|

Ankara sahnelerinde ne var?

Günümüz çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş oyunları hatırlatmayı hedefleyen "Çocuk Dünyası" müzikali, 6 Nisan'da prömiyer yapacak. Johann Strauss'un "Yarasa" opereti, 9 Nisan'da sezonun son temsiliyle izleyiciyi selamlayacak.

Aa
00:00 - 3/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:28 - 3/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Ankara sahnelerinde ne var?
Ankara sahnelerinde ne var?

Devlet Tiyatroları 22, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eser ve bir konserle sanat severlerin karşısına çıkacak.

Başkentte bu hafta gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

Tiyatro
75. Yıl Sahnesi:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Olcay Kavuzlu'nun performansıyla Metin Belgin'in yönetiminde bugün ve 5 Nisan'da seyirciyle buluşacak. 9 Nisan'da "W. Shakespeare'den Soneler" izlenebilecek.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı" bugün, yarın, 5 ve 6 Nisan'da seyredilebilecek. Eser, Çarlık Rusyası'nın çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor. Törelere rağmen hayalleri olan gençlerin göç üzerinden anlatıldığı "Sarı Naciye", 8 ve 9 Nisan'da temsil verecek. 7 yaş üstü tiyatro tutkunları için "Keloğlan Keleşoğlan", yarın ve 9 Nisan'da sahne alacak.

Altındağ Tiyatrosu:

6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu" bugün ve 8 Nisan'da minik tiyatro severlerle buluşacak. Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", bugün, yarın ve 5 Nisan'da görülebilecek. İstiklal Marşı'nı, Mehmet Akif'in, gözünden anlatarak bağımsızlığın kıymetini bir kez daha hatırlatan "Korkma", 8 ve 9 Nisan'da seyircinin beğenisine sunulacak. Cahit Çağıran'ın yönettiği eserin dekor ve kostüm tasarımının Candan Günay, ışık tasarımının Çetin Atay'a ait oüstlenirken, müzikleri Nedim Yıldız, koreografisi ise İhsan Bengier imzası taşıyor.

Büyük Tiyatro:

Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu", yarın ve 6 Nisan'da sahnelenecek. Halil Akarsu'nun sahneye taşıdığı oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor. Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", 8 Nisan'da temsile çıkacak.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

"Kösem Sultan", 8 ve 9 Nisan'da seyirciyi selamlayacak. Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan oyun, Turan Oflazoğlu'nun kaleminden Özlem Ersönmez, Elvin Beşikçioğlu, Mithat Erdemli, Yavuz Sepetçi ve Haydar Gültepe'nin yanı sıra 100'ü aşkın oyuncuyla sahneye taşınıyor.

Küçük Tiyatro:

Necip Fazıl Kısakürek'in kaleminden "Para" bugün, yarın, 5 ve 6 Nisan'da seyredilebilecek. Özer Tunca'nın yönettiği oyunda parayı her şeyin üstünde tutan duygusuz bir bankerle onun kadar menfaatçi çevresinin cinayete kadar giden, karanlık maceraları konu ediliyor. Oyunda, Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Ertem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır rol alıyor. Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi" yarın ve 9 Nisan'da sahnelenecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarınca "Kanlı Nigar" müzikali, 8 ve 9 Nisan'da başkentli sanat severlerin karşısına çıkacak.

Oda Tiyatrosu:

"Kuğunun Şarkısı 'Bir Evlenme Teklifi', bugün, yarın ve 5 Nisan'da izlenebilecek. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle Aclan Büyüktürkoğlu'nun sahneye taşıdığı eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor. Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", 8 Nisan'da sergilenecek. Meral Üner'in rol aldığı oyunda toplumsal değişimlerin etkisi konu ediliyor.

Stüdyo Sahne:

Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasından örnekler sunulan "Bizim Yunus", yarın ve 6 Nisan'da temsil verecek. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor. Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye" ise 8 Nisan'da izleyiciyi selamlayacak. Savaş Dinçel'in yazdığı, Murat Çidamlı'nın yönettiği oyunda Erdinç Doğan'ın rol aldığı alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan Cesaret Ana'nın, aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği "Cesaret Ana ve Çocukları", bugün ve 5 Nisan'da seyredilebilecek. Çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan" yarın ve 8 Nisan'da, Geroge Orwell'in dünyaca bilinen kitabından uyarlanan "Hayvan Çiftliği" oyunu ise 9 Nisan'da perde açacak.

Şinasi Sahnesi:

"Ramiz ile Jülide" bugün, yarın, 5 ve 6 Nisan'da sahne alacak. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıyor. 7 yaş üstü seyirciler için önerilen "Üç Şehzade", bugün sergilenecek.

