|

Amerikalı kaşif ve yazar Matthiessen öldü

Türkçeye "Kar Leoparı" adıyla çevrilen "Snow Leopard" kitabının Amerikalı yazarı Peter Matthiessen, 86 yaşında hayata veda etti.

Aa
00:00 - 7/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:54 - 7/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Amerikalı kaşif ve yazar Matthiessen öldü
Amerikalı kaşif ve yazar Matthiessen öldü

Yayımcısı tarafından yapılan açıklamada yaklaşık bir yıl önce kan kanseri teşhisi konulan Matthiessen'in New York'ta tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

1927'de New York'ta dünyaya gelen Matthiessen, 1950'de Yale Üniversitesinden mezun olduktan sonra gittiği Fransa'da arkadaşı George Plimpton ile "The Paris Review" adlı ünlü edebiyat dergisini kurdu. Aynı dönemde Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) için çalışan Matthiessen, yıllar sonra bir dergiye verdiği röportajda, dergiyi CIA adına yaptığı eylemleri saklamak için kullandığını itiraf emişti.

Doğaya ve hayvanlara tutkusu ile de tanınan Matthiessen, 1958'de dünyanın ıssız bölgelerine seyahat etmeye başladı. Antarktika, Himalayalar, Avustralya ve Güney Amerika ormanlarına yaptığı keşif gezilerinde gördüklerini "The Cloud Forest", "Under the Mountain Wall", "Blue Meridian", "The Tree Where Man Was Born", "African Silences" ve "Baikal: Sacred Sea of Siberia" adlı eserlerinde akıcı bir dille anlattı.

Matthiessen, 1980'de Ulusal Kitap Ödülü kazanmasını sağlayan "Kar Leoparı" adlı kitabında yakalanması zor kar leoparının peşinde Himalayalar'da geçirdiği iki ayı betimledi.

Ünlü yazarın "At Play in the Fields of the Lord" adlı eseri, 1991'de beyazperdeye uyarlandı. Brezilya'da çalışan misyonerlerin öyküsünü anlatan filmde John Lithgow ve Darryl Hannah başrolü paylaştı.

Eserleri ile üç kez Ulusal Kitap Ödülü'ne layık görülen Matthiessen'in "In Paradise" adlı son romanının, nisanda yayımlanması bekleniyor.

10 yıl önce