|

Asırlık arşiv paylaşımda

Gazeteci, yazar, siyasetçi ve fikir adamı Ziyad Ebüzziya''nın 1894 ile 1993 arasındaki bir yüzyılı kapsayan zengin koleksiyonu İSAM Kütüphanesi tarafından araştırmacılara açıldı. Evraklardan oluşan koleksiyonda Ebüzziya''nın aile mektupları da var.

Halil Solak
00:00 - 1/07/2014 Salı
Güncelleme: 22:32 - 30/06/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Asırlık arşiv paylaşımda
Asırlık arşiv paylaşımda

Son zamanlarda dünyanın önemli kütüphaneleri ellerinde bulundurdukları koleksiyonları internet üzerinden paylaşıyor. Türkiye''de de kütüphanecilik alanında modern bir sistem kuran ve okuyucularına hizmet veren İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Kütüphanesi bu işte başı çekiyor. Daha önce Hüseyin Hilmi Paşa, Yusuf İzzeddin Efendi, Muhammed Tancî gibi önemli evrak koleksiyonlarını araştırmacıların istifadesine İSAM Kütüphanesi uzun ve zahmetli bir hazırlık sürecinden sonra bilhassa yakın dönem araştırmacılarının büyük bir merakla bekledikleri Ziyad Ebüzziya Evrakı''nı da araştırmaya açtı.

AİLE MEKTUPLARI

1894 ile 1993 arasındaki bir yüzyılı kapsayan koleksiyon, Ziyad Ebüzziya''nın 1994 yılında vefat etmesiyle İSAM tarafından satın alınmış. Ailenin her bir ferdinin entelektüel ve sanatsal yönünün olması dolayısıyla birbirinden çok farklı konularda evraklardan oluşan koleksiyon, içerdiği hemen her başlıkla ilgili olarak ilk elden bilgiler sunuyor.

Evraklar aile mektupları yanında genel olarak Osmanlı basını, sansür, Donanma-yı Osmaniye, Tasvir-i Efkar, Matbaa-i Ebüzziya, Ali Suavi, Server İskit, Yunus Nadi, Recaizade Mahmud Ekrem, Tasvir Neşriyat, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, kitap ve makale çalışmaları, çeviriler, ansiklopedik duvar takvimleri, Ahmed Rıza, Galatasaray Lisesi ve yayınları, kitap hırsızlığı ve müzeler gibi birçok önemli konudan oluşuyor.

İstanbul Beyefendisi Ziyad Ebuzziya

Ziyad Ebuzziya Tanzimat döneminin önde gelen gazeteci ve yazarlarından Ebuzziya Tevfik''in torunu, gazeteci Talha Ebuzziya''nın oğludur. Pek çok gazete çıkaran, milletvekilliği yapan Ziyad Ebuzziya, bir İstanbul beyefendisi olarak uzun yıllar kalemiyle Babıali''ye hizmet etmiştir.


10 yıl önce