Opera- Bale
Opera Sahnesi:

Beyaz bale olarak anılan romantik türün örneklerinden "Coppellia" bugün izlenebilecek. Müzikleri Leo Delibes'in üstlendiği eser, Gyula Harangozo'nun yönetimiyle sahneye konuyor. Dekor tasarımı Talat Ayhan, kostümler Gazel Erten ve ışık tasarımının Fuat Gök imzası taşıdığı eserde Polonya'nın Galiçya sınırında düzenlenen bir dans yarışmasında güzelliğiyle dikkatleri çeken bir kadının aslında oyuncak olduğunun anlaşılmasıyla devam eden olayları konu ediyor. Dünyaca ünlü besteci Verdi'nin, Hun imparatoru Attila'nın Roma'yı fethetmesi ve aşık olduğu kadın tarafından öldürülmesini anlatan "Attila" operası, yarın seyredilebilecek. Modern dans gösterisi "Sanatın İfadesi", 7 Nisan'da sahneye çıkacak. Sanat, sanatçı, basın ve eleştiri kavramlarını irdeleyen gösteride koreografiyi Stephan Delattre üstlenirken, müzikleri John Adams ve Christihan Grifa imzası taşıyor. Dekor tasarımını Talat Ayhan, kostüm tasarımını Gazal Erten, ışık tasarımını ise Fuat Gök gerçekleştiriyor. "Yarasa" opereti, sezonun son temsilini 9 Nisan'da gerçekleştirecek. Johann Strauss'un 3 perdelik eseri komik ögeler içeren librettosunun yanı sıra müzikleriyle de dikkat çekiyor.

Operet Sahnesi:

Seslerle Anadolu" müzikli gösterisi, 6 Nisan'da görülebilecek. Araştırma ve metinlerin Şadi Erdoğan'a, beste ve türkü düzenlemesinin Ali Aykaç'a ait olduğu eserde sahne düzeni Murat Akar, sahne ve dekor tasarımı ise Sevtaç demirer Ulaş imzası taşıyor. "Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi, 8 Nisan'da seyirciyle buluşacak. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

Leyla Gencer Sahnesi:

"Çocuk Dünyası", 6 Nisan'da prömiyer yapacak. Çetin Işıközlü'nün bestesi, Taner Demir'in orkestra şefliğinde, Işık Noyan'ın metinleriyle ve Adnan Erbaş'ın rejisiyle perde açacak çocuk müzikali, teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan günümüzün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı hedefliyor. Bu kapsamda müzikalde 'Pabucu Yarım', 'Oyun İçin Buluşma', 'Yağ Satarım, Bal Satarım', 'Elim Sende', 'Kaydırak', 'Sek Sek', 'Aç Kapıyı Bezirgan Başı', 'Saklambaç', 'Körebe', 'Uzun Eşek', 'Yakar Top' gibi çocuk oyunları, onlar için bestelenmiş müzikler eşliğinde tanıtılıyor.

Cermodern:

"Korno Oda Müziği Konseri", 8 Nisan'da gerçekleştirilecek. Cem Akçora ve Tunca Doğu'nun korna solistli olarak sahne alacağı programda, Mozart'ın "Kornolu Kentet K.407 Mibemol majör" ve Beethoven'in "Sextet Op. 81b Mibemol majör" eserleri seslendirilecek.

CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), yarın Rengim Gökmen'in yönetiminde bir konser verecek.

CSO Konser Salonu'ndaki programda, Carl Maria von Weber'in "Uberon Uvertürü", George Bizet'in "Arlesienn II. Süti", Nikolay Rimski'nin -Korsakov'un "İspanyol Kapriçyosu" ve Beethoven'in "5. Senfoni" eserleri icra edilecek.

BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), bugün "Prof. Dr. İhsan Doğramacı Anısına" bir konser verecek. Bilkent Konser Salonu'ndaki programda orkestrayı Neeme Jarvi yönetecek. Gülsin Onay'ın "piyano" solisti olarak sahne alacağı konserde Chopin'in "Piyano Konçertosu No.2, Fa minör, Op.21" ve Çaykovski'nin "Kuğu Gölü Süiti, Op.20a" eserleri seslendirilecek.

SesVerSus" Vokal Topluluğu ise 6 Nisan'da Farabi Sahnesi'nde çıkacak. Farklı meslek gruplarından oluşan topluluk, çok sesli akapella icra ederek, koral eserlerden çağdaş yapıtlara, türkülerden caza, çeşitli dillerden ve coğrafyalardan farklı renkleri de bünyesinde barındırıyor.

Cermodern

Cuban Jazz Quartet, yarın "Anatolian side of Cuba" konseriyle caz severlerle buluşacak. Küba ritimlerini Anadolu ezgileri ile birleştiren grupta Emir Ersoy, Robby Ameen, Alain Perez, Altuğ Öncü ve Barış Yazıcı yer alıyor.

Serkan Demir'in ağırlıklı olarak heykel formunda işlerinin bulunduğu "tezahür/emergence" isimli sergisi, hafta boyunca HUB Sanat Mekan'da ziyaret edilebilecek.

Gülin ve Emre Dökmeci'nin sanat koleksiyonu "Aklımda Bir Delilik Var" hafta boyunca görülebilecek. Sergi, ulusötesi boyutu olan koleksiyonların ilk örnekleri arasında yer alıyor.

10 yıl önce