düzenlenen 31. İstanbul Film Festivali için geri sayım başladı. 31 Mart-15 Nisan tarihlerinde yapılacak olan festival, sinemaseverlere 20'nin üzerinde bölümde 200'ün üzerinde filmden oluşan programının yanı sıra ünlü konuklar, usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, ustalık sınıfları ve konserlerle dolu dolu iki hafta vaat ediyor.

Her zaman olduğu gibi sinemaseverlere oldukça zengin bir içerik sunacak festival programında bu yıl 2011 ve 2012'nin yeni yapımlarından sinemanın unutulmaz klasiklerine ve usta yönetmenlerinin başyapıtlarına seçmeler, Ocak ayında Sundance ve Şubat'ta Berlin'de dünya prömiyerlerini yapan filmlerden, Uluslararası Altın Lale, Ulusal Altın Lale ve FACE İnsan Hakları yarışmalarına, belgesellerden çocuk filmlerine uzanan geniş bir yelpazede filmler izleyicilerle buluşacak. Festivalde, İKSV'nin 40. yılı için hazırlanan “Sinema ve Müzik” başlıklı bölümün yanı sıra “Devrimin Filmini Çekmek”, “Yunanistan'da Neler Oluyor?”, “Bir Çin Sinema Geleneği: WuXia”, “Aile İçinde” gibi yeni bölümler ve Mark Cousins'in The Story of Film: An Odyssey / Filmin Hikayesi: Uzun ve Maceralı Bir Yolculuk adlı 15 saatlik filminin özel gösterimi dikkat çekiyor.

Festivalin 30 Mart'ta Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı'nda yapılacak Açılış Töreni'nde sinemanın beş önemli ismine Sinema Onur Ödülü takdim edilecek. Sinema Onur Ödülleri bu yıl Ali Özgentürk, Ayşen Gruda, Halit Akçatepe, Sevin Okyay ve Terence Davies'e verilecek. Festivalin açılış filmi de İngiliz yönetmen Davies'in son filmi The Deep Blue Sea / Aşkın Karanlık Yüzü olacak. Altın Laleler ve İstanbul Film Festivali'nin diğer ödülleri ise sahiplerini 14 Nisan Cumartesi gecesi Lütfi Kırdar'da gerçekleştirilecek kapanış töreninde bulacak.

40 YERLİ FİLM

31. İstanbul Film Festivali'nin jüri başkanlığını Nuri Bilge Ceylan'ın üstlendiği “Uluslararası Yarışma” bölümünde Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da edebiyat uyarlaması olan 11 film yarışacak. Festivalde Türkiye'den 2011-2012 sezonunda yapımı tamamlanan filmlerinin bir araya geldiği Türkiye Sineması bölümünde Ulusal Yarışma'nın yanı sıra Yarışma Dışı, Belgeseller ve Yeni Türkiye Sineması başlıkları altında 40'a yakın film gösterilecek. Festivalde bu yıl, 12 film, Ulusal Altın Lale ödülü için yarışacak. 31. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını Murathan Mungan üstlenecek. 3 tanesinin Türkiye, 4 tanesinin dünya prömiyerini yapacağı yarışma filmleri şöyle: Tepenin Ardı / Emin Alper, Ben Uçtum, Sen Kaldın / Mizgin Müjde Arslan, İz-Rêç / M. Tayfur Aydın, Lal Gece / Reis Çelik, Can / Raşit Çelikezer, Yeraltı / Zeki Demirkubuz, Babamın Sesi / Orhan, Eskiköy & Zeynel Doğan, Ana Dilim Nerede? / Veli Kahraman, Yurt / Muzaffer Özdemir, Ferahfeza / Elif Refiğ, Şimdiki Zaman / Belmin Söylemez, Nar / Ümit Ünal


Bi tam bi öğrenci

31. İstanbul Film Festivali'nin biletleri 17 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor. Sinemaseverler biletleri yarın saat 10.00'dan itibaren, Biletix satış noktaları ve çağrı merkezleri ile Atlas, Beyoğlu, Nişantaşı Citylife (City's) ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden alabilecek. 31. İstanbul Film Festivali'nde bilet fiyatları tam 15 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler için ise 9 TL olacak. Hafta içi gündüz seanslarındaki indirimli bilet uygulaması bu yıl da devam ediyor.

Festival boyunca, hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30 ve 16.00) yalnızca 5 TL olacak. İstanbul Film Festivali'nin geçtiğimiz yıl öğrencilere özel başlattığı PasoFilm! bu yıl da avantajlar sağlamaya devam edecek. Üniversite ve lise öğrencileri, PasoFilm! ile festival biletlerini genel satışı başlamadan bugün Beyoğlu Sineması'ndan öncelikli alabilecek, festival kitapçığına ücretsiz sahip olabilecek ve hafta içi gündüz seanslarından birine davetiyeyle girme hakkı kazanacaklar. PasoFilm! kartı İKSV'den ve “Festivalden Önce Okullardayız” gösterimlerinin yapılacağı bütün okullardan 20 TL karşılığında temin edilebilir.

İKSV, 2007 yılında başlattığı “BitamBiöğrenci” projesinin kapsamını 2012 yılından itibaren genişleterek, işbirliği içinde bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle, sanata duyarlı herkesi, kültürel etkinliklere katılma şansı bulamayan öğrencileri sanatla buluşturmaya devam ediyor. Sinemaseverler, Biletix satış sistemi üzerinden ya da İKSV merkezinden, “BitamBiöğrenci” projesine destek vererek, 15 veya 50 TL'lik bir katkıyla festivaldeki film gösterimlerine 3 ila 10 öğrencinin katılmasını sağlayabilecekler.

12 yıl önce