|

Amerikalılar gazel ve ilahiyle mest oldu

Türk Müziği sanatçısı Ahmet Erdoğdular, New York'ta çıkardığı Klasik Türk Müziği, Tasavvuf Müziği albümleri ve verdiği konserler ile mistik ve etnik müzik meraklısı Amerikalıların gönüllerinde taht kurdu.

Şamil Kucur
00:00 - 3/02/2010 Çarşamba
Güncelleme: 22:11 - 2/02/2010 Salı
Yeni Şafak
Amerikalılar gazel ve ilahiyle mest oldu
Amerikalılar gazel ve ilahiyle mest oldu

Türk Klasik Müziği ve Türk Tasavvuf Müziği tarzında birçok ülkede konserler veren ve çok sayıda albüm çalışmalarına imza atan solist Ahmet Erdoğdular, New York'ta çıkardığı Songs of the Sultans (Masterpieces of Turkish Classical Music) ve Niyaz (Sufi Songs of Love) albümleriyle Amerika'da etnik ve mistik müzikseverlerin büyük beğenisini kazandı. Klasik-geleneksel formdaki iki albümde de sazlarında söz sahibi olan sanatçılar Erdoğdular'a eşlik ettiler.

AMERİKALILAR HAYRAN OLDU

Klasik Türk Müziği'nin nadide eserlerlerinden 'Kar' ve 'Beste'lerden oluşan Songs of the Sultans albümünde, Ahmet Erdoğdular'a babası Neyzen Ömer Erdoğdular, Kanuni Göksel Baktagir, Udi Yurdal Tokcan ve Klasik Kemençede Derya Türkan sazları ile eşlik ettiler. Niyaz (Sufi Songs of Love) naat, tevşih, nefes, kaside, mevlevi ayini gibi Türk dini müziğinin örneklerinden oluşan bir albüm. Bu albümde de sanatçının babası Neyzen Ömer Erdoğdular, Özer Özel, Aslıhan Eruzun Özel ve Ali Osman Erdoğdular sazları ile eşlik ettiler.

ÜSTADLARINDAN DERSLER ALDI

İlk müzik çalışmalarına çok küçük yaşlarda babası Neyzen Ömer Erdoğdular ile başlayan Ahmet Erdoğdular, ilk konserini 13 yaşında verdi. Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda bitiren sanatçı aynı okulda yüksek lisans programını Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça'nın gözetimi altında tamamladı. Türk Klasik Müziği'nde gazel okuma tekniği üzerine araştırmalar yapan sanatçı, Niyazi Sayın, Necdet Yaşar ve Kani Karaca ile makam ve improvizasyon tekniklerini çalıştı. Münir Nurettin Selçuk, Bekir Sıtkı Sezgin ve Meral Uğurlu gibi ustaların okuma tekniklerini inceledi ve klasik okuma üslûbunu öğrendi. Taş plaklarda Hafız Sami, Hafız Kemal, Hafız Osman, Münir Nurettin Selçuk, Sadettin Kaynak, Üsküdarlı Ali Efendi, Hafiz Mecid'in ses kullanma ve şarkı, gazel, kaside ve mevlid okuma tekniklerini araştırdı.

MUSIKİMİZE, ÜLKEMİZDE YETERİNCE SAHİP ÇIKILMIYOR

Erdoğdular, klasik repertuarın haricinde tasavvuf müziğinin kaside, durak, naat, mevlüt gibi formlarını da inceleyerek konserlerde icra etti. New York'ta Colombia Üniversitesi'nde bir yıldır araştırmalar yapan Erdoğdular, klasik müzik ve tasavvuf müziği alanındaki araştırmacı ve solist kimliği yanında tambur, ud ve ritim saz da icra ediyor. Amerika'da büyük ilgi gören albümlerini Türkiye'de müzikseverler ile buluşturmak isteyen Ahmet Erdoğdular, 'Türk Müziği'ne dünya sahip çıkıyor ama ne yazık ki, kendi ülkemizde uzun yıllar ihmal edildi. Bu güzelliğin yeterince farkında değiliz. Ancak son yıllarda, ülkemizde de özellikle gençlerin geleneksel müziğimize olan ilgisi bizi mutlu ediyor' diyor.


Dünyada tercih edilen müzik

Amerika Birleşik Devletleri, Asya, Avrupa ve pekçok Ortadoğu ülkesindeki çeşitli konser ve festival etkinliklerine Necdet Yaşar, Kani Karaca, Kutsi Ergüner ile birlikte katıldı. Boğaziçi Üniversitesi, Amerika'da Boston Konservatuarı, San Francisco Sufi Music Retreat, Girit'te Ross Daly'nin Labyrinth Musical Workshop'ta ders ve seminer verdi. Dünyanın birçok ülkesinde, tek kelime bile Türkçe bilmeyen topluluklara defalarca Türk Müziği üzerine dersler, seminerler verdiğini anlatan Erdoğdular, 'Dünyada etnik ve inanç temelli olan ve Batı'da mistik müzik olarak adlandırılan bizim ise dini ya da tasavvufi müzik dediğimiz müzik tarzına ciddi bir ilgi var. Verdiğimiz Türk Müziği konserleri ve seminerleri büyük ilgi görüyor. Dünya ve özellikle Batı insanı çabuk tüketilen popüler müziğin bir doyum vermediğini keşfetti diye düşünüyorum" dedi.



14 yıl önce